Sefului Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ionel Ciuca, a declarat sambata, in Poligonul Cincu, unde a participat la Ziua Distinsilor Vizitatori a exercitiului romano-american RESOLUTE CASTLE 15, ca acesta asigura cele mai bune capabilitati de instruire, atingand standardele NATO si permitand desfasurarea instruirii atat pe palierul virtual constructiv cat si al exercitiilor cu trageri reale, informeaza Agerpres.

Nicolae-Ionel CiucaFoto: MApN

"Exercitiul, mai mult decat atat, reprezinta o activitate practica ce a fost planificata si desfasurata, astfel incat sa reusim sa dezvoltam capabilitatile pe care Poligonul Cincu le ofera pentru pregatirea si instruirea atat a militarilor romani, cat si a celorlalti militari din SUA si din toate tarile NATO. In acest demers am putut vedea lucrand impreuna militari genisti romani si americani, fiind o activitate care ne ofera posibilitatea sa invatam unii de la altii, sa putem sa ridicam nivelul de interoperabilitate si, de asemenea, ne ofera posibilitatea sa realizam un schimb de informatii astfel ca pe viitor sa planificam si sa dezvoltam astfel de activitati. In acest moment, Poligonul Cincu asigura atingerea unei anumite performante in procesul de pregatire, asigura cele mai bune capabilitati de instruire atingand standardele NATO, permitand desfasurarea instruirii atat pe palierul virtual constructiv cat si a exercitiilor cu trageri reale. De asemenea, am dezvoltat de curand o capabilitate noua, aceea de a avea posibilitatea sa legam activitatea care se desfasoara in Poligonul Cincu cu celelalte poligoane similare din Europa. Este o legatura pe fibra optica care permite transfer de date de mare capacitate", a afirmat seful Statului Major General.

La randul sau, comandantul USAREUR (United States Army in Europa-Fortele Terestre Americane Dislocate in Europa), generalul-locotenent Ben Hodges, a declarat ca parteneriatul cu armata romana este foarte important din mai multe motive.

"Marea Neagra este un factor important din punct de vedere geografic, un loc important din punct de vedere strategic la nivel global, Romania are un rol foarte important in regiune. Un alt motiv pentru care Romania este un partener strategic este faptul ca am actionat impreuna in Irak si Afganistan, si este un motiv in plus pentru care fortele americane sunt in Romania, si noi, militarii americani vom fi intotdeauna alaturi de partenerii nostri, iar eu sunt mandru de acest lucru. Am fost aici acum doi ani, dar astazi pot constata o crestere a capabilitatilor si nivelului de instruire al militarilor romani si americani. Sunt foarte mandru de modul in care militarii isi indeplinesc misiunile in Europa, atat Garda Nationala din Alabama, in Romania, cat si Garda Nationala din Tennesse, in Bulgaria. Este un pas foarte important din strategia armatei SUA in cadrul masurilor de reasigurare in Europa si acesta este un exemplu foarte bun. Noaptea trecuta, Guvernul american a anuntat extinderea misiunilor de instruire in Ucraina. Ne instruim din luna martie la Centrul de instruire Yovariev din vestul Ucrainei. Am instruit forte din cadrul Ministerului de interne ucrainean, iar din luna noiembrie vom incepe sa instruim forte armate din cadrul Ministerului Apararii. Solicitarea din partea Guvernului ucrainean a fost pentru cinci batalioane si vom antrena cinci batalioane succesiv. Misiunea va dura din noiembrie 2015 pana in noiembrie 2016 si vor fi antrenamente tactice pentru batalioanele de infanterie, similar cu cele romanesti", a subliniat oficialul american.

Proiectele care se executa in cadrul exercitiului RESOLUTE CASTLE 15 sunt cuprinse in programul ERI (European Reasurance Initiative) si cuprind: drumuri de manevra in lungime de 5 km, si latimea de 8 metri, 5 platforme de antrenament in utilizarea armamentului, explozivilor si de pregatire specifica vanatorilor de munte, constand in construirea a 13 cladiri cu destinatie diferita. Lucrarile in valoare de peste doua milioane de euro sunt finantate de americani si se vor incheia pana la sfarsitul acestui an.

Efectivele si tehnica militara care participa la exercitiu sunt reprezentate de 65 echipamente de geniu din Alabama, 100 de militari care se rotesc la 21 de zile, iar din Romania 45 de echipamente si 75 de militari care lucreaza pe mijloacele romanesti.

Seful Statului Major al Fortelor Terestre, generalul-maior Dumitru Scarlat, a apreciat munca militarilor romani si americani din punct de vedere al interoperabilitatii. "Pentru noi acesta este un pas foarte important. Tot ce ati vazut azi aici, si tot ceea ce se realizeaza in acest poligon va dainui in timp si il vom folosi noi, cat si partenerii nostri din NATO", a spus general-maior Dumitru Scarlat.