Comunitatea LGBTI trebuie sa se poata bucura de drepturile si libertatile prevazute pentru cetatenii tuturor natiunilor, se arata intr-un mesaj de sprijin din partea a 20 de ambasade si a Reprezentantei Comisiei Europene pentru GayFest Bucuresti 2015, care debuteaza duminica, scrie Mediafax.

"Cu ocazia GayFest Bucuresti 2015, ne exprimam solidaritatea si sprijinul pentru comunitatea LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender si intersex) din Romania. Sustinem dreptul acestora de a manifesta in mod pasnic si legal pentru a atrage atentia asupra problemelor specifice cu care se confrunta aceste comunitati", potrivit declaratiei comune a 20 de misiuni diplomatice si a Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.

"Drepturile omului - inclusiv justitia, egalitatea, umanitatea, respectul si libertatea de expresie - si statul de drept alcatuiesc fundatia pe care se sprijina tarile democratice. Legislatia internationala in domeniul drepturilor omului porneste de la premisa ca toti indivizii trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi si libertati, asa cum prevede Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Tocmai respectul pentru aceste valori fundamentale obliga guvernele sa-si protejeze cetatenii impotriva violentei si discriminarii si sa se asigure ca toti se bucura de sanse egale", precizeaza misiunile diplomatice.

Acestea atrag atentia asupra faptului ca unele persoane "se confrunta in continuare cu acte de discriminare, direct sau indirect, din cauza orientarii si identitatii lor sexuale".

"Guvernele noastre incearca sa combata astfel de acte prin promovarea drepturilor omului. Oricine, inclusiv persoanele din comunitatea LGBTI, trebuie sa se poata bucura de drepturile si libertatile prevazute pentru cetatenii tuturor natiunilor", conform declaratiei semnate de Reprezentanta Comisiei Europene si de ambasadele Australiei, Austriei, Canada, Cehiei, Danemarcei, Elvetiei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Italiei, Israelului, Marii Britanii, Norvegiei, Olandei, Poloniei, Portugaliei, Spaniei, SUA, Suediei si Ungariei.

Bucharest Pride, denumit pana anul trecut Gay Fest, debuteaza duminica, de Ziua Internationala Impotriva Homofobiei si Transfobiei, cu un festival care va marca acest moment printr-un flashmob care isi propune sa atraga atentia asupra faptului ca drepturile persoanelor LGBT sunt drepturi ale omului. Flashmobul va avea loc duminica, incepand cu ora 13.00, in Parcul Izvor, aproape de iesirea de la metrou.

"In 2015, Bucharest Pride vorbeste despre schimbare. Schimbarea realizata in ultimii zece ani de Mars, alaturi de membri ai comunitatii si prietenii lor. Schimbarea care inca trebuie infaptuita pentru a obtine respectul fata de drepturi fundamentale in Romania. Dorim sa identificam, alaturi de comunitate si de cei care ne sustin, pasii pe care ii avem de urmat in viitorul apropiat pentru a obtine drepturi egale pentru persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, trans) si alte grupuri care se confrunta cu discriminarea", precizeaza Asociatia ACCEPT.

Programul festivalului cuprinde proiectii de film, dezbateri, seri comunitate, expozitii si Marsul Diversitatii care va avea loc in de 23 mai, incepand cu ora 16.00, de la Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei.