Activitatea din ultimii ani a DNA, a instantelor romanesti a fost incununata de succes, intr-o asemenea masura incat Romania a inceput sa fie recunoscuta la nivel international, si in special in aceasta regiune a Europei, drept modelul de urmat in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei dusa de procurori si judecatori, a declarat ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, intr-un discurs sustinut, miercuri, la SNSPA, in cadrul unui eveniment organizat cu prilejul Zilei Internationale a Luptei impotriva Coruptiei.

Hans KlemmFoto: Ambasada SUA

Discursul ambasadorului american Hans Klemm:

"Domnule rector dr. Remus Pricopie, excelenta voastra, domnule ambasador Brummel, colegi, distinsi oaspeti, doamnelor si domnilor,

Sunt foarte onorat sa fiu prezent aici, la SNSPA pentru a participa la celebrarea Zilei Internationale a Luptei impotriva Coruptiei. Cuvintele dumneavoastra au fost atat foarte puternice, cat si pline de inspiratie, domnule rector dr. Pricopie si sunt complet de acord cu ceea ce ati spus.

Ambasada Statelor Unite si predecesorii mei, ambasadorii SUA in Romania, reprezentanti ai SUA, sustin de multi, multi ani lupta impotriva coruptiei in Romania. In ultimii ani, eforturile de a lupta impotriva coruptiei, in special in ce priveste urmarirea penala, au inregistrat un succes remarcabil. Folosesc intentionat cuvantul "remarcabil" pentru ca sunt de parere ca trebuie sa se acorde recunoastere deciziei uneori curajoase a liderilor romani de a infiinta institutii puternice care sa poata ancheta, sa poata pune sub acuzare, sa poata pune sub urmarire penala si sa-i judece pe acei romani care au furat din resursele publice pentru folosul personal. In plus, Romania a facut eforturi sa se asigure ca sistemul sau judiciar are independenta si resursele necesare pentru a-i putea judeca in mod adecvat pe cei adusi in fata instantelor din Romania pentru acuzatii de coruptie. Activitatea din ultimii ani a Directiei Nationale Anticoruptie, a instantelor romanesti a fost incununata de succes, intr-o asemenea masura incat Romania a inceput sa fie recunoscuta la nivel international, si in special in aceasta regiune a Europei, drept modelul de urmat in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei dusa de procurori si judecatori.

Ii felicit inca o data viguros pe acei lideri romani care au avut curajul, intelepciunea si viziunea de a infiinta aceste institutii si felicit puternic foarte clara declaratie a noului guvern condus de prim-ministrul Dacian Ciolos, care a prezentat la inceputul mandatului o declaratie privind coruptia si a exprimat intentia guvernului de a continua lupta impotriva coruptiei si de a furniza resursele necesare acestor eforturi. Cred ca este o declaratie cat se poate de clara.

Statele Unite vor continua sa sustina ferm eforturile Romaniei de a lupta impotriva coruptiei. Vom continua sa sustinem masurile necesare in toate aspectele luptei anti-coruptie. Este foarte important ca sistemul judiciar sa fie independent si ca procurorii sa aiba resursele necesare pentru a lupta impotriva coruptiei, insa cu siguranta se mai pot face multe pentru a imuniza societatea, asa cum ati spus dumneavoastra, domnule rector, in fata flagelului coruptiei. Se mai pot face multe in aceasta privinta, asa cum institutia dumneavoastra face deja in domeniul educatiei.

Ar merita probabil sa fie examinat intregul arsenal de instrumente judiciare care ar putea fi utilizate pentru a combate in mod eficient coruptia. Foarte recent, Parlamentul Romaniei a votat o lege care infiinteaza o noua agentie ce va coordona indisponibilizarea si sechestrarea bunurilor. Romania avea deja legislatie in acest domeniu, care sa permita procurorilor si institutiilor judiciare sa indisponibilizeze bunurile furate de actori privati din resursele publice. Insa gestionarea acelor bunuri nu a fost atat de eficienta si speram ca odata cu infiintarea noii agentii, cei condamnati pentru acte de coruptie nu se vor mai putea bucura de foloasele obtinute din infractiunile comise, ca la iesirea din inchisoare nu vor mai avea acces la conturile bancare si la proprietatile furate de la cetatenii romani.

Un alt aspect care merita cercetat, cred eu, este existenta legislatiei adecvate care sa previna sau, cel putin, sa descurajeze mita. In Statele Unite, in urma cu cateva decenii, am luat initiativa de a adopta Legea privind practicile de coruptie in strainatate (Foreign Corrupt Practices Act).

In 1977, asadar cu aproape 40 de ani in urma, Congresul SUA a adopat o lege care interzice companiilor americane si celor cotate pe bursele americane sa plateasca sau sa promita ca vor oferi bunuri de valoare functionarilor straini, partidelor politice straine sau reprezentantilor acestora, ori candidatilor pentru posturi in institutii straine, in schimbul influentarii actiunilor unui demnitar strain in exercitarea atributiilor sale. Aceasta lege se numeste Legea privind practicile de coruptie in strainatate (Foreign Corrupt Practices Act - FCPA).

FCPA a fost adoptata in urma unei anchete desfasurate la mijlocul anilor 1970, care a evidentiat faptul ca peste 400 de companii americane de top au platit demnitarilor straini mita in valoare de milioane de dolari si ca s-au folosit "fonduri negre" pentru contributiile la campaniile politice din SUA. Dupa ce rezultatele anchetei au fost facute publice, cetatenii au pus sub semnul intrebarii increderea lor in piata, in sectorul privat si chiar in capitalism, dar si in institutia de baza a democratiei: alegerile. FCPA a fost adoptata pentru a restabili acea incredere si a crea un mediu concurential echitabil. Intr-o mare masura, FCPA a functionat foarte bine si stiu ca colegii mei de la Camera de Comert Americana in Romania vor atesta faptul ca firmele americane care isi desfasoara activitatea peste hotare constientizeaza obligatiile impuse de FCPA si, prin urmare, sunt destul de retinute in a intreprinde actiuni care ar putea semana cu mituirea unui functionar stain. Totodata, FCPA a creat un cadru preventiv ce poate oferi companiilor principii de orientare care sa le impiedice sa incalce limitele etice si legale.

Sanctiunile prevazute pentru incalcarea Legii sunt suficient de severe si au determinat companiile americane sa-si schimbe modul de functionare. In prezent, publicul american se asteapta ca firmele americane sa dea dovada de transparenta in activitatea lor si sa respecte in totalitate atat legislatia americana, cat si pe cea straina.

Spunand acestea, as vrea sa inchei, domnule rector, multumindu-va dumneavoastra si institutiei dumneavoastra pentru gazduirea evenimentului de astazi, pentru ca ati facut posibila aceasta conversatie de Ziua Internationala a Luptei impotriva Coruptiei pentru a mentiona ceea ce a realizat Romania in lupta impotriva coruptiei, ce sprijin mai poate ea primi de la partenerii internationali care o sustin atat de puternic in aceasta lupta si ce alte instrumente pot fi create si folosite in aceasta lupta pentru a imuniza complet societatea romaneasca de acest pericol la adresa democratiei, asa cum sugerati dumneavoastra, domnule rector doctor Pricopie".