Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat incalcarea regimului conflictului de interese in materie penala, savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, precum si infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie de catre Sanda Manea, sef de catedra in cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Potrivit Agentiei, in perioada 2004 - 2009 Sanda Manea a incheiat printr-un PFA 43 de contracte si subcontracte cu Universitatea de Constructii, pentru lucrari care anterior fusesera obiectul unor contracte incheiate de Universitate, in calitate de executant, cu diverse companii, in calitate de beneficiari.

In baza acestor contracte, Sanda Manea a incasat in cei 5 ani venituri totale de peste 78.000 de lei de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, sustine ANI intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Agentia Nationala de Integritate anunta ca a sesizat organele de cercetare penala "in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Manea Sanda a infractiunilor de conflict de interese, abuz in serviciu si a infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie".

Sanda Manea a fost Sef al Catedrei de Geotehnica si Fundatii din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti in perioada 2004 - 2011, iar in prezent este Director al Departamentui de Geotehnica si Fundatii, precizeaza ANI.

Agentia sustine ca aceasta a incalcat urmatoarele prevederi legale:

  • art. 301 din Codul Penal al Romaniei, potrivit caruia "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica";
  • art. 297, alin. (1) din Codul Penal al Romaniei, potrivit caruia "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica";
  • art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit caruia "Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii".

Comunicatul integral aici