Senatorul PSD Mircea Geoana, Inalt Reprezentant al premierului Ponta, face apel, vineri, la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) sa demareze procedurile pentru aderarea Romaniei la Conventia anti-mita in achizitiile publice a Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD).

"Fac inca un apel la Ministerul Afacerilor Externe sa inceapa procedurile de aderare a Romaniei la aceasta Conventie. Romania trebuie sa devina un standard al transparentei, bunei guvernari si a luptei impotriva coruptiei in regiune. Dar acest lucru nu se poate realiza in lipsa unor reguli clare si a unor sanctiuni pe masura pentru cei care comit astfel de fapte, fie ca sunt din sistemul public sau privat", spune Geoana, intr-o declaratie remisa HotNews.ro.

"Nu inteleg de ce Romania este ultima tara din regiune care nu a aderat pana acum la Conventia Anti - Bribery (anti-mita) a OECD, in conditiile in care pana si Federatia Rusa a semnat acest acord. Convention on Combating Bribery of Foreign Public Officials in International Business Transactions contine o serie de masuri menite sa reduca actele de coruptie in statele in curs de dezvoltare, incurajand sanctiuni privind actiuni ale corporatiilor si firmelor de folosire a mitei in cadrul tranzactiilor internationale", mai afirma senatorul social-democrat.

Inaltul Reprezentant al Primului-Ministru pentru promovarea proiectelor economice strategice si de diplomatie publica face aceasta solicitare MAE in contextul investigatiilor facute de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) fata de achizitiile de programe de calculator Microsoft operate la nivelul Guvernului.

"Au aparut zilele acestea in presa informatii despre posibile nereguli in unele procesele de achizitii in sectorul public. Faptul ca Justitia investigheaza aceste cazuri nu poate fi comentat sau analizat in spatiul public, dar exista un semn de intrebare legat de faptul ca sunt luate in discutie fapte care se presupune ca s-au petrecut in urma cu aproximativ 10 ani si putem sa ne intrebam de ce a durat atat de mult?", arata Geoana.

Senatorul PSD atrage atentia asupra "pungilor de corputie" din zona achizitiilor publice.

"Dincolo de actiunea Justitiei, este clar ca exista pungi de coruptie in jurul achizitiilor publice si trebuie urgent sa eliminam vulnerabilitatile strategice pe care le avem in zona guvernantei, transparentei si anti-coruptiei", arata Mircea Geoana.

Reprezentantul guvernamental cerer masuri de combatere a fraudelor si in finantarea partidelor politice.

"Nu putem pretinde ca luptam cu adevarat impotriva flagelului coruptiei fara a avea transparenta in zona achizitiilor publice, inclusiv in faza post-contract, si a finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale de catre firmele care au contracte cu statul. Mai mult, trebuie sa ne uitam cu atentie si catre reanalizarea regimului contractelor de achizitii aflate in zona informatiilor clasificate", reclama senatorul Geoana.

Conventia anti-mita a OECD urmareste in primul rand combaterea coruptiei transnationale, cu accent pe cazurile in care companii multinationale mituiesc oficiali din anumite tari in procedurile de achizitii publice.

La Conventia OECD anti-spaga au aderat deja 41 de tari, printre care SUA, Rusia, Turcia, Bulgaria, Ungaria, nu insa si Romania.

In urma cu o luna, la Bucuresti, directorii Oficiului Europan de Lupta Anti-Frauda (OLAF), Giovani Kessler, si Directiei Generale Ocuparea Fortei de Munca, Michel Servoz, au facut apel la autoritatile romane sa ranforseze legislatia privind combaterea conflictului de interese si a fraudei in achizitiile publice.