Politistii au efectuat saptamana trecuta 32 de perchezitii in cinci judete, printre care si Braila, la firme si persoane suspectate de evaziune, dupa ce au vandut mari cantitati de vin de masa, fara a inregistra operatiunile comerciale in contabilitate, din cercetari rezultand si ca vinul era obtinut din amestec de alcool, arome si coloranti, informeaza infobraila.ro. Sursa citata aminteste ca, la sfarsitul anului trecut, procurorii DIICOT au descins la firma Marex, detinuta de familia afaceristului brailean Marin Moraru, destructurand o caracatita intinsa in mai multe judete si care producea si vindea bauturi facute din alcool medicinal sau lichid de parbriz.

Perchezitiile au avut loc in judetele Arges, Braila, Buzau, Iasi, Prahova, Teleorman si Vrancea, 15 fiind la sediile unor societati comerciale si 17 la locuintele persoanelor suspectate de evaziune fiscala in domeniul productiei si comercializarii de bauturi alcoolice.

"Din primele cercetari a rezultat ca, in perioada 2014-2015, cei in cauza ar fi comercializat importante cantitati de vin de masa, fara a inregistra in evidentele contabile ale societatilor administrate toate operatiunile comerciale efectuate si veniturile realizate, sustragandu-se astfel de la plata obligatiilor fiscale", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Politiei Romane.

In urma verificarilor a rezultat ca reprezentantii firmelor nu ar fi inregistrat documente de evidenta contabila pentru cantitatile de vin produse si vandute, marfa fiind livrata pe baza de avize de insotire care erau emise doar pentru a justifica provenienta pe timpul transportului. Prejudiciul produs prin aceasta modalitate a fost estimat la aproximativ 300.000 de lei.

"Avizele de insotire ar fi fost distruse de cei in cauza, imediat dupa efectuarea transportului catre clienti, fiind emise facturi doar catre o mica parte dintre acestia si la intervale de timp foarte mari (tot ca o justificare a provenientei in cazul unor posibile controale)", a precizat Politia Romana.

Anchetatorii au mai stabilit ca vinul nu ar fi fost obtinut in mod natural, ci prin diferite amestecuri de arome, coloranti si alcool, concentratia alcoolica fiind mai mare de 9%.

"Vinurile au fost testate la mai multe laboratoare din tara, in baza analizelor izotopice constatandu-se ca produsul nu este conform, in sensul ca s-a constatat prezenta etanolului provenit dintr-o alta sursa decat cea obtinuta din fermentatia naturala a mustului din struguri, iar concentratia alcoolica este mai mare de 9%", potrivit sursei citate.

Dosarul in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala este instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice din Inspectoratului de Politie Judetean Prahova, sub coordonarea Parchetului Tribunalului Prahova.

Portatul infobraila.ro aminteste ca, in 21 octombrie 2014, au avut oc 110 perchezitii in Bucuresti si in judetele Braila, Constanta, Tulcea, Bacau, Harghita, Covasna, Brasov, Mures si Maramures, la locuintele unor persoane si la sediile unor societati comerciale, pentru destructurarea unor grupuri infractionale organizate specializate in evaziune fiscala, producere si detinere de bunuri accizabile in afara unor antrepozite fiscale si spalare de bani. Conform procurorilor DIICOT, prin activitatea ilegala gruparile infractionale vizate au pus in pericol sanatatea populatiei.

Anchetatorii au stabilit ca mai multe persoane din Braila au constituit un grup infractional organizat "in vederea determinarii si inlesnirii comiterii de catre alte nuclee organizate a infractiunilor de evaziune fiscala si de detinere si producere, in afara unor antrepozite fiscale, a unor bunuri supuse accizarii".

"Astfel, acestia au inlesnit comiterea unor activitati economice evazioniste de mare amploare in domeniul comercializarii nefiscalizate a alcoolului etilic si a produselor derivate, incepand cu denaturarea ilicita (partiala cu incalcarea normelor legale in materie) a alcoolului etilic, urmata de livrarea disimulata a acestuia sub apartenenta unor diverse produse (alcool sanitar, lotiuni cosmetice, solutie spalare parbriz) prin intermediul unor lanturi de magazine de tip hipermarket catre diversi producatori de bauturi contrafacute, in baza unor intelegeri prealabile cu acestia", arata procurorii DIICOT.