Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat sambata, dupa consultarile cu omologul sau olandez Bert Koenders, ca trebuie gasite solutii durabile pentru problema migratiei, oficialul roman afirmand ca ridicarea de garduri care sa separe Europa este "un gest mai degraba autist si inacceptabil", informeaza Agerpres.

Bogdan AurescuFoto: TNB

Reamintim ca in aceasta saptamana au avut loc schimburi repetate si dure de replici intre oficiali din Romania si Ungaria, demarate dupa remarcile facute de premierul Ponta pe tema modului cum trateaza tara vecina migrantii.

"In ce priveste migratia am reiterat necesitatea unei viziuni strategice la nivelul UE care sa abordeze toate dimensiunile acestei problematici, mai ales sa incercam sa gasim solutii durabile pentru gestionarea la sursa in statele de origine a problemei migratiei pentru ca este nevoie de a trata cauzele acestui fenomen si nu doar simptomele pe care le vedem astazi in Europa. I-am spus domnului ministru ca, in opinia mea, ridicarea de garduri care sa delimiteze 'Europa civilizata' de restul Europei este un gest mai degraba autist si inacceptabil, in afara spiritului european. In schimb, Romania este frontiera externa a UE si a NATO si avem toata capacitatea de a apara comunitatea de valori din care facem parte", a afirmat Aurescu.

La randul sau, seful diplomatiei olandeze a spus ca in contextul crizei refugiatilor "este important ca toate tarile din Europa sa colaboreze si sa discute despre ce este de facut".

"Trebuie sa abordam problema de la radacina, cand am avut reuniunea cu ministrilor afacerilor de interne, se vorbea despre o componenta foarte importanta care se va discuta la summitul de miercuri. Care sunt originile aceste crize, nu numai conflicul din Siria, ci si sprijinul acordat refugiatilor in Libia, cooperarea pe care o avem cu Turcia? (...) Trebuie sa dam dovada de solidaritate in Europa, toata lumea trebuie sa colaboreze", a afirmat Bert Koenders, aflat intr-o vizita la Bucuresti.