Marea Britanie a anuntat joi introducerea unui screening special in unele aeroporturi si gari pentru calatorii care vin din tarile afectate de epidemia de Ebola, scrie AFP. "Sistemul de depistare imbunatatit va fi implementat initial pe aeroporturile Heathrow si Gatwick, precum si pe terminalul Eurostar" pentru persoanele care vin din Liberia, Sierra Leone si Guineea, a declarat un purtator de cuvant al Downing Street.

In cadrul controalelor, pasagerii vor fi intrebati cu privire la calatoriile lor recente, la persoanele cu care au intrat in contact si unii vor fi supusi testelor medicale, efectuate de personal medical si nu de catre serviciile de frontiera.

Pasagerii vor primi, de asemenea, si consiliere cu privire la ce sa faca in cazul in care simptomele apar mai tarziu, a detaliat purtatorul de cuvant al guvernului britanic.

Acest anunt vine dupa ce o asistenta medicala din Spania a fost infectata cu virusul Ebola, ceea ce a dus la introducerea unor noi masuri in tara, excluse initial de guvern.

"Aceste masuri vor ajuta la imbunatatirea capacitatii noastre de a detecta si de a izola cazurile de Ebola. Cu toate acestea, este important de mentionat ca, data fiind natura acestei boli, niciun sistem nu va oferi o protectie de 100%", a subliniat purtatorul de cuvant.

Acesta a precizat ca riscul pentru public a ramas "foarte scazut" in Marea Britanie, in ciuda preocuparii in continua crestere la nivel mondial cu privire la Ebola, maladie comparata de catre experti cu SIDA.