In primul tur al alegerilor prezidentiale, in judetul Giurgiu, PSD a reusit sa obtina cel mai bun rezultat din tara - 61.32%. Tot in Giurgiu 14,34% dintre alegatori au votat pe listele suplimentare, fiind in top 10 pe tara, fiind comune in care peste jumatate dintre voturi au fost pe listele suplimentare. In al doilea tur, reporterul Hotnews.ro a mers in trei dintre comunele din Giurgiu unde s-a inregistrat un vot masiv pe listele suplimentare - Stoenesti, Schitu si Ghimpati - sat Naipu. Ce am descoperit? Primarii din aceste comune sunt extrem de vigilenti pazind la propriu intrarea in sectiile de votare, zeci de masini mici cu patru-cinci oameni fiecare au tot adus oameni la vot, iar personalul din sectiile de votare a fost reticent in ceea ce priveste "musafirii", in sectia de votare din satul Naipu un observator independent fiind agresat verbal si fizic. Si reporterul HotNews.ro care s-a dus la fata locului sa vada ce s-a intamplat a fost agresat verbal de doi dintre reprezentantii partidelor politice din sectie si dat afara.

Comuna StoenestiFoto: Hotnews

Prima oprire - comuna Stoenesti

Comuna Stoenesti se afla la circa o ora si jumatate de mers cu masina de Bucuresti. Pentru a ajunge aici, din DN 5 Bucuresti - Giurgiu cotesti la dreapta imediat dupa comuna Calugareni si ajungi pe un drum judetean plin de gropi si darapanat. Drumul este atat de prost incat cei circa 10 de km pana in Stoenesti ii faci in mai mult de 40 de minute.

In jurul orei 11.00, in fata sectiei de votare din centrul comunei, langa biserica si primarie, este agitatie mare. Un preot, primarul, cativa reprezentanti ai partidelor politice si cativa localnici stau de vorba.

Primarul este foarte agitat si se misca dintr-o parte in alta.

Sectia de votare de la caminul cultural din comuna Stoenesti

In primul tur al alegerilor, la aceasta sectie au fost 535 de voturi pe listele permanente si 253 pe listele suplimentare. ACL a acuzat in mai multe randuri ca se practica turismul electoral si sunt adusi la vot cetateni din alte comune sa voteze de mai multe ori.

Reporterul HotNews.ro a stat circa doua ore in fata sectiei de votare, iar in acest timp au venit mai multe masini mici cu 4-5 persoane sa voteze. Unele aveau numar de Giurgiu, altele de Bucuresti, altele de Ilfov.

Primarul comunei, Ilie Ene, a declarat pentru HotNews.ro ca aceste masini sunt ale oamenilor din comuna, consateni care ii aduc pe batranii neputinciosi la vot.

"Pana la aceasta ora prezenta este undeva la 35-40%. Nu au fost incidente, totul este normal, bine. Este o comuna imbatranita, cu media de varsta peste 65 de ani, oamenii nu se pot deplasa. In aceste masini pe care le vedeti sunt oameni din sat cu care s-a discutat in timpul campaniei, care ii iau de acasa pe cei care nu se pot deplasa si ii lasa la sectie", a explicat primarul.

Acesta are o explicatie si pentru numarul mare de votanti pe listele suplimentare din primul tur.

"Nu sunt turisti in comuna, sunt copiii oamenilor care locuiesc in comuna si care vin in vizita la parintii lor si voteaza aici. O alta parte sunt oameni care au cumparat case in comuna si nu au apucat sa isi perfecteze actele de vanzare-cumparare. Baiatul pe care l-ati vazut a venit la parinti, a fost coleg de clasa cu mine, am copilarit impreuna, a venit sa si voteze. Nu cred ca este ceva ilegal. Problema este sa nu voteze in doua locuri. Fiecare raspunde de ce face", a mai declarat primarul. Intereant este ca dupa ce reporterul HotNews.ro si-a facut simtita prezenta, numarul masinilor care aduceau votanti la sectia de votare a inceput sa scada.

Sectia de votare de la caminul cultural din comuna Stoenesti

Reporterul HotNews.ro a incercat sa intre in vorba cu trei votanti care au venit cu o masina de Ilfov insa fara succes.

"Ne scuzati dar am inghetat si nu putem sa va spunem. Nu suntem din comuna, dar eram in zona si am trecut sa votam", au spus acestia plecand in graba spre masina.

In fata sectiei de votare au venit la un moment dat si doua masini de politie, insa nu au intrebat pe nimeni de "sanatate".

"Nu putem sa va dam o declaratie. Va rog sa vorbiti cu ofiterul de presa. Doamna presedinte de sectie trebuie sa faca sesizare ca sa verificam de unde vin masinile. Avem o raza foarte mare de acoperit. Pana acum nu am avut incidente", a spus unul dintre politisti.

Sectia de votare de la caminul cultural din comuna Stoenesti

In rest cetatenii din comuna, care mergeau pe jos pe drumul principal din comuna, zona fiind prea saraca pentru a avea masini, spun ca si-au facut datoria. In ciuda numarului mare de masini care treceau in aceasta duminica pe strada, acestia spun ca in comuna lor nu vin turisti, drumul fiind prea prost ca cineva fara treaba sa se incumete sa mearga pe acolo.

"De la vot venim. Care intra la vot, pentru el intra. Noi ca pensionari avem pensie 400 lei. Vrem pensii mai mari ca nu avem din ce sa traim. Ne trebuie lemne, ulei. Noi daca suntem batrani aproape ca nu mai cunoastem lumea. Nu stim nimic de turisti. Nimeni nu a vrut sa ne influenteze votul", au spus Marin si Gherghina, 78 si 80 de ani.

Au fost insa si cetateni care au semnalat probleme la sectia de votare si intentii de intimidare din partea oamenilor primarului.

Sectia de votare de la caminul cultural din comuna Stoenesti

"Cand m-am dus la votare dimineata, pe la ora noua, la intrare erau patru bodyguardzi, doi in stanga si doi in dreapta, vechi de meserie, cu orice primar ce a fost aici. Am intrat, i-am salutat, dar inaintea mea am auzit ca le-a soptit ceva de "trandafir" persoanelor care erau in fata. Am intrat si am votat. Cand am iesit, era pe hol un militian cu un cetatean de aici. Ii zic sa mearga la cei patru. El imi zice ca situatia este foarte grea si sa nu ma joc cu focul. Eu il intreb daca cei patru au dreptul sa stea in sectia de votare fiindca am fost surprins ca stau acolo. Politistul zice ca da. Imi spune sa ies afara. Adica sa le zic eu in fata ce cauta ei acolo. De ce sa ma duc afara, ca sa imi dea cu ceva in cap. Politistul zice ca rolul lui este sa stea la sectie ca sa nu se bea. Eu i-am spus ca nu este corect sa stea bodyguarzii acolo ca lumea se intimideaza de ei fiindca sunt oamenii primarului. Pana la urma militianul a ramas sa le zica, iar eu am plecat. A mai fost ceva. O baba mi-a cerut sa o ajut sa voteze. Eu i-am spus ca nu este legal, iar cand a iesit mi-a zis ca a ajutat-o unul de la PSD si a votat trandafirul ", povesteste Badea Belu, 82 ani, din satul Tangaru, comuna Stoenesti.

Omul spune ca a incercat sa se duca la politie sa depuna plangere insa era lacatul pus. "M-am gandit sa ma duc si la primar, dar degeaba ma duceam. Primarul era la PPDD si s-a trecut la PSD. A zis ca s-a trecut ca sa ii faca si lui soseaua. Dar soseaua nu au facut-o asa cum vedeti. Pana la urma am sunat la 112 si mi-a zis ca trimite un echipaj. Dupa doua ore a venit echipajul, mi-a cerut buletinul dar nu le-am dat, si am zis sa mergem acolo, dar cei patru au plecat deja", mai spune Badea Belu.

Iesirea din comuna Stoenesti

In ceea ce priveste turistii, acesta spune ca nu vine nimeni. "Nu vin turisti, nu vine nimeni aici. Astia sunt mai mult ca criminalii. O sa ajungem sa punem mana pe ghioaga sa facem o revolutie ca in Franta. Fapta cea mai grava a tarii romanesti este Iliescu. Cat o sa traiasca asta, noi nu o sa castigam nimic. Va declar aici ca viata mea este in pericol pusa de ei", a mai spus batranul.

Pana la ora 13.00, in comuna Stoenesti au votat 417 persoane pe listele permanente si 158 pe suplimentare.

La Schitu

Aici, sectia de votare se afla pe un deal, intr-o curba si este aproape imposibil sa stationezi cu masina. In primul tur 86 de voturi au fost pe listele permanete si 48 pe suplimentare.

Circa jumatate de ora cat reporterul HotNews.ro stat in fata sectiei au venit sa voteze doua persoane si preotul. In rest locul arata pustiu.

Naipu - un observator a fost agresat

In satul Naipu din comuna Ghimpati, in primul tur al alegerilor au votat pe lista permanenta 1032 de persoane si 119 pe lista suplimentara.

In al doilea tur, satul a ajuns in atentia presei dupa ce un observator a fost agresat, dar si din cauza unui numar foarte mare de solicitari in ceea ce priveste urna mobila.

"In prima parte a zilei lucrurile au mers relativ bine. Au fost diverse nereguli pe care le-am sesizat verbal catre presedintele sectiei de votare. Erau persoane mai in varsta care veneau cu mai multe buletine si vroiau sa voteze si pentru cei care nu au putut ajunge la sectie ca nu se pot deplasa. La un moment dat mi s-a parut ca a fost o persoana care a introdus mai multe buletine de vot in urna. Am mai observat un schimb ciudat de buletine intre frati sau oameni care veneau impreuna. Primarul a stat destul de mult in prima parte a zilei in sectia de votare, iar eu am spus presedintelui sectiei ca ar fi bine totusi sa nu stea atat e mult acolo. Dupa aceea, am facut un poza la un geam desigilat. In acea poza nu aparea nimic altceva - urne, membrii comisiei - stampile, buletine de vot. Doamna vicepresedinte mi-a spus ca nu este ok, dar la o ora si ceva a venit primarul foarte suparat si m-a intrebat de ce il dau afara din sectia de vot ca eu una nu fac decat sa vorbesc la telefon, fac poze si deranjez, deci sa ies afara. Cand am vazut ca presedintele sectiei de votare nu spune nimic, am sunat la BEJ sa lamuresc situatia, ce am voie sa fac si ce nu. Cand am vrut sa apelez, primarul a incercat sa imi smulga cu brutalitate telefonul de la ureche timp in care tragea de mana mea si de par. Practic am fost mutata dintr-o parte in alta a incaperii timp in care absolut nimeni nu a miscat un deget. Nici macar nu au spus las-o in pace. Dupa aceea am spus ca nu are voie sa dea in mine. S-a oprit. Am reusit cu greu sa apelez 112 si imediat un echipaj de politie a ajuns la locul faptei", povesteste Denis Binisor, observatorul agresat. Aceasta face parte dintr-un grup de voluntari care din spirit civic s-au acreditat ca observatori independenti pentru a impiedica anumite ilegalitati in judetul Girgiu. Denis a facut plangere la Politie si asteapta ca oamenii legii sa ia masuri impotriva agresorilor.

Sectia de votare din Naipu

Reporterul HotNews.ro s-a deplasat la fata locului pentru a cere mai multe explicatii.

"Am doua sesizari primite de la doamna, pe care le-am inregistrat. Cele doua sesizari se refera la un incident care s-a intamplat aici. Eu nu stiu ca s-ar fi intamplat asa cum spuneti d-voastra. In prima sesizare spune: Va aduc la cunostinta ca membrii biroului au avut cuvinte nepoliticoase la adresa mea, un domn presupus primar, asa s-a prezentat cu cateva ore inainte, m-a agresat fizic incerca sa imi ia telefonul in timp ce vorbeam pentru faptul ca am facut o poza spre un geam desigilat, poza in care nu apare nicio cabina, niciun membru, niciun alegator. Se spune presupus primar. Eu nu stiu daca a fost primarul. Primarul a trecut pe aici sa se intereseze, dar eu nu am vazut sa fie agresata. Eram in sectie. A doua sesizare este ca o persoana a pus in urna mai multe buletine de vot. Eu pot sa va explic tot ce trebuie, dar nu sa ma inregistrati", a declarat presedintele sectiei de votare 136 care a refuzat sa se identifice.

Dupa aceasta conversatie, doi dintre reprezentantii partidelor politice, imbracati in trening, au agresat verbal reporterul HotNews.ro si l-au dat afara din sectie pe motiv ca nu avea acreditare, refuzand sa dea alte explicatii.

"Aveti o acreditare ceva? Acreditare! Sunt membru in comisie de la UDMR. Domnul presedinte dati-o afara! Nu suntem agresivi! Asa vorbim noi! Nu aveti voie sa ne filmati", au spus cele doua persoane.

Si Catalin, un alt observator independent a reclamat probleme la sectia de votare de la Naipu.

"Cele mai mari probleme le-am avut la sectia de votare din Naipu unde s-au inregistrat 110 cereri pe urna mobila. Membrii sectiei de votare par a face parte dintr-o galerie de fotbal ca atitudine si tinuta. Se comporta smecheresc la orice fel de interogare. De altfel, cand eu ca observator am vrut sa insotesc urna mobila au tergiversat suficient de mult cat sa nu pot face asta, cu raspunsuri in zeflemea si cu o complicitate evidenta din partea celor din sectia de votare. Nu cred ca poate fi garantata integritatea votului, exista suspiciuni ca acolo se intampla ceva. Am fost si amenintat. Mi s-a spus cu un zambet pe care il stim daca avem de-a face cu baietii din cartier ca este cam periculos sa vin cu urna si s-ar putea sa ne intoarcem pe intuneric", a explicat acesta, care la fel ca Denis a ales sa sacrifice o zi de duminica din spirit civic.

Catalin a observat nereguli si la alte sectii de votare din Giurgiu.

"La ora 6.30 am fost la deschidere la sectia din Bulbucata. Am observat ca primarita de acolo si sotul interveneau oarecum in procesul de votare conducand oamenii la sectia de vot. De asemenea, o serie de personaje, sa le spun suspecte, insoteau votantii la sectia de votare sub pretextul ca au nevoie de asistenta, ceea ce este o exceptie prevazuta de lege, dar erau cam aceeasi insotitori. Unii dintre ei au fost identificati de unul dintre membrii sectiei de votare ca fiind din partea unui partid politic desi mie mi s-a spus ca este nepotul. Apoi , la sectia din Singureni primarul statea in poarta si intampina pe toata lumea sub pretextul ca sectia se afla in curtea primariei si a avut o atitudine foarte agresiva la interventia mea. De altfel, casa lui, foarte impozanta, este lipita de cladirea Primariei si are un banner imens cu Victor Ponta - PSD pe care mi l-a aratat cu mandrie. Presedinta sectiei de votare a avut o atitudine agresiva fata de colega noastra observator independent. S-a ajuns la sesizari si apeluri la 112", a mai spus Catalin, observator independent in judetul Giurgiu.

Giurgiu - 80% dintre primarii din judetul Giurgiu au semnat adeziuni la PSD dupa Ordonanta traseistilor

Ca urmare Ordonantei 55/2014 adoptata de guvernul Ponta la sfarsitul lunii august si care permitea alesilor locali timp de 45 de zile sa isi schimbe culoarea politica fara sa isi piarda functia, in judetul Giurgiu, presedintele organizatiei judetene a PSD Giurgiu, senatorul Niculae Badalau, a declarat ca peste 80 la suta dintre primarii din judet au semnat adeziuni la PSD. Conform acestuia, social democratii din judet detin majoritatea in aproape toate consiliile locale din judet, chiar si in unele in care primarul nu este de la PSD.

"Pana in acest moment, 44 de primari si 460 de consilieri locali din judet au semnat pentru PSD, iar in Consiliul Judetean avem 14 consilieri care au semnat pentru PSD plus unul de la PC si patru de la PLR. Deci din cei 31 de consilieri judeteni avem o majoritate lejera", a declarat presedintele PSD Giurgiu.

Viceprimarul Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD) al municipiului Giurgiu, Alexandru Vladu, impreuna cu cinci consilieri municipali de la acest partid, au trecut la Partidul Social Democrat (PSD).

"Prin trecerea celor cinci consilieri municipali de la PP-DD si a viceprimarului PP-DD, Alexandru Vladu, PSD are acum opt consilieri municipali si consider ca s-a facut astfel un act de dreptate pentru ca nu era meritat pentru acest partid puternic reprezentarea pe care o avea in Consiliul Local Municipal. Prin venirea acestor consilieri de la PP-DD pe care i-am simtit tot timpul alaturi, acum lucrurile sunt clare, simple si benefice pentru populatia municipiului Giurgiu", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele organizatiei municipale a PSD Giurgiu, primarul independent Nicolae Barbu.

La alegerile din 2012, in Consiliul Local Municipal Giurgiu au fost alesi 21 de consilieri municipali, dintre care zece de la PP-DD, doi de la PSD, opt de la Partidul National Liberal (PNL) si un independent, potrivit Agerpres.