Executivul discuta in sedinta de guvern de astazi aprobarea unei ordonante de urgenta care prevede reducerea normei de ore pentru profesorii cu grad I didactic si vechime in munca de peste 25 de ani, precum si reducerea varstei de pensionare in cazul profesorilor cu gradul I, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. La inceputul sedintei, premierul Victor Ponta a declarat ca spera ca "prin ordonanta pe care o adoptam astazi, care tine de regimul sistemului de educatie, indreptam foarte multe din lucrurile nedrepte care au fost comise impotriva profesorilor".

Guvernul discuta in sedinta de astazi, 26 iunie, aprobarea unei hotarari de guvern prin care norma didactica a profesorilor cu grad I si cu vechime de peste 25 de ani sa fie redusa de la 18 la 16 ore pe saptamana, ceea ce poate majora veniturile profesorilor din ore suplimentare, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Potrivit acestora, Executivul are in vedere si reducerea varstei de pensionare pentru profesorii de grad I. Aceste masuri au fost discutate deja in guvern si exista un acord asupra lor, insa mai sunt discutii "la nivel de finante", au declarat sursele citate.

Proiectul de ordonanta de urgenta nu este afla insa nici pe lista actelor normative care ar putea fi incluse pe agenda sedintei de astazi a Guvernului si nici in dezbatere publica.

Premierul Victor Ponta a declarat, la inceputul sedintei de guvern, urmatoarele: "Sper ca, prin ordonanta pe care o adoptam astazi, care tine de regimul sistemului de educatie, indreptam foarte multe dintre lucrurile nedrepte care au fost comise impotriva profesorilor si facem in asa fel incat sa avem un sistem din ce in ce mai bun". Premierul a facut aceste afirmatii dupa ce i-a multumit ministrului Educatiei si profesorilor pentru faptul ca "evaluarea nationala s-a incheiat cu bine".

Gheorghe Bancea, inspectorul scolar general din Salaj, a declarat saptamana aceasta pentru Graiulsalajului.ro ca "va fi o ordonanta de urgenta care va modifica cateva articole din Legea Educatiei". "Prin aceasta ordonanta se precizeaza si revenirea cadrelor didactice cu grad I si vechime de peste 25 de ani la norma de 16 ore", a precizat Bancea. "Faptul ca un profesor are 16 ore in loc de 18 inseamna doua ore la dispozitie in care poate sa faca altceva, pentru ca nu este obligatoriu ca acesta sa-si ia ore suplimentare", a explicat inspectorul, potrivit sursei citate.

Si Mediafax anunta in urma cu o saptamana ca Executivul va reduce norma didactica a profesorilor cu grad I si vechime 25 ani si va taia si varsta de pensie, citand surse oficiale. Potrivit Mediafax, daca vor fi aprobate, masurile vor fi aplicate din semestrul al doilea al acestui an, dar fara sa aiba acordul expertilor Fondului Monetar International (FMI).