Presedintele Klaus Iohannis a depus, duminica dimineata, o coroana de flori la Monumentul Eroilor de la Paulis, ridicat in memoria militarilor eroi romani ai "Detasamentului Paulis", care au oprit in toamna lui 1944, cu pretul vietii, inaintarea coloanelor horthysto-fasciste spre centrul tarii, prin defileul Muresului, informeaza Agerpres.

Klaus Iohannis, de Ziua Armatei RomaneFoto: Facebook - Klaus Iohannis

Au mai depus coroane de flori reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale, delegatia fiind condusa de seful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciuca, iar din partea autoritatilor locale aradene presedintele Consiliului Judetean, Adrian Tolea, si primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca.

Presedintele Klaus Iohannis va participa duminica si la festivitatile organizate in Piata Avram Iancu din municipiul Arad, la Monumentul Eroului Necunoscut

  •  Ziua Armatei Romaniei, marcata in Parcul Carol

Ceremonii militare de depuneri de coroane de flori si a unei unei urne cu pamant adus din Republica Kalmakia, Federatia Rusa, s-au desfasurat duminica, de Ziua Armatei Romane, la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I.

De asemenea, studenti si cursanti din garnizoana Bucuresti au depus juramantul militar.

Coroanele de flori au fost depuse din partea autoritatilor statului, partidelor politice, asociatiilor de veterani de razboi. Parlamentul a fost reprezentat de senatorul Marius Obreja, presedinte al Comisiei de Aparare din Senat, si deputatul Rodica Nassar, vicepresedinte al Camerei Deputatilor

Urna cu pamant din Federatia Rusa a fost adusa in contextul in care la Rossoska, in regiunea Volgograd (fosta Stalingrad), a fost organizata duminica dimineata o ceremonie oficiala de inaugurare a Cimitirului de onoare romanesc, prima necropola de razboi construita pentru militarii romani cazuti in lupta de la Stalingrad.

Potrivit MApN, cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, Statele majore ale categoriilor de forte ale armatei, comandamentele, marile unitati si unitatile militare de pe intreg teritoriul tarii organizeaza Ziua Portilor Deschise, activitati cultural-artistice si sportive, simpozioane, intalniri cu veteranii de razboi, expozitii, gale de filme, spectacole si activitati de ingrijire a cimitirelor si monumentelor eroilor.

Eliberarea teritoriului national, in toamna anului 1944, a fost obtinuta prin lupta si jertfa a peste 520.000 de militari romani, din care 58.330 au fost ucisi, raniti sau dati disparuti. Armata Romaniei a continuat apoi sa lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei, alaturi de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe si sacrificii, la marea victorie obtinuta la 9 Mai 1945, ce a marcat sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial in Europa.