Comandantul suprem al fortelor aliate din Europa (SACEUR) Generalul Philip M. Breedlove, aflat marti in vizita oficiala la Bucuresti, a declarat ca NATO va decide in curand daca Romania va gazdui echipamente militare grele ale aliantei, informeaza Reuters. Ulterior, ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa, a declarat, dupa intalnirea cu generalul american, ca sunt discutii la nivel tehnic privind pre-pozitionarea in Romania de tehnica grea de lupta".

Philip BreedloveFoto: NATO

Intrebat daca s-a luat decizia ca Romania sa gazduiasca inclusiv tehnica grea de lupta, generalul Philip Breedlove a declarat: "Da, aceasta decizie va fi anuntata foarte curand", potrivit agentiei Mediafax.

"Sunt sigur ca atunci cand lucrul acesta se va intampla, Romania va raspunde prompt, ca de fiecare data, si va fi de acord cu pre-pozitionarea acestei tehnici, fiind intotdeauna un partener de incredere pentru NATO", a mai spus, marti, la MApN, comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa, Philip Breedlove, in cadrul unei conferinte comune de presa cu ministrul Apararii, Mircea Dusa, potrivit agentiei Mediafax.

Oficialul roman a completat raspunsul la intrebare, precizand ca exista "discutii deja la nivel tehnic vizavi de pre-pozitionare".

Victor Ponta: Romania este dispusa sa gazduiasca orice capabilitati decide NATO / Mai mult nu am voie sa spun

Romania este dispusa sa gazduiasca orice capabilitati sunt decise la nivelul NATO, a declarat premierul Victor

Victor Ponta

Ponta, fara alte detalii, intrebat de presa daca, in discutia cu seful Fortelor Aliate din Europa, s-a pus problema unor noi baze sau aducerii de armament greu in Romania.

Premierul Victor Ponta s-a intalnit, marti, la Palatul Victoria, cu comandantul suprem al Fortelor Aliate din Europa, generalul Philip M. Breedlove.

"Tot ceea ce va pot spune eu in acest moment este faptul ca Romania este dispusa sa se implice, sa gazduiasca orice capabilitati se decid la nivelul NATO. Mai mult de atat nu am voie sa va spun", a spus Ponta, intrebat daca Romania va gazdui noi baze NATO sau va fi adus armament greu al Aliantei.

Ponta a precizat ca, anul viitor, Romania va avea 12 avioane multirol, dar "si altele", si ca l-a asigurat pe generalul Breedlove ca exista un consens al clasei politice cu privire la respectarea angajamentelor tarii noastre in cadrul NATO.

"Eu l-am asigurat pe generalul Breedlove in primul rand de faptul ca in Romania exista tot sprijinul poltiic, stiu ca s-a vazut si cu presedintele, si l-am asigurat ca si in Parlament exista tot sprijinul politic pentru ca Romania sa-si indeplineasca toate obligatiile sale care tin de partea de securitate, adica sa aiba resursele finaciare pentru cele doua centre care se vor organiza in Romania de catre NATO, toate operatiunile, toate exercitiile comune si inclusiv partea de dotare a armatei romane. Anul viitor vom avea primele 12 avioane multirol, dar vom avea si altele, si asta l-am asigurat, ca desi nu ne e usor, exista un consens politic pe aceasta tema", a spus Ponta.

Chestionat despre acest subiect, presedintele Klaus Iohannis, care l-a primit si el, marti, pe generalul Breedlove, a precizat ca discutiile au vizat "chestiuni mai generale legate de pozitionarea NATO, de perspectiva NATO, de comandamentul de divizie, de NFIU, care se va realiza in putin timp, insa nu am dorit sa intru in discutii detaliate tehnice, lasand acestea intre militari si intre tehnicieni".

------------------------

Generalul Philip M. Breedlove se afla marti in vizita oficiala la Bucuresti. Pe agenda vizitei se numara o intalnire la Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis (ora 15:30), si o intalnire cu premierul Victor Ponta la Palatul Victoria (ora 16:00).

Inaintea de a ocupa postul de comandant suprem al fortelor aliate din Europa, generalul Breedlove a mai detinut, printre altele, pozitiile de comandant al fortelor aeriene americane din Europa, comandant al fortelor aeriene americane in Africa, comandant al componantei aeriene de la ramstein si director al centrului Joint Air Power Competence din Kalkar, Germania.

Generalul Breedlove a criticat frecvent interventia Rusiei in estul Ucrainei si, recent, s-a pronuntat pentru trimiterea de armament defensiv in aceasta tara.

-----------------------

Reamintim ca, la inceputul lunii martie, Statele Unite au trimis peste o suta de echipamente militare grele, in special tancuri si alte vehicule de lupta, in cele trei tari baltice, pentru a le intari capacitatea de aparare si pentru a descuraja Rusia sa le ameninte.

Blindate americane in tarile baltice

Aceste livrari au ca scop sa arate "presedintelui Putin determinarea noastra si Rusiei ca ne putem reuni fortele", a spus generalul american John O'Connor, insarcinat cu transportul echipamentelor.

Luni seara, Statele Unite au informat ca trimit si 3.000 de soldati pentru manevre militare in tarile baltice, anunta AFP.

Tancurile Abrams, vehiculele de lupta Bradley si vehiculele Scout Humvees vor ramane in Estonia, Letonia si Lituania atat timp cat "va fi necesar pentru a descuraja Rusia in fata unei agresiuni", a subliniat el.