Clientii poligoanelor de tir vor fi verificati de politistii specializati in arme, explozivi si substante toxice, in conditiile in care, potrivit legii, sedintele de tragere pot fi sustinute de orice persoana care are peste 18 ani, doar pe baza actului de identitate, potrivit unor surse din Politie.

Sursele citate au precizat pentru Mediafax ca, dupa incidentul care a avut loc marti seara, in urma caruia un tanar si-a impuscat instructorul dupa care s-a sinucis, vor fi verificate bazele de date ale tuturor poligoanelor.

In urma acestui demers, oamenii legii urmaresc sa realizeze o situatie a persoanelor care nu sunt autorizate sa foloseasca arme letale, dar care sunt pasionate de tir si sa verifice daca sunt cunoscute pentru comiterea unor infractiuni cu violenta sau sunt luate in evidenta pentru boli psihice.

Potrivit politistilor, pana in anul 2011, in poligon puteau folosi arme letale numai persoanele care aveau autorizatie pentru detinerea unor astfel de arme. Incepand din 2011 insa, legea a fost schimbata, pentru ca trebuia aliniata la legislatia Uniunii Europene, iar in poligoane s-a permis accesul oricarei persoane care a implinit varsta majoratului.

In momentul de fata, instructorul este singura persoana care poate decide daca cineva nu poate sustine o sedinta de tragere. Astfel, el poate refuza un client daca acesta pare agitat, bolnav psihic sau in stare de ebrietate.

Crima urmata de sinucidere comisa marti seara in Poligonul UTI din Capitala a fost suprinsa de camerele de supraveghere, din imagini reiesind ca tanarul, care tragea la tinta, si-a impuscat instructorul de trei ori cu un pistol Glock, dupa care s-a impuscat in cap, au declarat, miercuri, pentru Mediafax, surse judiciare.

Conform sursei citate, tanarul in varsta de 24 de ani, Cristian Pop, care si-a impuscat instructorul de tir, apoi s-a sinucis, era un client mai vechi al poligonului si nu era cunoscut de angajati drept o persoana conflictuala. Angajatii poligonului spun ca nu stiu ca acesta sa se fi certat vreodata cu vreunul dintre instructorii de tir.