Ministerul Afacerilor Externe anunta, intr-un comunicat, ca saluta decizia Guvernului Republicii Estonia, anuntata joi, 11 decembrie 2014, de a deschide o ambasada la Bucuresti, in cursul anului viitor. MAE aminteste ca si Romania a decis deschiderea unei ambasade la Tallinn, capitala Republicii Estonia. Masura a fost propusa de Guvernul Romaniei, prin Ministerul Afacerilor Externe, si aprobata prin Decretul numarul 665 din 3 noiembrie 2014, semnat de Presedintele Romaniei.

"Deciziile de deschidere a celor doua ambasade se fundamenteaza pe dorinta comuna de consolidare a cooperarii bilaterale in toate domeniile, data fiind convergenta pozitiilor promovate de ambele state atat la nivel european, cat si international, precum si a intereselor regionale si de securitate comune. Noile misiuni diplomatice vor contribui in mod direct la aprofundarea si diversificarea relatiilor bilaterale dintre Romania si Republica Estonia, precum si la consolidarea parteneriatului dintre cele doua state in cadrul Uniunii Europene si NATO", se arata in comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu si sefa diplomatiei estone, Keit Pentus-Rosimannus, au convenit, in cadrul unei scurte intrevederi avute in marja Consiliului Ministerial al OSCE de la Basel (4 decembrie 2014), sa participe la ceremoniile de deschidere ale celor doua ambasade, la Tallinn si Bucuresti, mai informeaza MAE.

In prezent, reprezentarea diplomatica a Romaniei in Republica Estonia este asigurata de Ambasada Romaniei la Helsinki, iar cea a Republicii Estonia in Romania, de catre Ambasada acestui stat in Republica Polona.