Romania va inregistra o scadere a populatiei de 22,1% pana in 2050, una dintre cele mai mari rate de scadere din lume, potrivit unui studiu realizat de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), relateaza site-ul agentiei de presa Novinite, preluat de Mediafax.

Potrivit unui raport realizat de ONU cu privire la prospectiunile populatiei mondiale pe anul 2015, in Romania, numarul locuitorilor se va diminua cu pana la 22,1% in urmatorii 35 de ani, situandu-se pe locul al doilea in clasamentul mondial al tarilor cu cea mai mare rata de scadere a populatiei pana in 2050.

In fruntea clasamentului se afla Bulgaria, a carei populatie va scadea cu 27,9%, de la 7,15 milioane la 5,154 milioane de locuitori.

Romania se afla pe lista celor 48 de tari, in care numarul de locuitori se va reduce in perioada 2015-2050, incadrandu-se in grupa acelor tari in care populatia se va diminua cu peste 15%, alaturi de Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, Ucraina, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Lituania, Letonia, Japonia.

Dupa Bulgaria si Romania, urmatoarele zece pozitii in clasament sunt ocupate de tari din estul Europei.

Potrivit raportului, rata de fertilitate din tarile europene "este sub nivelul necesar" pentru compensarea numarului de locuitori, o situatie valabila in ultimele decenii. De asemenea, in urmatorii sapte ani India va deveni cea mai populata tara, va avea o populatie mai mare decat China. Numarul de locuitori din China (1,38 miliarde) si India (1,31 miliarde) va ajunge la 1,4 miliarde de locuitori pana in 2022.

Populatia mondiala va creste la 9,7 miliarde de locuitori pana in 2050 si pana la 11,2 miliarde pana in 2100, in conditiile in care 9 miliarde de persoane vor locui in Africa si in Asia pana la finalul secolului.