Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, ca afirmatiile presedintelui Traian Basescu conform carora "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important" sunt de natura sa afecteze credibilitatea magistratilor, transmite Mediafax. Cazanciuc a precizat ca respectivele declaratii au fost facute "in nota proprie a domnului presedinte".

"Orice informatii cu privire la judecatori si procurori, mai ales cand vin de la un oficial, si orice suspiciune sunt de natura sa afecteze credibilitatea. Se castiga foarte greu credibilitatea, prin mult efort, si se pierde foarte usor", a mai spus Robert Cazanciuc.

Ministrul Justitiei a adaugat ca astfel de afirmatii precum cele facute de seful statului, lansate in spatiul public fara a exista "chestiuni mai concrete", nu sunt de natura sa contribuie la cresterea prestigiului justitiei.

Robert Cazanciuc a adaugat, legat de afirmatiile sefului statului, ca ar trebui sesizata Inspectia judiciara, care ar trebui sa analizeze declaratiile.

"Inspectia judiciara are propriile proceduri, chiar si atunci cand informatiile par sa fie mai putine", a mai spus ministrul.

Si judecatorul Horatius Dumbrava, membru al CSM, a cerut, miercuri, sesizarea Inspectiei Judiciare cu privire la declaratiile facute de presedintele Traian Basescu, potrivit carora anumite "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

Afirmatiile presedintelui a fost facuta in context in care acesta a vorbit despre "sistemul" la care a facut referire in declaratii ale sale anterioare, precizand ca "reminiscentele vechi s-au transferat si generatiei noi si s-ar putea sa vedeti cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".

Basescu a fost intrebat, intr-o emisiune a postului B1 TV, despre o declaratie a sa anterioara in care arata ca de zece ani este intr-o disputa cu sistemul, pe care Ion Iliescu "l-a protejat" si care "l-a infrant" pe Emil Constantinescu, adaugand ca el a reusit sa "ingenuncheze" acest sistem.

"Uitati ce inseamna sistemul si cum il definesc eu: el este un ansamblu de institutii si de centri de putere din afara institutiilor", a mentionat Traian Basescu.

Presedintele a spus ca, la inceputul mandatului sau, a gasit "un SRI in care Sorin Ovidiu Vantu stia lista cu cei ascultati, iar seful SRI mergea cu masina de la Sorin Ovidiu Vantu".

"SRI-ul era controlat de Vantu, stia tot ce lucreaza SRI, si, mai mult decat atat, Timofte ii punea la dispozitie si informatii din aceasta institutie de securitate, economice", a sustinut el.

Presedintele a mai spus ca sistemul la care a facut referire in declaratiile sale inseamna si Justitia.

"Va aduceti aminte perioada in care acuzam Inalta Curte, CSM, Parchetele, era perioada cand erau oamenii, judecatorii, procurorii doamnei Stanoiu. S-a curatat si acolo, ca si la SRI, cu trecerea in rezerva, cu pensionarea multor judecatori. Sistemul s-a curatat", a mai spus Basescu.

Presedintele a fost solicitat sa faca precizari in legatura cu afirmatia sa potrivit careia acest sistem este doar ingenuncheat, nu a disparut.

"(...) la institutii, unde nu-i curatat, parte din sistemul de securitate ... Politia... aceea este inca obedienta fata de presedintii de Consilii Judetene, fata de decizia politica si multi dintre ei se caciulesc pentru o functie", a mentionat el.

"Aici ma refer la tot. Sa nu credeti ca seful 'Doi si un sfert', care a fost schimbat de curand, a fost schimbat de florile marului", a adaugat el.

Traian Basescu a mai spus despre "Doi si un sfert" ca ar fi "obedient politicului".

"Daca se va deschide mai mult din dosarul de la Cluj, cu presedintele CJ, Uioreanu, veti putea constata", a mai aratat Basescu.

De asemenea, Traian Basescu a facut referire la "cazul Voiculescu", care, in opinia sa, "este parte a sistemului ingenuncheat".

"Banii de la Crescent, transferati, facut un trust media, care este utilizat impotriva statului, fara menajamente, institutiile care nu au fost obediente varanului au fost pulverizate, pur si simplu", a mai sustinut el.

"Asta este sistemul, reminiscentele vechi care s-au transferat si generatiei noi si s-ar putea sa vedeti cum decizii de procurori au fost controlate de ziarist important", a declarat Traian Basescu. "As incheia, am mers prea departe cu asta, desi este o realitate", a spus presedintele, incheind acest subiect.