Sase localitati din Maramures sunt afectate de inundatii, in urma ploilor abundente inregistrate in noaptea de marti spre miercuri, iar prefectul judetului, Anton Rohian, a spus ca familiile ale caror case au fost inundate sunt evacuate.

Un numar de 31 de localitati din judetul Salaj sunt afectate de inundatii, mai multe persoane fiind evacuate din locuinte de echipele de interventie ale ISU, iar doua scoli fiind inchise.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis un Cod Rosu de inundatii pentru judetele Satu Mare, Salaj si Maramures.

UPDATE Ministrul Oprea trimite prefectii si sefii structurilor de urgenta pe teren

Ministrul Gabriel Oprea a dispus prefectilor si sefilor structurilor pentru situatii de urgenta din judetele vizate sa fie prezenti in teritoriu pentru a acorda sprijin populatiei, informeaza Ministerul Afacerilor Interne.

De la momentul avertizarii meteo-hidrologice au fost activate grupele operative ale inspectoratelor pentru situatii de urgenta din cele trei judete aflate sub Cod Rosu si s-a trecut la aplicarea masurilor de ridicare a capacitatii operationale.

La nivelul celor trei judete actioneaza in teren pentru limitarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice peste 800 de pompieri militari sprijiniti de echipe de politie si jandarmi, cu mijloacele tehnice aflate in dotare, se arata intr-un comunicat al MAI.

In ultimele 24 de ore, ca urmare a manifestarii fenomenelor hidro-meteorologice, echipajele inspectoratelor pentru situatii de urgenta au intervenit pentru evacuarea preventiva a 22 persoane din judetul Salaj, o persoana din Poiana Corbului, judetul Satu Mare si alta din judetul Maramures, aflate in pericol din cauza producerii unor viituri.

In 2 scoli din judetul Salaj, localitatile Chieud si Chiesd au fost suspendate cursurile in aceasta dimineata, ca masura preventiva.

Alte interventii ale pompierilor militari au contat in evacuarea apei din gospodarii si obiective economice, degajarea cailor de acces, acordand permanent sprijin cetatenilor care au solicitat ajutor.

In localitatea Miresul Mare din Maramures se intervine cu barca a ISU pentru evacuarea a patru turisti aflati intr-o rulota, acestia fiind surprinsi de o viitura.

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a solicitat tuturor sefilor structurilor de situatii de urgenta sa mentina o atentie sporita si sa monitorizeze evolutia situatiei acolo unde sunt anuntate intensificari ale fenomenelor meteo-hidrologice.

Situatiile deosebite care pot aparea pe parcursul manifestarii fenomenelor meteorologice periculoase sunt monitorizate la nivelul Centrului National de Conducere a Interventiilor, mai informeaza ministerul de interne.

Pompierii militari intervin in Maramures

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures transmis miercuri, pompierii militari intervin in teren pentru a-i ajuta pe localnicii ale caror case sau gospodarii au fost afectate de inundatii.

"In urma ploilor abundente mai multe localitati din judetul Maramures au fost afectate de scurgerile de pe versanti. Incepand cu ora 2.00, miercuri dimineata, dispeceratul ISU Maramures a fost anuntat despre producerea unor inundatii in localitatile Farcasa, Buzesti, Sarbi, Ardusat, Ilba, si Seini, iar mai multe gospodarii sunt afectate la Buzesti si in Ilba. In zonele Ilba si Seini pe DE 58 si Ardusat pe DJ 108A si DJ 193 circulatia este restrictionata pe un singur sens. Pompierii militari maramureseni intervin in teren pentru a da o mana de ajutor cetatenilor si pentru a inlatura efectele produse de scurgerile de apa", se arata in documentul citat.

Prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, care este si presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, se afla pe teren in zonele afectate pentru coordonarea actiunilor de interventie. El a declarat ca au fost inundate 60 de case si gospodarii.

"Tocmai am incheiat de evacuat o batrana din satul Buciumi apartinator de Somcuta, s-a oprit ploaia, iar viitura isi duce cursul mai departe prin Somcuta si Satul Lung. Sunt inundate 60 de case si gospodarii, iar pana trece viitura se va ajunge la 70 de locuinte inundate", a spus prefectul.

Intrebat daca familiile ale caror case au fost inundate vor fi evacuate, el a spus: "Toate familiile sunt evacuate din casele inundate".

Salaj: 31 de localitati, afectate de inundatii. doua scoli au fost inchise

Un numar de 31 de localitati din judetul Salaj sunt afectate de inundatii, in urma ploilor cazute in noaptea de marti spre miercuri, mai multe persoane fiind evacuate din locuinte de echipele de interventie ale ISU, iar doua scoli fiind inchise.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Salaj, Lucian Andrei Jacodi, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, ca noua persoane din localitatea Surduc au fost evacuate din locuinte, iar scolile din Cheud si Chiesd au fost inchise.

"Un numar de 31 de localitati din judetul Salaj sunt afectate de inundatii, in urma ploilor inregistrate in noaptea de marti spre miercuri. Din cauza pericolului de inundare, au fost inchise doua scoli din localitatile Cheud si Chiesd, unde elevii nu merg miercuri la cursuri. De asemenea, au fost evacuate noua persoane din localitatea Surduc", a spus Jacodi.

La ora transmiterii acestei stiri, echipaje ale ISU Salaj intervin in localitatile afectate de inundatii.

Prefectul judetului Satu Mare, Eugen Avram, a spus ca dimineata a fost o viitura.

"Sunt curti inundate, drumurile sunt practicabile. E vorba de Poiana Codrului si Barsau. Practic apa vine dinspre Barsau. Pagube materiale sunt multe, dar nu sunt oameni raniti. Daca este cazul vom evacua oamenii", a spus Eugen Avram, potrivit Digi24.ro.