UPDATE 13.43Victor Ponta a declarat marti, la sfarsitul sedintei coalitiei de guvernare, ca Romania nu poate accepta cote obligatorii de refugiati “care depasesc puterile noastre reale”.

“Domnul Iohannis a spus foarte clar: Mai mult de atat nu putem lua acum” a spus premierul.

“Cel care voteaza in cadrul Consiliului European este presedintele”, a amintit Ponta, subliniind ca e foarte bine ca seful statului a anuntat care sunt posibilitatile Romaniei in acest moment in privinta gazduirii de refugiati.

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca, dupa declaratiile facute de presedintele Klaus Iohannis in ceea ce priveste numarul de migranti pe care Romania ii poate primi "lucrurile s-au transat", in sensul in care autoritatile de la Bucuresti nu sunt de acord cu cote obligatorii.

El a precizat ca presedintele Iohannis a vorbit despre 1.785 de refugiati pe care Romania ii poate primi "din care vreo 200 de locuri sunt ocupate".

"Asta e cifra pe care putem sa o gestionam" si este "bine ca avem o pozitie comuna" presedintie - guvern, a adaugat Victor Ponta.

Klaus Iohannis a declarat luni ca Romania a comunicat deja Comisiei Europene ca poate sa primeasca 1.785 de refugiati, dupa mai multe discutii succesive in Consiliul European, in perioada martie - iulie 2015.

Seful statului a subliniat faptul ca Romania a optat, in discutiile din Consiliul European, pentru cote voluntare de refugiati, respingand varianta cotelor obligatorii.

"Nu este cazul sa reactionam isteric, la fel cum nu este cazul sa ne aratam latura xenofoba. Trebuie sa fim solidari cu statele UE, insa in continuare cred ca trebuie pastrate cotele voluntare. Cotele impuse nu sunt o solutie. Am convocat CSAT pentru data de 17 septembrie. Acest punct de vedere il voi prezenta si in Consiliul European, la mijlocul lunii octombrie", a subliniat Iohannis.