Premierul Victor Ponta a afirmat luni, la postul de televiziune B1, ca isi doreste ca UDMR sa ramana la guvernare, dar chestiunile "de stat" nu se pot negocia, chiar daca "pica guvernul", desi nu se teme de aceasta eventualitate, avand in vedere "sprijinul parlamentar de care se bucura executivul".

El a fost intrebat despre tensiunile dintre UDMR si Guvernu, in conditiile in care Kelemen Hunor a amenintat explicit cu retragerea maghiarilor din coalitia de guvernare daca Ministerul Afacerilor Externe nu-si retrage interventia din procesul de la Tribunalul Uniunii Europene, in care Romania se pozitioneaza de partea Comisiei Europene, impotriva unei initiative legislative cetatenesti, Minority Safe Pack, care are printre initiatori si pe UDMR.

"Reiterez, si eu cred in asta, cand e vorba de chestiuni de coalitie, se poate negocia aproape orice. Cand e vorba de o chestie de stat, asta nu se poate negocia, chiar daca pica guvernul", a spus primul ministru.

Intrebat daca se teme de o eventuala pierdere a majoritatii parlamentare, Victor Ponta a raspuns ca nu: "Din acest punct de vedere nu ma tem, nu e o problema de majoritate parlamentara, dar nu imi doresc" iesirea UDMR din actuala coalitie.

Acesta a laudat modul in care UDMR a colaborat in cadrul coalitiei de guvernare si a reamintit ca a dorit ca formatiunea minoratatii maghiare sa faca parte din executiv inca din 2012, in conditiile in care "o minoritate atat de importanta e bine sa nu fie exclusa, marginalizata".

"Am o relatie foarte buna si sunt niste parteneri foarte seriosi", a spus Ponta, adaungand insa ca a fost "deranjat" de faptul ca polemica dintre Kelemen Hunor si ministrul de Externe Titus Corlatean "a fost purtata in public".

Reamintim ca relatiile dintre UDMR si PSD s-au tensionat din cauza unui litigiu de la Tribunalul Uniunii Europene. Comisia Europeana a respins anul trecut un proiect de initiativa cetateneasca sustinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistica si culturala pentru minoritatile autohtone. Comisia a aratat ca un astfel de proiect incalca Tratatul de la Lisabona, care arata ca astfel de chestiuni tin de competenta statelor membre, nu de competenta europeana. Ca atare, nu se poate impune o directiva europeana in acest sens, ci legi nationale (principiul subsidiaritatii).

Initiativa cetateneasca sustinuta de UDMR a strans semnaturi de la austriecii din Italia (Tiroul de Sud), germanii din Danemarca, Germanii din Belgia, italienii din Slovenia, ungurii din Slovacia, ungurii din Romania.

Initiatorii au atacat decizia Comisiei la Tribunalul UE (Curtea de Justitie a Uniunii Europene). Guvernele nationale au dreptul sa se constituie parte in proces (fie de partea Comisie, fie de partea initiatorilor).

UDMR este nemultumit deoarece Guvernul Ponta, prin MAE, a luat apararea Comisiei in acest proces. Potrivit surselor HotNews.ro, Kelemen Hunor ar fi avut discutii aprinse pe aceasta tema cu ministrul de externe, Titus Corlatean pentru a incerca sa schimbe pozitia guvernului in procesul cu Comisia, insa fara rezultat.

Victor Ponta a explicat luni ca a discutat atat cu Kelemen Hunor cat si cu Titus Corlatean, urmand sa poate o noua discutie cu cei doi miercuri, astfel incat cooperarea cu UDMR sa continue.