Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, este membru al Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale, o "institutie de interes national" infiintata in 2012 la initiativa fostului vicepremier Gabriel Oprea si aflata in coordonarea MAI, MApN si SRI, scrie Euractiv.ro.

Adrian CurajFoto: Hotnews

Informatia ca ministrul Adrian Curaj este membru al acestui for este disponibila in declaratia de interese a oficialului, postata pe site-ul Guvernului.

Calitatea de membru al Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale se pastreaza pe viata, conform statutului Academiei.

Pe site-ul Guvernului exista un extras din CV-ul ministrului Curaj, insa acesta nu contine nicio referire la calitatea de membru al Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN). Nici in CV-ul trimis de Curaj la Parlament in noiembrie 2015, cu ocazia validarii Cabinetului Ciolos, nu apare nicio referire la aceasta calitate a sa. In aceste conditii, nu este clar cand a devenit Adrian Curaj membru al acestei academii.

Citeste restul articolului pe Euractiv.ro

UPDATE Adrian Curaj: Am devenit membru al acestei institutii in 2015, in perioada in care Presedinte al Academiei era actualul ambasador al Romaniei in SUA, domnul George Maior

Ministerul Educatiei a trimis HotNews.ro un punct de vedere al ministrului Adrian Curaj cu privire la informatia publicata de Euractiv.ro. "Calitatea de membru al Academiei respective nu reprezinta o noutate, ea fiind prezentata de catre domnul ministru chiar in declaratia de interese pe care si-a facut-o publica pe site-ul Guvernului, odata cu numirea in functie. Domnul ministru si-a asumat prezenta in cadrul acestei Academii si considera ca nominalizarea sa intr-o astfel de pozitie reprezinta o recunoastere a activitatii stiintifice si profesionale derulate pana in prezent. De altfel, domnul Adrian Curaj este membru si al altor asociatii si fundatii din Romania", se arata in punctul de vedere remis de Minister.

Adrian Curaj afirma ca a "devenit membru al acestei institutii in 2015, in perioada in care Presedinte al Academiei era actualul ambasador al Romaniei in SUA, domnul George Maior. Ratiunea de a fi membru vine din credinta mea ca educatia, cercetarea si inovarea trebuie sa fie la masa atunci cand se discuta, in cele mai inalte foruri, despre mecanisme de asigurare a securitatii nationale".

"Eu consider, si am declarat de multe ori, ca investitia in educatie, tehnologie si inovare este critica pentru competitivitatea Romaniei si bunastarea cetatenilor ei, esentiale, la randul lor, pentru incluziune si toleranta. De acestea din urma depind, in mare parte, siguranta si securitatea Romaniei. Nu am ascuns acest lucru, informatia se regaseste in declaratia mea de interese. De la numirea mea ca ministru al Educatiei Nationale, am donat banii primiti din calitatea de membru al ASSN si voi face in continuare acest lucru", continua ministrul Educatiei.

In punctul de vedere trimis de Minister se arata ca, "in ceea ce priveste relevanta prezentei domnului Adrian Curaj intr-o astfel de structura, precizam ca securitatea nationala s-a reconceptualizat in ultimii ani si transcende zona de intelligence. Vorbim astazi de sanatate, educatie si inovare ca elemente majore de asigurare a securitatii nationale si dinamica este la nivel global, nu doar in Romania. Aceasta abordare este cu atat mai necesara cu cat migratia si accesul refugiatilor la educatie, in tarile primitoare, reprezinta o problema de securitate nationala si la nivel european. Si ciber-securitatea este importanta, mai ales cand vorbim de educatie si tehnologia informatiei, despre modul in care ne educam copiii si le crestem capacitatea de a constientiza potentialele riscuri ale mediului virtual. Aceasta, cu atat mai mult cu cat, in atributiile Academiei intra implicarea in elaborarea programelor de cercetare stiintifica ale Ministerului Educatiei si ale altor ministere, precum si fundamentarea, argumentarea si expertizarea stiintifica a optiunilor din sistemul de aparare si ordine publica si siguranta publica".