Maidanezii din adăposturile publice din România mor ca dizidenții pe vremea comunismului. La Ploiești, de pildă, câinii decedează de “moarte naturală”, departe de camerele de filmat, orice preluare de imagini fiind interzisă în adăpostul local. Potrivit autorităților, anul trecut, din 2.445 de câini capturați de hingherii plătiți de locuitorii Ploieștiului, 1.370 de capete, adică mai mult de jumătate, au murit natural, în timp ce alte 297 de patrupede au fost eutanasiate, scrie Rise Project.

Și anul acesta, moartea naturală, adică așa-zisa moarte bună, continuă să-i lovească pe maidanezii gestionați de ecarisajul ploieștean: în perioada ianuarie-mai 2014, 639 au sucombat natural, dintr-un total de 1516 de câini capturați. Astfel, în ultimii doi ani, rata mortalității naturale printre maidanezii de la adăpostul public Ploiești păstrează un ritm ridicat, situându-se între 56 la sută și 42 la sută din totalul de patrupezi capturați. Cu toate acestea, Primăria din localitate ne asigură că patrupedele mănâncă bine fiindcă instituția are “contracte de sponsorizare cu diverse hipermarketuri și abatoare care livrează subproduse nedestinate consumului uman” și că adăpostul corespunde în totalitate condițiilor legale.

Viață grea la Galați, moarte la Tulcea

La Galați, din 502 de maidanezi capturați, 184 au murit anul trecut tot din ”cauze naturale”. Tot la Dunăre, în Tulcea, maidanezii din adăpostul public suportă alt tip de moarte în masă. Din 1.059 de câini capturați anul trecut, 1.057 au fost eutanasiați. Și anul acesta, municipalitatea manifestă consecvență în activitate: din 444 de câini capturați, 419 au fost eutanasiați în perioada ianuarie-aprilie 2014.