Lucrarile de restaurare a Castelului regal Savarsin, executate dupa informatii din jurnalul Reginei Elena, au fost incheiate dupa opt ani, receptia avand loc marti, iar valoarea investitiei realizate din fonduri private depasind un milion de euro, informeaza Mediafax.

Castelul de la SavarsinFoto: Sabin Uivarosan

La semnarea receptiei dupa finalizarea lucrarilor de restaurare a Castelului regal Savarsin au luat parte, marti, principesa mostenitoare Margareta si principele Radu, primarul comunei Savarsin, Ioan Vodicean, angajati ai domeniului regal si alti invitati.

Cu aceasta ocazie, principesa mostenitoare a declarat ca restaurarea a avut loc dupa informatiile oferite de jurnalul Reginei mama Elena.

¬Castelul are spiritul reginei, spiritul regelui, este un loc istoric si vrem sa ramana asa. (...) Este o splendoare si suntem mandri ca putem sa lasam ceva pentru viitor, de foarte mare calitate, realizat de oameni care au pus suflet in aceasta munca si le multumesc in numele tatalui meu, Regele Mihai¬, a declarat principesa.

Ea a adaugat ca, dupa ce imobilul a fost confiscat, la mijlocul secolului trecut, totul s-a furat si a fost nevoie de ajutorul unor localnici, care au donat obiecte vechi, pentru a se reconstitui aranjamentul interior original.

"Totul a fost furat, absolut totul, dar sunt sateni care ne-au donat, mai o masa, un scaun, o oglinda si, incet-incet, am gasit lucruri vechi, iar daca nu au existat, le-am copiat (dupa modelele originale - n.r.)", a explicat principesa.

Aceasta a dezvaluit ca un ceas adus de la Florenta, de la Regina mama Elena, este cel mai vechi obiect din castel, dar mai exista si o poarta din lemn care dateaza din jurul anului 1500. Principesa a mai spus ca tatal sau, Regele Mihai, a supravegheat de la distanta derularea lucrarilor si a oferit informatii despre cum aratau interioarele pentru a putea fi reconstituite.

"Regele a vazut fotografii cu fiecare etapa a lucrarilor. Era foarte interesat si ne spunea ce nu arata ca atunci. Garajul, el a venit si ne-a spus cum trebuie sa arate. Ne-a ajutat foarte mult cu informatii", a mai spus principesa mostenitoare Margareta.

Reprezentantul firmei care a executat lucrarile, Cornel Dorofte, a declarat ca a fost indepartat un strat de pamant din jurul castelului, astfel incat acesta pare acum mai inalt cu 90 de centimetri.

"Lucrarea a fost foarte complexa. S-au aplicat doar tehnologii vechi, astfel incat castelul sa ramana la felul in care arata in urma cu peste o suta de ani", a declarat Dorofte.

Reprezentanii Casei Regale au mai spus ca domeniul exterior al castelului si parcul din jur vor fi deschise publicului, incepand de anul viitor.

Familia regala nu a permis accesul invitatilor si presei in castel, spunand ca e o resedinta privata, si nici nu a oferit informatii despre valoarea lucrarilor. Totusi, surse din cadrul administratiei locale afirma ca pe documentul de receptie a lucrarilor scrie ca au fost investititi 4.848.557 lei, adica peste un milion de euro, bani proveniti, in mare parte, din donatii.

Familia Regala a dezvelit, marti, placa inaugurala gravata cu ocazia incheierii celor opt ani de lucrari de restaurare a castelului regal Savarsin, sarbatorindu-se incheierea unui proces pe care Regele Mihai si principesa mostenitoare l-au dorit un exemplu pentru societatea romaneasca.

Astfel, au fost inaugurate, marti, atat lucrarile de constructie, la exterior si interior, cat si lucrarile de refacere a decoratiunilor interioare si mobilierului, in totalitate disparute in anul 1948.

Potrivit Casei Regale, zecile de echipe de dulgheri, zidari, fierari, tesatori, ebenisti, argintari, lucratori in alama, in portelan, parchetari, instalatori, electricieni, specialisti IT, lucratori in ceramica "au considerat munca lor drept un exemplu pentru intreaga societate si si-au facut cu mandrie si placere datoria". Au lucrat, in acesti opt ani, sute de mesteri, de multe ori impreuna cu membrii Familiei Regale, care au contribuit direct la multe dintre procesele de refacere a edificiului istoric si elementelor lui interioare.

"Se sarbatoreste maine incheierea unui minutios, laborios si vast proces de restituire istorica si culturala, pe care majestatea sa Regele Mihai si alteta sa Regala Principesa Mostenitoare l-au dorit un exemplu pentru intreaga societate romaneasca", se spune in anuntul Casei Regale.

Pe domeniu exista inca un numar de cladiri vechi de mai mica dimensiune, care vor fi restaurate de-a lungul anilor care vor veni, folosind procesul de reconstructie drept un mijloc de instruire pentru tinerii romani doritori de a-si insusi arte si meserii.

Inaugurarea de marti, de la castelul regal Savarsin, a fost urmata de o demonstratie in aer liber a Asociatiei Romane de Aeromodelism pe peluza din fata castelului.

Evenimentul de la castelul regal Savarsin este un eveniment dedicat zilei de nastere a Regelui Mihai I, care a implinit, duminica, 94 de ani.

Lucrarile de restaurare au durat din mai 2007 pana in octombrie 2015. Ele s-au desfasurat dupa un plan initial realizat de arhitectul Casei Regale Serban Sturdza. Ulterior, la lucrari au contribuit arhitectul Eugen Panescu si arhitectul Emilian Cordos si a oferit consultanta profesorul universitar arhitect Augustin Ioan. Specialistul in patrimoniu construit David Baxter a colaborat cu Familia Regala in toti acesti opt ani. Principalele companii de constructie care au lucrat la castel au fost Pro Restauratio din Cluj si, in anul 2015, ICCO Brasov. Totodata, au colaborat la acest proiect Remus Beleiu si compania sa de artisti in arta lemnului MobilArt din Arad.

O importanta contributie la cei opt ani de lucrari au avut-o angajatii Casei Regale, precum si colaboratori externi, din localitatea Savarsin si din comune limitrofe, a mai precizat Casa Regala.