Codul rosu de inundatii pentru orasul Novaci, din judetul Gorj, a fost emis de catre autoritati dupa producerea viiturii pe raul Gilort, digul de protectie fiind rupt, iar mai multe case si gospodarii din oras fiind inundate, a declarat joi, pentru Mediafax, primarul Dumitru Leustean.

Acesta a afirmat ca avertizarea de cod rosu a fost primita la Primaria Novaci dupa ce apele rupsesera digul de protectie si inundasera mai multe case si gospodarii, precum si strazi din oras, informatia fiind confirmata si de purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj, Mihai Avramescu.

Purtatorul de cuvant a declarat ca era deja prezent, alaturi de colegii sai, in zona producerii viiturii pe Valea Gilortului, pentru limitarea efectelor acesteia, in momentul in care a aflat de la jurnalisti ca fusese emis codul rosu de inundatii.

"Avertizarea a fost emisa mai tarziu, viitura era deja in desfasurare cand eu am fost intrebat de unii jurnalisti daca stiu ca a fost instituit cod rosu de inundatii. Eram la fata locului, viitura trecuse de zona de nord a orasului si de-abia apoi a fost emisa avertizarea de cod rosu. Nu as avea niste repere orare pentru ca in acele momente nu se mai uita nimeni la ceas ca sa vada cat e ora", a afirmat Avramescu.

Acesta a mai mentionat ca orasul Novaci era insa sub cod portocaliu de inundatii instituit de hidrologi cu o seara inainte de a se produce viitura.

Orasul Novaci a fost lovit, marti la pranz, de o viitura puternica de cativa metri, care a rupt diguri si maluri de protectie, inundand strazi, gospodarii si case, astfel ca autoritatile din zona au luat decizia evacuarii a oamenilor din peste 70 de gospodarii.

Raul Gilort a depasit cota de inundatie si a iesit din matca in urma precipitatiilor abundente din ultimele trei zile, in zona fiind instituita starea de alerta.

Hidrologii au emis o avertizare de cod rosu de inundatii pe raurile Gilort, Lotru, cursul superior al Oltetului si afluentul sau Cerna, din judetele Gorj si Valcea, valabila marti, de la 14.15, pana la 23.00.