Inspectia Judiciara informeaza vineri ca a inceput cercetarea disciplinarea fata de unii magistrati implicati in dispunerea masurilor preventive in cauza aflata pe rolul Judecatoriei Vaslui care are ca obiect savarsirea infractiunii de viol si lipsire de libertate in mod ilegal, anunta Agerpres.

'Urmare a verificarilor prealabile efectuate de Inspectia Judiciara incepand cu data de 23 iunie 2015, la data de 24 iulie 2015, inspectorii din cadrul Directie de inspectie pentru judecatori si a Directiei de inspectie pentru procurori, in temeiul art. 45 alin. 6 lit. b din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, au inceput cercetarea disciplinara fata de unii dintre magistratii implicati in dispunerea masurilor preventive in cauza aflata pe rolul Judecatoriei Vaslui ce are ca obiect savarsirea infractiunilor de viol si lipsire de libertate in mod ilegal', se precizeaza intr-un comunicat al Inspectiei Judiciare.

Cercetarea disciplinara a fost inceputa, conform sursei citate, pentru 'exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta' si pentru 'nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente' din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata.

'Cercetarea disciplinara este o etapa confidentiala si obligatorie a procedurii disciplinare in cadrul careia se stabilesc faptele si urmarile acestora, imprejurarile in care au fost savarsite, precum si orice alte date concludente din care sa se poata aprecia asupra existentei sau inexistentei vinovatiei persoanelor vizate', subliniaza reprezentantii Inspectiei Judiciare.

Fapta cercetata de Inspectia Judiciara s-a petrecut la 10 noiembrie 2014, in jurul orei 19,00.

O eleva s-a intalnit in municipiul Vaslui cu doi tineri, care s-au oferit sa o conduca acasa cu masina. Cei doi au mers cu autoturismul pe un camp din apropierea localitatii Valeni, unde si-au mai chemat alti patru prieteni si au intretinut raporturi sexuale cu victima impotriva vointei acesteia. Ulterior, tinerii s-au deplasat pe un alt camp, din apropierea localitatii Moara Domneasca, unde a mai fost chemat un tanar care a fortat victima sa intretina raporturi sexuale.

'In jurul orei 22,30, tinerii au condus victima la domiciliul sau si i-au recomandat sa nu povesteasca despre cele intamplate. Ajunsa acasa, fata a relatat parintilor, care au sesizat politistii prin apel la numarul de urgenta 112. De asemenea, a fost solicitata si o ambulanta, victima fiind transportata la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui pentru ingrijiri medicale', potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, Mihaela Straub.

La 19 iunie 2015, magistratii judecatoriei Vaslui au dispus inlocuirea masurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar in cazul celor sapte tineri.