Asociatia Editorilor din Romania (AER) anunta ca a sesizat oficial institutia Avocatului Poporului, cerand ca legea timbrului cultural sa fie declarata neconstitutionala.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, AER informeaza ca 12.604 semnaturi impotriva Legii Timbrului cultural au fost depuse miercuri la Avocatul Poporului, aceasta institutie putand sesiza Curtea Constitutionala. "Alte 4.702 persoane au semnat o petitie online - pe www.petitieonline.com - avand acelasi subiect", precizeaza AER.

Sursa citata arata ca petitia initiata de AER si semnata in librariile partenere - Carturesti, CLB, Diverta, Humanitas, Litera, Mihai Eminescu si Nemira - a fost depusa miercuri, la ora 11.00, la Avocatul Poporului, in cadrul unei intalniri intre Victor Ciorbea, seful institutiei, si Mihai Mitrica, directorul AER.

"Odata cu cele 12.604 semnaturi si un memoriu juridic, Avocatului Poporului i-a fost inmanata si o scrisoare transmisa de Gabriel Liiceanu, directorul Grupului Editorial Humanitas, referitoare la "legea 35/1994 a timbrului cultural - a carei neconstitutionalitate este, pentru toti iubitorii de carte din Romania, un prilej de continua perplexitate"", mai precizeaza AER in comunicat.

"Piata de carte din Romania, valoric vorbind, se afla pe ultimul loc din Europa. Ea se limiteaza la 60 de milioane de euro anual, suma pe care n-am s-o compar, desigur, cu cea a Germaniei (9, 6 miliarde de euro anual!), ci cu cea a Ungariei (230 milioane euro anual) sau a Cehiei (432 milioane euro anual), tari care au mai putin de jumatate din populatia Romaniei. Cred ca va veti cutremura citind aceste cifre! Iar o asemenea lege fara pereche - nu exista nicaieri pe glob o lege a timbrului literar! - exista intr-o tara in care limba se degradeaza vazand cu ochii, in care spiritul si gandirea oamenilor sunt in suferinta, in care 50% din locuitorii Romaniei nu iau niciodata o carte in mana, in care 1 milion din 20 de milioane de oameni citesc maximum sase carti pe an si-n care bugetul culturii este de 0,10%! Cand am aflat aceste statistici mi-am zis ca tara noastra se pregateste sa iasa din istorie! ", mai spune Gabriel Liiceanu in scrisoarea transmisa lui Victor Ciorbea.

Potrivit comunicatului, "in discutia avuta cu directorul AER, Avocatul Poporului a fost receptiv la argumentele referitoare la situatia pietei de carte din Romania si a cerut un timp de analiza si de consultare cu toti factorii din domeniu pentru a lua o decizie in aceasta privinta".

AER aminteste ca Legea 35/1994 instituie opt categorii de timbre care se fac venit la bugetul uniunilor de creatie, fara ca acestea sa fie obligate la vreo contraprestatie in schimbul primirii acestor fonduri. "O astfel de lege nu exista la ora actuala nicaieri in lume", afirma AER.

  • Potrivit legii 35/ 1994, care instituie timbrul cultural, orice carte de beletristica trebuie sa aiba adaugat in pret un timbru literar in cuantum de 2%, care sa fie virat uniunilor de creatie din domeniu, principalul beneficiar fiind Uniunea Scriitorilor din Romania (USR), condusa de Nicolae Manolescu.
  • Un grup de parlamentari a initiat anul trecut o propunere legislativa care transforma timbrul intr-unul cu valoare fixa de 1 leu. Propunerea a fost adoptata tacit in Senat in decembrie 2014 si a fost oprita de la adoptarea in Comisia de cultura a Camerei Deputatilor la inceputul lunii februarie 2015, la interventia editorilor, a producatorilor de fonograme si a organizatorilor de spectacole, care nu au fost consultati in niciun stadiu al elaborarii proiectului, se mai arata in comunicatul citat.