"Marturisirea" facuta duminica de Robert Turcescu pe blog si intr-o emisiune la B1 TV a fost partiala. Turcescu a scris pe blog ca a fost "locotenent - colonel sub acoperire" si a publicat copii dupa un livret militar cu fotografia sa si copii dupa citeva state de plata. Seara, la emisiunea Sorinei Matei, a refuzat sa dea informatii detaliate despre presupusa sa apartenenta la un serviciu secret si a sustinut intr-un discurs punctat cu numeroase referiri religioase ca se pune la dispozitia justitiei. Cele doua aparitii de duminica ale lui Robert Turcescu ridica insa citeva mari semne de intrebare. Iata-le:

Robert TurcescuFoto: Agerpres

1. A fost sau nu ofiter sub acoperire al unui serviciu secret? Probele furnizate de Turcescu insusi sint doua: copia dupa livretul militar si copia dupa citeva state de plata.

Aici intervine un mare dubiu, pentru ca un ofiter acoperit nu are livret militar. Mai multi militari si conducatori ai unor unitati militare au declarat pentru HotNews.ro ca livret militar are doar un ofiter in rezerva, nu un ofiter activ. Ofiterii activi ai Armatei romane au legitimatie de serviciu, ofiterii in rezerva au livret militar, iar ofiterii acoperiti nu au livret militar.

2. Veridicitatea documentelor postate de Robert Tucescu. Livretul militar are o problema legata de fotografie, care - dupa cum au observat mai multi cititori - este decupata din fotografia de prezentare de pe blogul jurnalistului. In mod normal, fotografiile de pe documentele oficiale (fie documente de identitate, legitimatii de serviciu etc) sint realizate de institutiile respective sau sunt poze standard, "tip buletin", nu se apeleaza la fotografii personale.

In al doilea rind - statele de plata. Copiile prezentate de Turcescu nu prezinta detalii legate de emitatorul statelor de plata (institutia care efectua platile) si nici de destinatarul sumelor. Mai mult: copiile arata documente datate 2012, dar printate cu o imprimanta de generatie mult mai veche (genul de imprimanta folosita in anii 2000 in institutii sau companii publice precum Posta Romana sau ANAF).

3. La ce s-a referit Turcescu cind a spus "am primit aceste documente in mina"?In mod normal, livretul militar este in posesia celui care are calitatea de ofiter in rezerva (adica ar fi trebuit sa fie al lui Turcescu). Cine i-a dat aceste documente?

4. Ce anume a determinat comportamentul straniu al lui Robert Tucescu? A fost santajat? El s-a autodenuntat ca ofiter acoperit, dar a refuzat sa dea detalii si a apelat la un limbaj religios, facind apel la iertare, comparatie cu Iuda etc. Mai mult: in timpul emisiunii Turcescu a afisat imaginea unui om infricosat. Nu putini sint cei care vorbesc de santaj la adresa sa. Daca e adevarat, cine l-a santajat si cu ce?

5. Ce rol joaca Robert Turcescu, daca joaca vreunul, in scandalul "ofiterului acoperit" declansat pe 9 septembrie de presedintele Traian BAsescu in emisiunea lui Turcescu.