Romanii se pot testa gratuit pentru virusurile HIV, hepatice B si C, in cadrul unei campanii lansate miercuri de Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" si partenerii sai, beneficiind de finantare prin intermediul Granturilor Norvegiene 2009-2014, informeaza Agerpres.

Campania nationala de testare, comunicare informare si educare "H-Alert" se va desfasura, in perioada octombrie 2015 - aprilie 2016, si are ca scop mobilizarea tinerilor si grupurilor sociale vulnerabile - persoane de etnie roma, utilizatori de droguri injectabile - pentru a se informa cu privire la prevenirea infectiilor.

Managerul Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals", prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, a aratat ca testarea se va putea face la noua centre si laboratoare partenere, afisate pe site-ul campaniei www.h-alert.ro.

"Este foarte important ca oamenii sa stie ca testarea poate face uneori diferenta dintre viata si moarte. Infectia cu HIV sau cu virusurile hepatice B si C evolueaza de multe ori fara simptome si poate fi confundata uneori cu alte infectii. Singura modalitate de a afla este testarea", a spus Adrian Streinu-Cercel, cu prilejul lansarii campaniei.

El a precizat ca dupa campanie rezultatele acestor testari vor fi folosite la un raport ce se va intocmi impreuna cu Ministerul Sanatatii pentru a permite interventii rapide si eficiente la diminuarea infectiilor.

Pana acum au mai fost testati gratuit la virusurile hepatice 35.000 de oameni si s-a constatat in ultimii 12 ani o crestere cu 2% a persoanelor infectate.

Potrivit datelor statistice, mai mult de jumatate dintre romani nu s-au testat niciodata pentru hepatita B si C. Un sfert dintre romani nu au incredere in vaccinuri si unul din cinci romani nu s-ar vaccina impotriva virusului hepatitei B chiar daca i-ar recomanda un medic.

Datele HIV/SIDA din Romania releva un total cumulativ de 17.819 cazuri de la inceputul epidemiei, in anul 1985 si pana in iunie 2012.