Procurorii Parchetului General au reluat ancheta in dosarul in care senatoarea PSD Gabriela Firea a facut plangere impotriva lui Traian Basescu pentru santaj, au declarat, marti, pentru Agerpres, oficiali ai PICCJ.

Gabriela FireaFoto: AGERPRES

Ancheta in acest dosar fusese suspendata ca urmare a imunitatii fostului presedinte Traian Basescu.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie o plangere penala in care il acuza pe seful statului de la acea data, Traian Basescu, de amenintare si santaj in legatura cu declaratiile pe care acesta le-a facut in cadrul unei emisiuni televizate.

In data de 18 aprilie, Parchetul General a anuntat ca a deschis un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de santaj in legatura cu plangerea penala depusa de senatoarea Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, insa procurorii au dispus suspendarea anchetei, deoarece presedintele se bucura de imunitate.

Gabriela Firea a contestat decizia procurorului de caz, insa contestatia sa a fost respinsa de procurorul ierarhic superior.

In motivarea procurorilor se arata ca imunitatea presedintelui il scuteste pe Traian Basescu de orice fel de raspundere juridica pe perioada exercitarii mandatului, pentru fapte savarsite in aceasta perioada, cu exceptia raspunderii politice, respectiv posibilitatea de a fi suspendat.

Parchetul General sustine ca imunitatea a fost definita ca o forma de protectie a presedintelui Romaniei impotriva oricaror presiuni, abuzuri si procese sicanatorii indreptate impotriva sa in exercitarea mandatului, avand drept scop garantarea libertatii de exprimare si protejarea impotriva urmaririlor judiciare abuzive.

Parchetul mai sustine ca singura protectie absoluta pe care imunitatea functionala o asigura presedintelui Romaniei este cea legata de exprimarea, in timpul mandatului, a opiniilor politice.

Senatorul PSD Gabriela Firea declara in aprilie ca avocatul sau a redactat textul plangerii penale impotriva lui Traian Basescu pentru doua infractiuni din Codul penal: amenintare si santaj.

'Eu cred ca sunt toate elemente constituite pentru cele doua infractiuni. Ma simt amenintata in urma declaratiei presedintelui tarii ca s-ar putea sa nu-mi gasesc sotul acasa daca nu stau in banca mea si nu sunt atenta pentru ca si pe mosia sau parohia sotului ar fi probleme pe care dumnealui le-ar cunoaste. Eu am tras concluzia ca domnia sa a vrut sa traga un semnal de alarma anumitor organe de ancheta pentru ca familia mea sa aiba de suferit din pricina faptului ca eu sunt membru si comunicator al unei comisii parlamentare de ancheta', spunea Firea.