Drumarii intervin, joi, cu utilaje de deszapezire si cu material antiderapant in judetele Harghita si Brasov, unde ninge abundent si se circula ingreunat, iar in judetul Sibiu, la Balea Lac, stratul de zapada masoara 29 de centimetri, scrie Mediafax.

In judetul Arges, circulatia pe DN 73 se desfasoara cu restrictii, joi, pe tronsonul cuprins intre orasul Campulung si limita cu judetul Brasov, TIR-urile fiind oprite in parcari pentru a permite interventia utilajelor de deszapezire.

Potrivit reprezentantilor Politiei Judetene Arges, traficul rutier pe DN 73 este restrictionat, joi, din cauza ninsorilor, fiind impuse restrictii pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone.

Astfel, TIR-urile sunt trase pe dreapta in parcari, atat in judetul Arges cat si in Brasov, pentru a permite interventia utilajelor de deszapezire ale Sectiei Drumuri Nationale.

Tot in judetul Arges, circulatia a fost complet blocata, joi dimineata, din cauza zapezii, in zona localitatii Dambovicioara, insa la ora transmiterii acestei stiri drumul a fost redeschis.

In judetul Prahova s-au inregistrat probleme din cauza zapezii. Astfel, joi, in jurul orei 10.00, un TIR incarcat cu votca a derapat pe serpentinele de pe DN 1 A, carosabilul fiind acoperit cu un strat de zapada de doi centimetri. Autotrenul nu s-a rasturnat si a blocat partial drumul. Dupa aproximativ 40 de minute, autotrenul a fost scos de pe carosabil, iar traficul rutier a fost reluat in conditii normale.

In judetul Brasov, circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna si se intervine cu utilaje de deszapezire, iar pe principalele drumuri nationale - DN 1, DN 73, DN 13, DN 1 A, DN 11 -, dar si pe cele secundare sunt filtre de Politie, care verifica daca autovehiculele sunt echipate cu anvelope de iarna, informeaza Centrul Infotrafic.

In judetul Harghita, traficul rutier se desfasoara ingreunat, in conditii de iarna, mai ales in zonele inalte, iar drumarii intervin cu material antiderapant si cu utilaje de deszapezire.

"Avem 29 de utilaje de deszapezire care actioneaza pe drumurile nationale din judet, autobasculante cu lama si de imprastiat material antiderapant. Stratul de zapada de pe carosabil este variabil, in functie de altitudine, cel mai consistent in zonele inalte, la varf, in pasuri si trecatori. In cursul diminetii au fost imprastiate peste 100 de tone de material antiderapant", a spus seful Sectiei Drumuri Nationale (SDN) Harghita, Catalin Romanescu.

Potrivit meteorologilor, stratul de zapada proaspat depus masoara 15 centimetri in statiunea Harghita Bai, unde tunurile de zapada au fost puse in functiune, zece centimetri la Lacu Rosu si sapte centimetri la varful Bucin, si continua sa ninga.

Politia Rutiera Harghita a suplimentat echipajele fixe si mobile pe teren, cu precadere in zonele cu potential ridicat de producere a accidentelor, pe DN 12 A, la varful Frumoasa, pe DN 12 C, in zona Lacu Rosu, pe DN 13 A, in trecatoarea Harghita si la varful Calonda, pe DN 13 B, in pasul Bucin, si pe DN 15, la varful Creanga, spre Borsec.

"Se verifica echiparea autoturismelor cu anvelope de iarna si a autovehiculelor de mare tonaj cu anvelope corespunzatoare sezonului rece si cu lanturi antiderapante. Pe de alta parte, se actioneaza pentru fluidizarea traficului si pentru atragerea atentiei conducatorilor auto sa circule cu viteza redusa, adaptata conditiilor de drum, pentru ca ninge abundent. In cursul diminetii s-au produs mai multe accidente usoare in judet, cum ar fi derapari, intrari in sant si iesiri in decor", a spus Gheorghe Filip.

Politia recomanda soferilor sa circule cu viteza redusa, sa mareasca distanta in mers intre autovehicule si sa aiba pregatite lanturi antiderapante care, la nevoie, sa poata fi utilizate.

Jandarmii montani de la cele patru posturi montane din statiunile Harghita Bai, Lacu Rosu, Borsec si Baile Tusnad patruleaza pe traseele montane care prezinta un risc ridicat pentru turistii care sunt in zona si care sunt asteptati in minivacanta de 1 Decembrie.

In judetul Sibiu, la Balea Lac stratul de zapada a ajuns la 29 de centimetri, iar reprezentantii Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu au declarat, joi, ca in intreg judetul ninge abundent si va continua sa ninga pana la orele pranzului.

"Stratul de zapada la Balea Lac masoara 29 de centimetri, la Paltinis este de opt centimetri, iar la Boita este de trei centimetri", au declarat reprezentantii Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

Acestia au precizat ca joi dupa-amiaza precipitatiile vor continua sub forma de lapovita, iar in cursul noptii de joi spre vineri este posibil sa se formeze polei in anumite zone.

In municipiul Sibiu, traficul este ingreunat din cauza zapezii si a ninsorii abundente, soferii fiind nevoiti sa parcurga si in 40 de minute un traseu care, in conditii normale, se face in maxim zece minute.