Profesoara filmata cu telefonul mobil in timp ce lovea un elev in timpul orei de informatica, la un liceul din orasul brasovean Victoria, a fost sanctionata cu reducerea a 10% din salariu pe o perioada de trei luni, insa reprezentantii elevilor cer desfacerea contractului de munca al acesteia, informeaza Mediafax.

Potrivit directorului Liceului "Ion Codru Dragusanu" din Victoria, Gabriela Liliana Lepadat, profesoara Mioara Rosca, care a lovit un elev cu o carte, iar apoi cu picioarele, in timpul orei de informatica, dupa ce a avut o iesire nervoasa, a fost sanctionata cu reducerea a 10% din salariu pe o perioada de trei luni si nu mai are dreptul sa predea la clasa respectiva, potrivit unei decizii a comisiei de disciplina a institutiei de invatamant, transmite Mediafax.

"A fost sanctionata conform statutului personalului didactic si al Legii Educatiei cu cea de-a treia sanctiune din cinci, si anume cu reducerea a 10% din salariu pe o perioada de trei luni. Si aceasta cu conditia de a nu se mai repeta incidentul. De asemenea, doamna profesoara nu va mai preda la clasa respectiva si i s-a recomandat sa faca si un consult psihologic", a declarat corespondentului Mediafax Gabriela Liliana Lepadat.

Inspectorul scolar adjunct Victor Vijoli a spus ca inca nu a primit decizia comisiei disciplinare, dar rolul Inspectoratului Scolar Judetean este acela de a verifica daca a fost aplicata legea corect, neavand competenta de a da sanctiuni.

"Nu am vazut inca hartiile, dar am inteles ca a primit a treia sanctiune. Daca se va mai repeta acest incident regretabil, se va ajunge la desfacerea contractului de munca. Eu am discutat si cu elevul si cu mama acestuia si au spus ca nu vor sa depuna plangere. Mama a spus ca nu doreste sanctionarea profesoarei, insa nu s-a pus problema pentru ca gestul cadrului didactic a fost incalificabil. Elevul si-a recunoscut oarecum vina. Incidentul s-a petrecut dupa ce profesoara l-a dat afara de la ora pe elev, a fost si provovata de acesta. Era deja pauza¬, a spus Vijoli.

In schimb, reprezentantii elevilor din Brasov cer desfacerea contractului de munca al profesoarei Mioara Rosca. Astfel, Consiliul Judetean al Elevilor Brasov, condamna "comportamentul agresiv si ilegal" al profesoarei din Liceul Teoretic "Ion Codru Dragusanu", din judetul Brasov, catalogandu-l ca "o grava incalcare a Codului de Etica pentru Invatamantul Preuniversitar si a Codului Penal".

"Consiliul Judetean al Elevilor Brasov si Consiliul National al Elevilor nu pot decat sa condamne un astfel de comportament imoral, care sta ca dovada a situatiei ingrijoratoare in care multe dintre scolile din Romania inca se regasesc. Astfel, structura atrage atentia asupra faptului ca actiunile profesoarei reprezinta o incalcare a articolelor 6 si 7 din Codul de Etica pentru Invatamantul Preuniversitar. De asemenea, agresarea fizica a elevului este ilegala conform articolului 193 din Codul Penal si aduce cu sine, in urma plangerii prealabile a persoanei vatamate, sanctionarea agresorului cu amenda sau inchisoare de pana la doi ani. In baza acestor argumente, reprezentantii elevilor gasesc justificata desfacerea contractului de munca a unui cadru didactic agresiv, care nu respecta normele etice in cadrul unitatii de invatamant, si cer public atat directiunii Liceului Teoretic ᅡIon Codru Dragusanuᅡ, cat si Inspectoratului Scolar Judetean Brasov sa ia toate masurile necesare in acest sens", se arata in comunicatul elevilor.

De asemenea, presedintele consiliului Judetean al Elevilor Brasov, Vlad Stefan, spune ca "un astfel de comportament din partea unui cadru didactic, care ar trebui sa fie un etalon in ceea ce priveste conduita si moralitatea in societate, denota o lipsa grava de profesionalism si pedagogie".

Incidentul s-a petrecut in urma cu o saptamana, la Liceul "Ion Codru Dragusanu", din Victoria, in timpul orei de informatica, profesoara Mioara Rosca fiind filmata de catre elevi cu un telefon mobil in timp ce il lovea cu o carte peste cap pe unul dintre copii, iar apoi cu picoarele.

Desi elevul lovit de catre profesoara de informatica Mioara Rosca a spus ca nu doreste sa faca plangere impotriva acesteia, filmuletul inregistrat cu telefonul mobil de unul dintre colegii lui a aparut pe internet.

Inspectoratul Scolar Judetean Brasov a declansat o inspectie generala la liceul din Victoria, dupa ce directoarea institutiei a anuntat inspectoratul cu privire la incident.