Ministerul Afacerilor Externe ii avertizeaza pe romanii care calatoresc pe teritoriul Republicii Croatia ca prognozele meteorologice pentru urmatoarea perioada indica o racire puternica a temperaturilor, ninsori abundente si vant si recomanda ca autovehiculele sa fie dotate corespunzator.

Incepand cu data de 2 ianuarie, regiunea capitalei Zagreb, precum si partea de est a tarii - Slavonia, la frontiera cu Republica Serbia, se afla sub avertizare meteorologica cod galben de ninsoare si exista si o avertizare meteorologica cod portocaliu de ninsori in partea centrala si de vest a tarii - regiunile Gospic si Karlovac, iar in zonele adriatice Istria si Dalmatia va fi un cod galben de vant puternic, arata Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat.

Din cauza contextului european al fluxului migrantilor, autoritatile croate desfasoara controale amanuntite la punctele de frontiera, ceea ce poate conduce la cresterea timpilor de asteptare la tranzitul frontierelor, mai precizeaza MAE.

"Nu exista autostrazi, cai ferate, porturi sau aeroporturi inchise, dar circulatia se desfasoara in conditii de iarna. Preventiv, se recomanda ca autovehiculele sa fie dotate corespunzator pentru circulatia pe timp de iarna si, cu precadere, in cursul noptii, sa existe provizii suficiente de combustibil si alimente. Se reitereaza faptul ca pe teritoriul Republicii Croatia folosirea echipamentelor de iarna este obligatorie in intervalul calendaristic 15 noiembrie si 15 aprilie, indiferent de conditiile atmosferice sau de tipul de vehicul rutier.

In acest context, pentru autovehiculele cu masa de pana la 3,5 tone sunt necesare anvelope de iarna inscriptionate M+S, pe toate pneurile, sau anvelope de vara cu o adancime a profilului de minim 4 mm insotite, la nevoie, de lanturi pentru pneurile de la puntea de tractiune, iar pentru autobuze, autocare si vehicule de transport marfa sunt obligatorii lanturile speciale de zapada sau anvelopele de iarna inscriptionate M+S pentru pneurile de tractiune. Contraventiile pentru nerespectarea conditiilor mentionate variaza intre 300 HRK (aprox. 40 euro) si 700 de HRK (aprox. 90 euro)", precizeaza sursa citata.

MAE le recomanda cetatenilor romani care doresc sa se deplaseze sau sa tranziteze Republica Croatia ca, inainte de a pleca la drum, sa consulte paginile dedicate de Internet ale Automobil Clubului Croat - http://www.hak.hr/en, Companiei Nationale Croate de Cai Ferate - http://www.hznet.hr, Autoritatii Portuare Croate - http://www.portauthority.hr si a Agentiei Croate de Aviatie Civila http://www.ccaa.hr.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet www.mae.ro, http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/HR-CroaCia.html si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia 'Calatoreste in siguranta'(disponibila gratuit in 'App Store' si 'Google Play'), care ofera informatii, sfaturi de calatorie si posibilitatea de a fi alertati, in cazul in care apar situatii speciale.