Oamenii de afaceri italieni (Patronatul Unimpresa - Uniunea Intreprinderilor Italiene în Romania) analizeaza, vineri, la Bucuresti relatiile bilaterale dintre cele doua tari. Vor fi prezenti si ambasadorul Italiei, Daniele Mancini si secretarul de stat la ministerul de Externe, Iulian Buga.

Discutiile au loc in contextul tensionarii relatiilor politice, dupa ostilitatea manifestata in Peninsula fata de imigrantii romani. In plus ,joi seara, Senatul de la Roma a aprobat decretul care permite expulzarea cetatenilor europeni considerati ca reprezenta un pericol la adresa sigurantie publice.

Oficial, investitorii italieni spun ca racirea relatiilor politice, dupa cazul Mailat, nu afecteaza afacerile dintre cele doua tari, insa neoficial multi patroni nu-si ascund ingrijorarea fata de posibile “represalii” in Romania.

Italienii au peste 23.000 de firme la noi in tara, la care sunt angajatai in jur de 600.000 de romani. Acestea sunt concentrate in Bucuresti si in vestul tarii. Majoritatea investitiilor italiene s-au indreptat catre sectorul imobiliar, al industriei usoare (textile si incaltaminte), al materialelor de constructii, precum si catre industria alimentara si agricultura.

Potrivit statisticilor Institutului Italian de Comert, pana la inceputul lunii octombrie, italienii au investit 772 milioane euro, aproximativ 4,7% din totalul investitiilor straine in Romania. Patronatul Unimpresa, spera ca cifra investitiilor sa depaseasca un milliard de euro.

Romania este al doilea mare partener comercial al Italiei, dupa Japonia, iar pentru tara noastra, Italia reprezinta cea mai mare piata de desfacere, cu un procent de 74,2% din totalul exporturilor. Asociatia patronala a investitorilor italieni in Romania, Unimpresa, a fost constituita acum patru ani pentru a accelera ritmul investitiilor si schimburilor comerciale.