Asociatia Romana a Carnii despre avertismentul OMS ca atat carnea procesata, cat si carnea rosie sunt cancerigene: Informatii alarmiste, studii aruncate pe piata fara discernamant si rigoare stiintifica

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 27 octombrie 2015, 16:47 Actualitate | Esenţial


Evaluarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii potrivit careia preparatele din carne ar fi cancerigene, iar carnea rosie "probabil" cancerigena, face parte din seria studiilor "aruncate pe piata, fara niciun discernamant si fara nicio rigoare stiintifica", arata Asociatia Romana a Carnii, intr-un comunicat citat de Mediafax. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizase, in urma cu o zi, ca carnea procesata este cancerigena, iar carnea rosie "probabil" cancerigena, insa a precizat ca nu recomanda insa regimul vegetarian, ci limitarea consumului de carne.

"Ne manifestam indignarea fata de usurinta cu care aceste studii sunt aruncate pe piata, fara niciun discernamant si fara nicio rigoare stiintifica. Referindu-ne la consumatorul roman, vehicularea unor asemenea informatii alarmiste nu face decat sa induca confuzia intr-o piata alimentara care si asa este afectata de concurenta neloiala pe care o fac evazionistii fiscali", a declarat marti presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Radu Timis.

Asociatia Romana a Carnii precizeaza ca este de acord cu faptul ca este nociv pentru sanatate consumul de preparate din carne de slaba calitate, cu aditivi neautorizati, nerespectand normele de siguranta alimentara, depozitate impropriu: "Acesta este adevaratul pericol pentru sanatatea romanilor, si Asociatia Romana a Carnii s-a implicat activ pentru a scoate din piata asemenea produse, inclusiv prin sustinerea reducerii TVA la carne si preparate din care, aplicata de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizeaza existenta unui risc intr-un mod lipsit de fundament real nu face decat sa anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii romani dar si populatia l-au asteptat atatia ani."

Asociatia Romana a Carnii subliniaza ca orice exces alimentar poate aduce riscuri la adresa sanatatii, dar generalizarile de acest gen nu sunt de dorit, mai ales in cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent iar panica se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat: "Este suficient sa amintim ca incepand cu anii `70, era aproape imposibil sa te opui unei generalizari ca bolile cardiovasculare sunt legate direct si fara nicio nuanta de consumul de grasimi saturate din produsele de origine animala. Asa cum credem ca stiti, o aceasta generalizare a fost infirmata partial in urma studiilor date publicitatii in ultimii ani, opinia majoritatii comunitatii stiintifice fiind mult mai nuantata in prezent."

Reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii mai sustin ca "informatii alarmiste precum cele din raportul OMS reprezinta riscuri pentru securitatea alimentara a romanilor si ar putea pune in pericol industria alimentara a Romaniei, care asigura zeci de mii de locuri de munca, si care, impreuna cu agricultura si zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul Romaniei."

Totodata, Centrul de Legatura pentru Industria de Procesare a Carnii din UE a notat, marti, intr-un comunicat de presa, ca industria de procesare a carnii considera inoportun sa se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer: "Este un subiect foarte complex care poate sa depinda de combinatia mai multor factori precum varsta, mostenirea genetica, dieta, mediul inconjurator si stilul de viata. Niciun grup specific de alimente care defineste riscurile asociate cu sanatatea nu poate fi luat in consideratie singular, ci dieta ca intreg, impreuna cu alti factori. Expertii in sanatate, asociatiile de medici si oficialitatile recomanda consumul fiecarui grup de alimente pentru a avea o dieta sanatoasa, echilibrata si variata. Aceasta include consumul moderat de produse din carne", se arata in comunicat.

OMS a publicat, marti, o evaluare potrivit careia mezelurile sunt cancerigene, iar carnea rosie este "probabil" cancerigena. "Aceste rezultate confirma recomandarile de sanatate publica actuale care cer limitarea consumului de carne", a declarat Dr Christopher Wild, directorul Centrului international de cercetari asupra cancerului (CIRC), care se afla la originea evaluarii.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















2690 vizualizari

  • +2 (4 voturi)    
    Intotdeauna am vrut sa intreb (Marţi, 27 octombrie 2015, 16:59)

    Gigi Kent [utilizator]

    Mereu am vrut sa intreb un producator de alimente sau pe toti: de ce vrei domnule sa ma omori? Cu ce ti-am gresit? Nu mai exista un aliment pe piata care sa contina doar carne, apa, sare si alte condimente. Te iei cu mainile de cap daca citesti etichetele cate substante mai mult sau mai putin dubioase apar pe ele. Reactia mea e simpla. Nu am nevoie de chimicalele respective in alimentatie, oricat de "gustoase", "aspectuoase", "colorate", "parfumate" si cu atat mai mult "cu termen de valabilitate prelungit" le-ar face.
    • 0 (2 voturi)    
      Ai dreptate (Marţi, 27 octombrie 2015, 17:56)

      Sakura [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

      Pe vremuri (la țară și acum) o bucată de slănină afumată o ții și un an fără probleme, undeva la răcoare. În comerț însă nici măcar produse atât de simple și de rezistente la păstrare ca slănina afumată nu le mai găsesti fără n-spe nitriti și nitrați în ele. Și asociația producătorilor mai are nesimțirea de a contrazice studiile medicale, în loc să se uite în propria ogradă, la ce minunății au ajuns să trimită spre magazine.
  • +4 (6 voturi)    
    Din contra (Marţi, 27 octombrie 2015, 17:01)

    aniod [utilizator]

    Studiile sunt luate in consideratie tarziu si sunt bine fondate. Mezelurile care le cuparam acum nu au legatura cu ceea ce am mancat in copilarie.
  • +2 (4 voturi)    
    Normal. (Marţi, 27 octombrie 2015, 17:18)

    Vade Retro [utilizator]

    Ce altceva sa zica producatorii de carne? Interesul lor e profitul, nu sanatatea oamenilor!
  • 0 (2 voturi)    
    mda (Marţi, 27 octombrie 2015, 17:46)

    alex [anonim]

    Bine si mie mi se pare imbecila concluzia ca ar fi carnea cancerigena (parca omul preistoric manca doar scoarta de copac ca sa nu faca cancer), insa asociatia asta a carnii ar face bine sa vina cu niste argumente pertinente- alte studii, etc- care sa demonteze ceea ce pana una-alta e un studiu al OMS.

    Plus sa fie producatori onesti, sa nu mai umple carnea de chimicale- de fapt alea sunt cancerigene nu carnea.
    • 0 (0 voturi)    
      Deci (Miercuri, 28 octombrie 2015, 1:40)

      adro [utilizator] i-a raspuns lui alex

      Studiile vorbesc despre carnea rosie ca fiind posibil cancerigena. Nici un cuvant deocamdata despre carnea de pasare, de exemplu. Daca ar fi vorba doar de efectul cancerigen al E-urilor, atunci ar fi trebuit mentionate in studiu ca fiind cancerigene toate felurile de carne, pentru ca toate contin E-uri. In realitate, atat aditivii in sine cat si carnea rosie fara aditivi sunt cancerigeni (mai mult decat carnea alba), iar efectul e cumulat daca avem de-a face cu carne cu E-uri.

      Cancerul e aroape la fel de vechi ca istoria omenirii, dar pe timpuri oamenii mureau mai tineri din alte cauze, asa ca incidenta lui nu ajungea sa fie asa de mare ca azi.
  • +1 (3 voturi)    
    Interes comercial sau interes national? (Marţi, 27 octombrie 2015, 17:49)

    adro [utilizator]

    E clar, e interes comercial la mijloc din partea ... OMS. Comerciantii de produse din carne sunt de fapt niste organizatii non-profit altruiste, care vor doar binele consumatorilor, nicidecum nu urmaresc vreun beneficiu comercial, asa ca de ce sa nu-i credem?

    Hmmm...

    Intocmai ca producatorii de tigari (aparati la un moment dat chiar de ministrul sanatatii!) isi supraestimeaza importanta in peisajul economic. Dupa spusele lor, e mai bine sa moara niste amarati de cancer decat sa intre in faliment firmele producatoare, iar asta sa afecteze cu ceva industria.

    Nu! Prefer falimentul si reorganizarea industriei alimentare, daca acesta ar fi micul pret platit pentru scaderea numarului de cazuri de cancer, boli cardio-vasculare si pentru ameliorarea situatiei din domeniul (falimentar deja) al sanatatii, sufocat de pacientii catre si-au sapat groapa cu dintii. Dar nu va fi nici o apocalipsa a falimentelor. Multe dintre firmele astea vand de ceva vreme si produse "de post" in anumite perioade ale anului (s-au adaptat la obiceiurile clientilor), ceea ce le va permite sa ramana pe piata. Iar clientii trebuie sa manance, daca nu carne, atunci altceva: prilej de reprofilare pentru firmele din domeniu.
  • +2 (4 voturi)    
    OMS (Marţi, 27 octombrie 2015, 18:50)

    ministar [anonim]

    Mareata organizatie mondiala a sanatatii a tot proclamat pandemii inchipuite ca de exemplu AH1N1, iar acum vine cu gigantica si neasemuita descoperire că cârnații provoaca cancer, ce ati vrea, sa murim sanatosi ?
    Sa nu-i mai pun la socoteala pe marii pastratori ai obiceiurilor traditionale din vremurile cand speranta de viata era de 40 de ani.
  • 0 (0 voturi)    
    Pseudo-stiinta si credinciosii ei... (Marţi, 27 octombrie 2015, 21:50)

    BEDE [utilizator]

    Oricand, daca platesti destul, gasesti niste experti cu titlul de doctor in ce trebuie care sa faca un studiu prin care sa arate ceea ce vrei sa arate. Si sunt tare multe chestii pseudo-stiintifice care au, fiecare credinciosii ei.
    Nu mi se pare ca masele sunt mult mai evoluate d.p.d.v. intelectual decat cei din evul mediu. Doar ca sunt mult mai multi alfabetizati, ca altfel multi inghit orice traznaie se zice la TV sau prin ziare de scandal sau pe websites dubioase.
    Asa si cu chestia cum ca ar fi cancerigena carnea. Daca e carne proaspata si de animal hranit natural, cum sa fie cancerigena? Depinde cum e crescut animalul si cum e prelucrata carnea.
    Pe cine sa crezi? Minciunile producatorilor de tot felul de chestii sau niste studii dubioase?
    Eu nu am incredere in nici unii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by