Evaluarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii potrivit careia preparatele din carne ar fi cancerigene, iar carnea rosie "probabil" cancerigena, face parte din seria studiilor "aruncate pe piata, fara niciun discernamant si fara nicio rigoare stiintifica", arata Asociatia Romana a Carnii, intr-un comunicat citat de Mediafax. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizase, in urma cu o zi, ca carnea procesata este cancerigena, iar carnea rosie "probabil" cancerigena, insa a precizat ca nu recomanda insa regimul vegetarian, ci limitarea consumului de carne.

"Ne manifestam indignarea fata de usurinta cu care aceste studii sunt aruncate pe piata, fara niciun discernamant si fara nicio rigoare stiintifica. Referindu-ne la consumatorul roman, vehicularea unor asemenea informatii alarmiste nu face decat sa induca confuzia intr-o piata alimentara care si asa este afectata de concurenta neloiala pe care o fac evazionistii fiscali", a declarat marti presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Radu Timis.

Asociatia Romana a Carnii precizeaza ca este de acord cu faptul ca este nociv pentru sanatate consumul de preparate din carne de slaba calitate, cu aditivi neautorizati, nerespectand normele de siguranta alimentara, depozitate impropriu: "Acesta este adevaratul pericol pentru sanatatea romanilor, si Asociatia Romana a Carnii s-a implicat activ pentru a scoate din piata asemenea produse, inclusiv prin sustinerea reducerii TVA la carne si preparate din care, aplicata de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizeaza existenta unui risc intr-un mod lipsit de fundament real nu face decat sa anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii romani dar si populatia l-au asteptat atatia ani."

Asociatia Romana a Carnii subliniaza ca orice exces alimentar poate aduce riscuri la adresa sanatatii, dar generalizarile de acest gen nu sunt de dorit, mai ales in cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent iar panica se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat: "Este suficient sa amintim ca incepand cu anii `70, era aproape imposibil sa te opui unei generalizari ca bolile cardiovasculare sunt legate direct si fara nicio nuanta de consumul de grasimi saturate din produsele de origine animala. Asa cum credem ca stiti, o aceasta generalizare a fost infirmata partial in urma studiilor date publicitatii in ultimii ani, opinia majoritatii comunitatii stiintifice fiind mult mai nuantata in prezent."

Reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii mai sustin ca "informatii alarmiste precum cele din raportul OMS reprezinta riscuri pentru securitatea alimentara a romanilor si ar putea pune in pericol industria alimentara a Romaniei, care asigura zeci de mii de locuri de munca, si care, impreuna cu agricultura si zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul Romaniei."

Totodata, Centrul de Legatura pentru Industria de Procesare a Carnii din UE a notat, marti, intr-un comunicat de presa, ca industria de procesare a carnii considera inoportun sa se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer: "Este un subiect foarte complex care poate sa depinda de combinatia mai multor factori precum varsta, mostenirea genetica, dieta, mediul inconjurator si stilul de viata. Niciun grup specific de alimente care defineste riscurile asociate cu sanatatea nu poate fi luat in consideratie singular, ci dieta ca intreg, impreuna cu alti factori. Expertii in sanatate, asociatiile de medici si oficialitatile recomanda consumul fiecarui grup de alimente pentru a avea o dieta sanatoasa, echilibrata si variata. Aceasta include consumul moderat de produse din carne", se arata in comunicat.

OMS a publicat, marti, o evaluare potrivit careia mezelurile sunt cancerigene, iar carnea rosie este "probabil" cancerigena. "Aceste rezultate confirma recomandarile de sanatate publica actuale care cer limitarea consumului de carne", a declarat Dr Christopher Wild, directorul Centrului international de cercetari asupra cancerului (CIRC), care se afla la originea evaluarii.