Procurorii DNA fac perchezitii, vineri dimineata, la Prefectura Suceava si la Primaria Brodina, intr-un dosar privind infractiuni de coruptie, infractiuni de serviciu si de fals, comise in perioada 2012 - 2014, in care sunt urmariti penal prefectul judetului, Florin Sinescu si primarul din Brodina.

Florin SinescuFoto: Agerpres

UPDATE Sinescu ar fi cercetat pentru ingerinta, in toamna anului 2012, in activitatea unei institutii publice, respectiv APIA CJ Suceava, in afara cadrului legal si oficial, urmarind ca si scop aprobarea de catre functionarii Agentiei de Plati a subventiilor catre Consiliul Local Udesti, desi nu erau indeplinite conditiile de eligibilitate, au declarat vineri pentru Agerpres surse judiciare.

Aceleasi surse sustin ca Florin Sinescu este suspectat de savarsirea mai multor infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Referitor la aprobarea subventiilor catre Consiliul Local Udesti, Sinescu l-ar fi favorizat pe primarului Savel Botezatu, desi Prefectura nu avea atributii in a verifica si interfera asupra deciziilor de aprobare/respingere a cererilor si nici de a media eventuale conflicte dintre institutii decat intr-un cadru legal, deschis si oficial.

Sursele citate au aratat ca, in conditiile in care la Institutia Prefectului Judetului Suceava nu a fost inregistrata vreo sesizare privind neaprobarea platii subventiilor catre Consiliul Local Udesti, Florin Sinescu ar fi procedat la chemarea unui oficial APIA Suceava si a sefului serviciu MS - IT.

In biroul sau, acesta le-ar fi cerut explicatii neoficiale celor doua functionare cu privire la cazul respectiv si refuzul de a efectua plata. La discutii a asistat si primarul Botezatu, care ar fi adresat chiar si expresii amenintatoare. Astfel, actiunea prefectului ar fi reprezentat o forma abuziva de exercitare a autoritatii institutiei pe care o reprezinta.

O alta fapta, potrivit surselor, ar avea legatura cu faptul ca prefectul nu a emis ordinul de incetare a mandatului lui Savel Viorel Botezatu, astfel ca acesta a fost mentinut in functia de primar al comunei Udesti in perioada 1 octombrie 2012 - 4 decembrie 2014 (arestat preventiv in prezenta cauza), desi raportul ANI, comunicat Prefecturii Suceava, a ramas definitiv prin sentinta civila a Curtii de Apel Suceava si au existat mai multe solicitari in acest sens din partea Agentiei.

Prefectul Sinescu ar fi invocat - la numeroasele solicitari ale ANI, ale unor consilieri locali, CSM, Curtii Constitutionale, MAI si DNA - Suceava - diferite motive nereale, pentru a nu emite ordinul de incetare a mandatului de primar al lui Botezatu, precum ca este angrenat in activitati privind alegerile prezidentiale si de inventariere a activelor comunei Udesti, astfel asigurandu-i acestuia avantaje atat patrimoniale, cat si nepatrimoniale.

***

Procurorul sef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat pentru Mediafax ca vineri dimienata au loc perchezitii la Prefectura Suceava si la Primaria localitatii Brodina, intr-un dosar in care prefectul judetului Suceava, Florin Sinescu, si primarul din Brodina, Vasile Melen, sunt urmariti penal pentru abuz in serviciu.

Atat prefectul Florin Sinescu, cat si primarul Vasile Melen ar urma sa fie dusi la audieri la DNA Suceava, la finalul perchezitiilor.

Intr-un comunicat transmis vineri dimineata, DNA precizeaza ca in acest caz au loc perchezitii la sapte adrese din municipiul Suceava si comuna Brodina, dintre care trei sunt la sediul unei institutii publice, iar restul la o societate comerciala cu trei puncte de lucru si la locuinta unei persoane.

Procurorii DNA fac cercetari intr-o cauza penala care vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie, infractiuni de serviciu si infractiuni de fals, comise in perioada 2012 - 2014.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca acest dosar vizeaza modul in care au fost folositi banii pentru reconstructia caselor din comuna Brodina distruse in urma inundatiilor din anul 2010.

Si in 20 ianuarie procurorii DNA au facut perchezitii la Prefectura Suceava, respectiv in biroul prefectului judetului, Florin Sinescu, si la Primaria Brodina, anchetatorii ridicand atunci o serie de documente.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, este urmarit penal de DNA si intr-un alt dosar penal, fiind acuzat de abuz in serviciu pentru ca nu l-a demis pe primarul PSD al comunei Udesti, care fusese gasit in incompatibilitate, si nu a cerut revizuirea mai multor hotarari ale Consiliului Local al comunei Udesti, desi stia ca sunt ilegale.

Potrivit procurorilor DNA, prin aceste hotarari de consiliu local a fost concesionata ilegal o suprafata de 806 hectare din patrimoniul comunei asociatiei Oadici Udesti, infiintata la initiativa primarului din Udesti, Savel Botezatu, cu complicitatea casierei Primariei Marinela Borza si a unor angajati ai primariei, in vederea obtinerii, in mod nelegal, de subventii de la APIA Suceava.

De asemenea, prefectul este acuzat de ingerinte in afara cadrului legal intrucat, in toamna anului 2012, a intervenit in activitatea APIA Suceava pentru a determina functionari ai institutiei sa aprobe acordarea subventiilor catre asociatia din Udesti, desi cererea nu era eligibila.