Presedintele Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen, au facut o adevarata baie de multime la Berlin, cu ocazia întâlnirii cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Germania. Seful statului si sotia sa au petrecut circa doua ore alaturi de cei aproximativ 300 de romani veniti la receptie, timp in care si-au facut zeci de fotografii - inclusiv cu ziaristii, au colectat impresii, dar si plangeri ori memorii, au discutat cu absolut toti cei care au avut ceva de spus.

Klaus Iohannis la BerlinFoto: Presidency.ro

Presedintele Iohannis a tinut si un discurs la intalnire, in care a dat asigurari ca va monitoriza activitatea Parlamentului in privinta elaborarii legilor electorale, astfel incat dreptul de vot al romanilor din diaspora sa fie respectat.

Klaus Iohannis la Berlin / Foto: Presidency.ro

Iata discursul integral al lui Iohannis:

Este o mare bucurie pentru mine să pot să fiu în această seară aici, împreună cu dumneavoastră. Este o întâlnire multaşteptată, cel puţin din partea mea, şi sunt foarte bucuros că aţi venit în număr aşa de mare, unii de mai aproape, alţii de mai departe, mă bucur de prezenţa fiecăruia dintre dumneavoastră. Am pornit împreună pe un drum deloc ușor, la capătul căruia se află o așteptare a dumneavoastră și un angajament al meu: o Românie prosperă, respectată în lume, o Românie a șanselor și oportunităţilor, o Românie care-și preţuiește cetăţenii, în care munca și educaţia sunt apreciate.

Anul trecut, pe 16 noiembrie, alături de celelalte comunităţi din diaspora, aţi făcut posibil triumful democraţiei. Nu mă refer la rezultatul în sine al alegerilor, ci la dovada vie că fiecare vot contează, că fiecare cetăţean are un cuvânt de spus și poate decide viitorul României. Folosesc această ocazie să vă mulţumesc pentru determinarea extraordinară de care aţi dat dovadă. Și pentru faptul că în locul renunţării aţi ales implicarea, încrezători că puteţi schimba starea lucrurilor de acasă.

România are în Germania o diasporă tot mai numeroasă. Dumneavoastră ne reprezentaţi aici și în întreaga Europă. Daţi valoare naţiunii noastre prin seriozitatea, eficienţa și profesionalismul cu care vă desfășuraţi activitatea în toate domeniile. Fiecare dintre dumneavoastră sunteţi ambasadorii României și prin tot ceea ce faceţi construiţi un renume al ţării noastre. Îmi doresc ca ceea ce vă spun acum să ajungă la cât mai mulţi compatrioţi de-ai noștri care trăiesc aici, în Germania. Alături de românii din ţară, cu toţii aţi dat șansa României la un altfel de viitor.

Doamnelor și domnilor,

Știu că votul din noiembrie este purtătorul unei mari speranţe. De aceea cred că este de datoria mea să vă spun câteva dintre lucrurile pe care le-am asumat la acest început de mandat și ce am început să construim. Pe de-o parte, însăși prezenţa mea aici este expresia aspiraţiei spre o politică externă apropiată de cetăţenii români, oriunde s-ar afla aceștia. Mi-am asumat o politică externă mai creativă, mai transparentă și mai activă, prin care să valorificăm oportunităţi, să consolidăm relaţii, să ne facem mai bine auziţi în lume. Vreau ca românii, oriunde trăiesc, să fie mândri de modul în care sunt reprezentaţi în plan extern. Și îmi doresc ca întărirea relaţiilor cu celelalte state să aibă consecinţe practice pentru orice cetăţean. Pe de altă parte, în ţară, am spus că vreau să schimbăm modul în care se face politică. Să înlocuim scandalul cu dialogul, să depășim logica permanentului conflict și să construim reguli durabile. Doar așa putem să avem instituţii eficiente și solide, care lucrează pentru oameni. Doar așa putem ajunge în mod real la acea prosperitate și stabilitate care i-ar face și pe românii plecaţi să se întoarcă cândva acasă.

Pornind de la aceste principii am adus partidele la masa consultărilor pe tema reformei instituţiilor politice, am discutat cu reprezentanţi ai societăţii civile și m-am adresat Parlamentului la începutul acestei sesiuni. Îmi doresc să avem reguli noi de finanţare a partidelor și campaniilor electorale, mai riguroase și mai transparente. Îmi doresc reguli noi pentru partidele politice, care să încurajeze participarea, să aducă politica mai aproape de cetăţean. Dar, mai ales, îmi doresc o lege care să asigure dreptul de vot al cetăţenilor din diaspora. Garantarea condiţiilor și găsirea unei soluţii pentru ca toţi românii din diaspora să își poată exercita dreptul constituţional la vot este o chestiune de principiu. Aceasta este o prioritate a actualei sesiuni parlamentare și voi urmări cu mare atenţie mersul lucrurilor în Parlament.

În încheiere, vă încurajez să continuaţi cu aceeași determinare lucrurile bune pe care le faceţi pentru comunitatea în care trăiţi și pentru România! Și vă doresc în acest sens mult succes!