Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat la sapte ani inchisoare cu executare pe cetateanul irakian Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, acesta fiind acuzat de procurorii DIICOT ca a inlesnit intrarea si iesirea din Romania a cinci cetateni irakieni care au savarsit acte teroriste in favoarea organizatiei Al Qaeda, relateaza Agerpres.

De asemenea, instanta i-a interzis irakianului dreptul de a se afla pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de 5 ani dupa executarea pedepsei principale.

Decizia nu este definitiva.

Al Dulaimi Ali Asae Mohamad a fost retinut in decembrie 2011, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de savarsirea infractiunii prev. de art. 33 alin. 1 lit. c din Legea 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului.

In sarcina lui Al Dulaimi Ali Asae Mohamad se retine ca, sub identitatea sa reala sau folosind identitati fictive si prin intermediul a patru societati comerciale, special constituite in acest scop, a inlesnit intrarea/iesirea in/din Romania si prelungirea dreptului de sedere in tara a cinci cetateni irakieni, avand cunostinta de imprejurarea ca acestia au sprijinit/savarsit acte teroriste in favoarea organizatiei teroriste Al Qaeda in Irak.

In mod concret, el a sprijinit intrarea pe teritoriul statului roman a cetatenilor irakieni Omar Farid Ahmed, Falah M. Salem, Aqeel Mohamed Dhuyab, Omar Kh. Assey si Mutasier KH. Aassi, persoane cercetate sau urmarite penal pentru savarsirea de acte de terorism in numele organizatiei Al Qaeda in Irak.

DIICOT preciza ca Al Dulaimi Ali Asae Mohamad a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de migranti, constand in aceea ca, impreuna cu alte persoane, a facilitat intrarea, sederea sau tranzitarea Romaniei, a peste 250 cetateni irakieni, fiind condamnat in prima instanta la o pedeapsa de 4 ani si 6 luni inchisoare.

Al Dulaimi Ali Asae Mohamad se afla in mod ilegal pe teritoriul statului roman, desi prin dispozitia organelor legale a fost declarat indezirabil in Romania.

Procurorii DIICOT au colaborat in aceasta cauza cu autoritatile judiciare din Irak, Bulgaria, Ungaria si Suedia.