Inspectia Judiciara (IJ) nu a promovat actiune disciplinara in cazul judecatorilor implicati in dosarul de viol de la Vaslui dupa ce a constatat in urma verificarilor efectuate ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale abaterii privind exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, scrie Agerpres.

Oficiali ai IJ au declarat, joi, ca in cazul judecatorilor care au dispus eliberarea tinerilor acuzati de viol s-au efectuat verificari ca urmare a unei sesizari inaintate de seful CSM la 23 iunie si ca fata de acestia s-a inceput cercetarea disciplinara in 24 iulie. Reprezentantii IJ au explicat ca in urma administrarii de probe si analizarii actelor din cauza s-a dispus de catre inspectori, in 2 septembrie, solutia de respingere, nefiind promovata actiune disciplinara catre Sectia de judecatori a CSM, deoarece s-a apreciat ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevazute la art. 99. lit. t din Legea 303/ 2004 constand in exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta.

In august, Inspectia Judiciara a cerut, in urma verificarilor efectuate, sanctionarea disciplinara a procurorului Ingrid Botezatu, procurorul de sedinta care nu a facut contestatie in cazul eliberarii din arest a tinerilor din Vaslui acuzati ca au violat eleva.

Actiunea este pe rolul Sectiei de procurori a CSM privind abaterile disciplinare prevazute de art. 99 literele m) si t) din Legea 303/2004 de catre procurorul Ingrid Botezatu, urmand a fi discutata in data de 7 octombrie.

Dispozitiile de la art. 99 litera m) prevad: 'nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente', iar cele de la litera t): 'exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta'.

Parchetul General a constatat, in urma efectuarii unui control la Parchetul pe langa Judecatoria Vaslui, ca Ingrid Botezatu, procurorul de sedinta care nu a facut contestatie in cazul eliberarii din arest a tinerilor acuzati ca au violat o eleva, si-a exercitat functia cu grava neglijenta.

Magistratii de la Curtea de Apel Iasi au mentinut, luni, masura arestului preventiv pentru cei sapte tineri din comuna vasluiana Valeni, acuzati de viol si privare de libertate, a declarat luni purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Iasi, Mihaela Micu Cheptene. Masura arestului preventiv fusese luata in luna august de Judecatoria Vaslui.

Judecatoria Vaslui a decis, pe 17 august, inlocuirea masurii preventive a controlului judiciar cu masura arestarii preventive pe o durata de 30 de zile in cazul celor sapte tineri din Valeni.

Tot pe 17 august, Judecatoria Vaslui a anuntat prima sentinta in acest dosar, toti cei sapte tineri fiind condamnati la inchisoare cu executare pentru viol in forma agravanta si lipsire de libertate in mod ilegal. De asemenea, acestora le-au fost interzise unele drepturi civile pe o durata de doi ani.

Pedepsele celor sapte variaza intre 5 ani si 8 luni si 8 ani si 4 luni de inchisoare. Potrivit sentintei, Burada Silviu, cel care a luat-o in masina pe victima, a primit cea mai mare pedeapsa - in total 8 ani si 4 luni inchisoare, iar pentru Avadanei Silviu, Paul Andrei Burlacu si Petrica Ionut Bolboceanu instanta a decis efectuarea a 7 ani de inchisoare.

Ionut Boicu, Alin Rotaru si Ioan Surleac, cei trei tineri care au recunoscut, pe 2 aprilie 2015, acuzatiile si au cerut sa fie judecati prin procedura simplificata, au fost condamnati la 5 ani si opt luni inchisoare cu executare.