Secretarul de stat american John Kerry a trimis o scrisoare de felicitare Republicii Moldova cu ocazia sarbatoririi a 23 de ani de la cucerirea independetei pe 27 august. Kerry a asigurat poporul moldovean de intreaga sustinere a SUA pentru traseul european al tarii si a asigurat ca Statele Unite isi mentin angajamentul de a fi garantie suveranitatii si integritatii teritoriale pentru Republicii Moldova, precum si de implicarea in negocierile privind conflictul din Transnistria.

"In numele presedintelui Obama si al poporului Statelor Unite, felicit poporul Moldovei ... Cand am calatorit in Republica Moldova in urma cu doar cateva luni, am vorbit cu prim-ministrul Leanca despre angajamentul Republicii Moldova de a promova democratia si angajamentul nostru de a vedea tara dumneavoastra ca-si va atinge pe deplin potentialul sau democratic, inclusiv prin asistenta SUA pentru a imbunatati mediul judiciar din Moldova. (...) Salut angajamentul poporului din Republica Moldova pentru integrarea europeana.

Multe oportunitati noi se deschid datorita liberalizarii regimului de vize si recenta ratificare a Acordului de asociere cu UE. Statele Unite vor continua sa va ajute sa profitati din plin de aceste oportunitati. Statele Unite ale Americii isi mentin angajamentul de a fi garantie suveranitatii si integritatii teritoriale pentru Republicii Moldova. Si vom continua sa jucam un rol activ in negocierile pentru solutionarea conflictului transnistrean..."

Ziua Independentei este ziua nationala a Republicii Moldova, in care se sarbatoreste adoptarea Declaratiei de Independenta fata de Uniunea Sovietica in 1991.