DNA: ENEL isi insela clientii la factura

de Ionut Baias     HotNews.ro
Vineri, 6 iunie 2014, 3:52 Actualitate | Esenţial


Facturi incarcate
Foto: Enel
DNA a anuntat joi seara ca i-a retinut pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu lucrat si el pana in 2005 la ANRE, inainte de a ajunge la ENEL. Cei trei sunt acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.

Cum s-ar fi produs aceasta inselare a clientilor? Potrivit procurorilor, ANRE a descoperit ca ENEL a impus o dubla taxare a certificatelor verzi catre consumatori in 2012. Cu alte cuvinte, a umflat factura consumatorilor. ENEL urma sa fie sanctionata cu reducerea tarifelor cu un procent de 6%. Numai ca nu s-a intamplat asa. Potrivit DNA, Dumbravanu (reprezentant al arbitrului pietei) s-a inteles cu Florin Gogu (reprezentant al ENEL, un jucator din piata) ca sanctiunea sa fie de doar 1,3% in loc de 6%, mecanism din care ENEL castiga foc 2,5 milioane de euro.

In schimbul acestui "serviciu", ENEL trebuia sa acorde anumite contracte substantiale unei firme cu care vicepresedintele ANRE avea legatura: doua contracte de 407.199,10 lei catre firma SC ELECTROALFA INTERNATIONAL.

Relatiile reciproc avantajoase dintre Dumbravanu si Gugu nu se opresc aici, vicepesedintele ANRE continuand sa fie "omul din interior" pentru directorul ENEL si sa-i ofere diferite avantaje economice in dauna statului si sa-l tina la control cu ce controale urmau sa se faca la ENEL si ce vizau acestea.

Astfel, spre exemplu, la 2.10.2013, Dumbraveanu Claudiu Sorin l-a contactat pe Gugu Florin, caruia i-a comunicat ca a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienta in beneficiul ENEL de la 25% la 50% de joasa tensiune. De asemenea, la 3.10.2013, Dumbraveanu Claudiu Sorin a informat pe Gugu Florin, prin intermediar, despre faptul ca un control aflat in curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum si ca nu are nicio reclamatie la baza, informarea fiind facuta in urma temerilor exprimate de Gugu Florin cu privire la scopul controlului, arata DNA.

De ce a cerut insa Dumbravanu ca in schimbul avantajarii unei companii private in dauna interesului public sa fie acordate doua contracte mari societatii SC ELECTROALFA INTERNATIONAL? Potrivit DNA, asociat la aceasta firma este Ciubotaru Gheorghe, persoana aflata in relatii de prietenie cu Dumbravanu.

Acuzatiile pe scurt:

 • micsorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%,
 • majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50% si
 • informarea ENEL despre faptul ca un control nu avea la baza o reclamatie, ci era in programul anual de control.


Potrivit ziarului Botosaneanul, Grupul -Electroalfa- este controlat de omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, cel mai bogat botosanean, singurul inclus in Top 300 Capital si care, pe de alta parte, potrivit Top Forbes este cel mai avut botosanean, cu o avere estimata la 22 milioane de euro.

Premierul Victor Ponta a efectuat acum vreo trei saptamani o vizita la firma Electroalfa din Botosani, unde i-a urat presedintelui Consiliului de Administratie al Electroalfa, Gheorghe Ciubotaru, profit cat mai mare. "Sa dea Dumnezeu sa faceti profit si sa il reinvestiti, ca in felul acesta nu va mai taxam deloc de la 1 iulie, ca reducerea contributiilor de asigurari sociale", a spus Ponta catre reprezentantii firmei, potrivit Ziare.com.

Comunicatul DNA:

"In ordonanta de retinere se arata ca, in cauza, exista date si aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2013, suspectul Dumbraveanu Claudiu Sorin, vicepresedinte ANRE si membru al Comitetului de reglementare, a pretins si a obtinut, de la suspectul Gugu Florin, director ENEL, in baza unei intelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ELECTROALFA INTERNATIONAL, al carei asociat este suspectul Ciubotaru Gheorghe. Foloasele necuvenite constau in atribuirea a doua contracte de executie lucrari in valoare totala de 407.199,10 lei, in schimbul indeplinirii, de catre Dumbraveanu Claudiu Sorin a unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 si 3 octombrie 2013, a unor interventii, in virtutea functiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, si anume:
 • micsorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%,
 • majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50% si
 • informarea ENEL despre faptul ca un control nu avea la baza o reclamatie, ci era in programul anual de control.

Concret, in prima jumatate a anului 2013, inculpatul Dumbraveanu Claudiu Sorin, avand o functie de decizie in cadrul ANRE, i-a pus in vedere inculpatului Gugu Florin, director ENEL ca, in urma descoperirii unei duble taxari a certificatelor verzi catre consumatori in anul 2012, ENEL Distributie Muntenia este pasibila de sanctiuni constand in reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu aceasta ocazie, Dumbraveanu Claudiu Sorin a conditionat micsorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (in loc de 6%, reprezentand o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL in implementarea proiectului Smart Meter, ori de incheierea, de catre ENEL, a unor contracte de lucrari sau de achizitie echipamente cu aceasta societate.

In cursul lunii mai 2013, ENEL initiase procedurile interne pentru stabilirea cerintelor de participare a ofertantilor la atribuirea contractului "Antrepriza lucrarilor in retelele de medie tensiune apartinand filialelor Banat si Dobrogea ale ENEL", printre ofertanti regasindu-se Electroalfa International SRL, conform declaratiei privind participantii din 5.08.2013.

In acest context, Gugu Florin a promis ca va tine cont de solicitarea lui Dumbraveanu Claudiu Sorin, sens in care a avut intalniri cu reprezentantii SC ElectroAlfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea in viitorul apropiat a unor contracte, desi acestia practicau preturi peste cele ale pietei in domeniu.
Din probele administrate a reiesit ca Dumbraveanu Claudiu Sorin a contribuit in mod esential la reducerea sanctiunii de la 6% la 1,3%, precum si a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar pana la finele anului 2013.

Aceste aspecte au fost stabilite in cadrul sedintei din 21.06.2013 a Comitetului de Reglementare al ANRE, in care Dumbraveanu Claudiu Sorin avea calitatea de membru, cu drept de vot.

Ulterior, Dumbraveanu Claudiu Sorin a continuat sa acorde sprijin catre ENEL, in varii modalitati, in baza intelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte catre firma Electroalfa Intenational.
Astfel, spre exemplu, la 2.10.2013, Dumbraveanu Claudiu Sorin l-a contactat pe Gugu Florin, caruia i-a comunicat ca a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienta in beneficiul ENEL de la 25% la 50% de joasa tensiune.
De asemenea, la 3.10.2013, Dumbraveanu Claudiu Sorin a informat pe Gugu Florin, prin intermediar, despre faptul ca un control aflat in curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum si ca nu are nicio reclamatie la baza, informarea fiind facuta in urma temerilor exprimate de Gugu Florin cu privire la scopul controlului.

Potrivit intelegerii dintre Dumbraveanu Claudiu Sorin si Gugu Florin, intre ENEL Distributie Dobrogea si Asociatia compusa din Electroalfa International si alte doua firme au fost incheiate la 8.11.2013 Acordurile Cadru de Executie a doua lucrari, iar la 10.01.2014 intre ENEL Distributie Dobrogea si SC Electroalfa International SRL au fost incheiate doua contracte subsecvente pentru executia de lucrari.

Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judetul Calarasi, fiind in valoare de 277.600,66 lei. Lucrarea a fost subcontractata in proportie de 30% de Electroalfa unei alte firme, insa din obiectul contractului rezulta ca lucrarea a fost subcontractata integral.

Al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalatii electrice din municipiul Calarasi, fiind in valoare de 129.598,44 lei. Lucrarea a fost subcontractata in proportie de 30% de Electroalfa, dar din obiectul contractului rezulta ca lucrarea a fost subcontractata integral.

Ca urmare, pe site-ul SEAP a aparut anuntul de atribuire nr. 142739/13.12.2013, pentru "Antrepriza lucrarilor in retelele de medie tensiune apartinand filialelor Banat si Dobrogea ale ENEL", printre firmele castigatoare regasindu-se si SC Electro-Alfa International SRL, asociat la aceasta firma fiind inculpatul Ciubotaru Gheorghe, persoana aflata in relatii de prietenie cu vicepresedintele ANRE, Dumbraveanu Claudiu.

Celor trei inculpati Dumbraveanu Claudiu Sorin, Ciubotaru Gheorghe si Gugu Florin li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Cei trei inculpati Dumbraveanu Claudiu Sorin, Ciubotaru Gheorghe si Gugu Florin urmeaza a fi prezentati cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile la Tribunalul Bucuresti.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

94273 vizualizari

 • +52 (56 voturi)    
  Jos DNA (Vineri, 6 iunie 2014, 4:20)

  CititorulComentator [utilizator]

  Că-l deranjați pe Ponta, o să se bage în buncărul de sub clădirea în care și-a mutat biroul!
 • +53 (57 voturi)    
  pt furt national puscarie pe 100 de ani_300 ani (Vineri, 6 iunie 2014, 7:29)

  linarel [utilizator]

  in timp ce marea majoritate a populatiei nu-si poate plati facturile astia umfla facturile non stop.

  Sint curios cum si sind vor rambursa banii obtinuti ilegal + dobinda aferenta pentru acea perioada .
  • +12 (14 voturi)    
   Ba s-avem pardon! (Vineri, 6 iunie 2014, 9:10)

   Gabu [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   Împușcați pe stadion. Si-așa sunt pușcăriile supraaglomerate...
   • +14 (16 voturi)    
    Cu o singura conditie: sa plateasca glontul. (Vineri, 6 iunie 2014, 11:35)

    linarel [utilizator] i-a raspuns lui Gabu

    Sint convins ca la fel se intimpla si cu celelalte utilitati : apa.gaz si combustibili.

    Din pacate DNA-ul e prea mic pt citi hoti avem iar daca s-a apelat si la SRI insemana ca situatia pe ansamblu este catastrofala.
  • +5 (7 voturi)    
   pentru asta Buscarie nu bun!!! (Vineri, 6 iunie 2014, 12:20)

   Ponta [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   cate un glont de fiecare dar doar la cap. De acolo a plecat hotia nu?
   La GAZE nu ne putem uita putin??
  • +5 (5 voturi)    
   apropos de festivitatea de la palavrament (Vineri, 6 iunie 2014, 13:09)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   DNA: ENEL isi insela clientii la factura
   ..................
   pai, curtea de conturi, protectia consumatorului unde fura ?!
   dna este singura institutie care mai tzine cu boboru, in tzarisoara..
  • +4 (4 voturi)    
   Hăhăhă (Vineri, 6 iunie 2014, 17:28)

   CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   Rambursare? :) Vorbiți ca un adevărat magician, o adevărată iluzie!

   Mă scuzați, mă duc până la toaletă să fac o rambursare...
  • -1 (1 vot)    
   :-D (Sâmbătă, 14 iunie 2014, 23:35)

   N-joy [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   de ce crezi ca banii aia vor mai fi rambursati?
   punem pariu ca n-or sa fie? :D
 • +37 (41 voturi)    
  buuun (Vineri, 6 iunie 2014, 7:47)

  Lucian* [utilizator]

  am inteles ca nu au platit amenda
  am inteles ca au facut tot felul de trocuri
  am inteles ca suntem furati in continuare

  si totusi:
  -scade pretul la energie sau nu?
  -primim ceva retroactiv sau macar ne iarta de niste mariri de preturi sau ceva plata?
  • +19 (19 voturi)    
   actiune in instanta pt recuperare banii furati (Vineri, 6 iunie 2014, 9:30)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

   +obligati toti distribuitorii de energie sa emita factura detailata

   transport curent
   pret curent electric
   certificate verzi....etc

   Ca'n Caragiale : ei introduc spor de eficienta , pt ce eficienta ??? ca au furat !!!!
   a negociat RENEL cu consumatorii introducerea sporului de EFICIENTA ??? alt comision ilegal
  • -15 (19 voturi)    
   haha (Vineri, 6 iunie 2014, 11:16)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

   Romania este țară UE. Prețul energiei electrice VA CREȘTE până va ajunge la nivelul celorlalte țări UE.

   În 2013, „Cele mai mici preturi ale energiei consumate de populatie au fost inregistrate in Bulgaria (9,6 euro pe 100 kWh), Romania (10,8 euro) si Estonia (11,2 euro), la polul opus situandu-se Danemarca (29,7 euro), Cipru (29,1 euro) si Germania (26,8 euro).”
   • +1 (1 vot)    
    fa demagogule, dar salarile nu le compari ? (Vineri, 6 iunie 2014, 18:04)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    incepand cu 1 ianuarie 2014, datorita prevederilor legislative in vigoare, factura de energie electrica va cuprinde Componenta de Piata Concurentiala(cpc) !?...in procent de 20% ?
    deci cu 1 ianuarie fiecarui roman i-a crescut factura cu 20% dar nu am auzit nici o institutie abilitata sa se sesizeze( parca este un porc, pardon avocat al poporului, protectia consumatorului, institutii inutile),iar societatea civila si sindicatele sunt inexistente.
 • +39 (39 voturi)    
  asteptam masuri ca prostii (Vineri, 6 iunie 2014, 8:00)

  Mumulea [utilizator]

  pentru o companie ce este beneficiara actului de coruptie, in dauna directa a consumatorului captiv, licenta de furnizare ar trebui anulata de catre cel mai cinstit guvern.
 • +34 (40 voturi)    
  Așa-i romanul (Vineri, 6 iunie 2014, 8:30)

  Rasmus [utilizator]

  Top 300 este format in cea mai mare parte din penali, asta-i mediul de afaceri romanesc. Numai ieri DNA a reținut doi iar trei zile mai înainte unul s-a sinucis. Ciubotaru începuse frumos, cu o echipa buna, insa a dat de bani și s-a lăcomit. Mai toate afacerile lui în ultimi ani au fost cu statul.
  • -11 (13 voturi)    
   asa (Vineri, 6 iunie 2014, 11:14)

   nicu_1980 [utilizator] i-a raspuns lui Rasmus

   cred ca echipa si tot ce a realizat pana acum va ramane si vor face performanta in continuare. lucrurile bune nu pier usor. doar presa le murdareste de noroi.
   • +13 (13 voturi)    
    nu ai dreptate (Vineri, 6 iunie 2014, 11:50)

    Rasmus [utilizator] i-a raspuns lui nicu_1980

    mai atoti oameni valorosi au parasit echipa incet-incet...
    mi-au fost concurenti pe piata pana s-au retras din zona privata ca sa se concentreze pe contracte cu statul. De ce? acum aflam...
 • +15 (17 voturi)    
  cică ăștia-s "oameni de afaceri"! (Vineri, 6 iunie 2014, 9:03)

  periscop [utilizator]

  De așa "afaceri", mai bine lipsă! Ca și de așa guvern! Nu că alea din ultimii 25 de ani ar fi fost mai bune... Ori cele de "dinainte"... Că nu degeaba am ajuns codașii Europei
 • +15 (17 voturi)    
  nu numai factura fiecaruia (Vineri, 6 iunie 2014, 9:10)

  vodatepes [utilizator]

  Nu facture fiecraui roman a fost umflata dar trebuie sa va ganditi ca ati plati in plus si la produse, ca energia electrica se regaseste in pretul marfurilor aserviciilor a lucrairlor. Paguba este greu de masurat pentru buzunarul romanului. Intreaga suma care ar trebui sa o plateasca Enel ar trebui trecuta in bugetul sanatati , invatamintului,.Iar astia ar trebui sa fie scosi de pe piata. Ar mai fi o intrebare simpla : da aia de la protectia consumatorilor ce fac? Unde sunt ? Cu ce se ocupa in acest caz? Nu ar trebui si ei sa fie in boxa acuzatilor?
 • +2 (12 voturi)    
  Lasati orice speranta... (Vineri, 6 iunie 2014, 10:06)

  Pantera Roz [utilizator]

  Tara e corupta pana-n maduva . Si nu se intrevede nici o schimbare . Actuala clasa politica nu doreste asta . Pentru ca de aia a intrat in politica - sa fure , nu e clar ?! Dar se pare ca nici poporenii nu vor o schimbare de drum . Pt. ca fura si ei de unde si cat pot si fenteaza Fiscul in draci . Si atunci - de ce sa ne mai lamentam ?! Sa furam bine - cu totii ! Noua sa ne fie bine . Statul n-are decat sa se duca naibii . Insa hai sa nu mai urlam patetic ca n-avem economie , invatamant , sanatate , ordine publica , armata , salarii , pensii , etc...
  • -1 (7 voturi)    
   "Actuala clasa politica" (Vineri, 6 iunie 2014, 12:00)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui Pantera Roz

   Simt in textul tau un miros de "toti sunt la fel", "toti fura", "boicotam alegerile". Si mai simt ca cei ne fezandeaza cu lozincile astea se pregatesc se vina la momentul potrivit cu o propunere care sa ne "elibereze" in sfirsit.
 • +13 (13 voturi)    
  si acum.... (Vineri, 6 iunie 2014, 10:10)

  un oarecare [utilizator]

  ce oameni ar vota cu partide ce sustin desfiintarea sau politizarea DNA ???
  serios....
  DNA e singurul lucru care pare sa functioneze in tara asta.
 • +3 (7 voturi)    
  nu era vorba ca privatizarea este buna? (Vineri, 6 iunie 2014, 10:13)

  jackalphonse [utilizator]

  ca sa nu mai fure bujetarii? la noi, totul este de rahat.
  n ar fi normal sa ni se restituie banii cumva?
  tot ne spunem ca este bine sa privatizam serviciile oferite de stat (asa ar fi normal, stiu ca da). le privatizam chiar si pe cele care aduc profit sigur (energie, carburanti) si rasplata este ca acum se fura la doua capete: statul si privatii. capitalism de cumetrie...
 • +14 (14 voturi)    
  O lovitura grea (Vineri, 6 iunie 2014, 10:59)

  Matrafirefox [utilizator]

  data mafiei energiei in Romania. Traiasca procurorii!
 • +9 (9 voturi)    
  Bravo DNA ! (Vineri, 6 iunie 2014, 12:07)

  _CK_ [utilizator]

  Felicitari DNA ! Multumim ! Creste speranta ca ceva bun se poate face in Romania! BRAVO DNA !
 • +15 (15 voturi)    
  Pe cind E.ON? (Vineri, 6 iunie 2014, 12:14)

  M.aura [utilizator]

  Sau alte companii furnizoare de energie? Eu primesc de la E.ON facturi kilometrice. Certificate verzi, CPC, accize, taxe, abonamente etc. Nu mai vorbesc de regularizari, cind de multe ori ni se iau bani in avans. Ce consumator casnic mai poate sa-si calculeze factura in astfel de conditii?
 • +7 (7 voturi)    
  O premiera (Vineri, 6 iunie 2014, 12:31)

  justin puscasu [utilizator]

  Fata de toate cazurile de coruptie de pana acum, aici avem o premiera naucitoare: un "investitor strategic" bate palma cu o agentie a statului roman, pentru a tepui in masa cetatenii, iar beneficiile se duc la firma lu' cumatru'.
  Astept cu interes o vizita a DNA la ANRSC si ISTA.
 • -3 (5 voturi)    
  dna explica mecanismul prin care enel isi inssela (Vineri, 6 iunie 2014, 12:38)

  romanitza23 [utilizator]

  Pai nu ar trebui sa se sesizeze si DNA MEREU DIN OFICIU? El nu are un un birou de tataonare a ilegalitatilor din tara...Ei nu platesc facturi? Stau si ei de atata vremesi nu fac nimic. Actioneaza doar cand li se da unda verde si abia atunci fac si ei ceva... putin fac pt cate asteptari au poporenii de la ei...Dar fraieri sunt poporenii ce-si imagineaza ca ei sunt corecti.Nu sunt si va spun eu ce am scris un memoriu la Cluj pt o situatie in care cineva soicita ce nu avea pe L10 cu detalii si date usor de verificat.Raspuns: nu se verifica informatiile dv....Deci unde sunt aranjamente participa si DNA fie activ fie obladuitor/musamalizator.. Mai e un caz pe Cluj un magistrat pe contencios administartiv, Nasui Adrian... vuieste presa de cate ispraveste... il sancitoneaxza, il muta,il destituie si il repune in functie si toate sesizarile la DNA impotriva sa sunt inutile... scrie in presa ca trimite faxuri de pe tf tribunalului Curtii de apell Cluj in care cere 100.000 euro mita ca sa nu aiba dificultati in justitie societatile de el vizate si semnate cu numele socrului sau... inutil sa sesizezi... desi e superficial in atributiile de serviciu... e tot acolo, mai e vazut in vacante exotice suportate de partea inculpata... asta nu e stat de drept si nici parghie de control
 • +6 (8 voturi)    
  Sef de anre (Vineri, 6 iunie 2014, 13:31)

  mopsu [utilizator]

  Mai tineti minte un sef de anre acum cativa ani,venise falos sa ne arate cum il insela la factura enelul(nu merita respectata ortografia cu aceste nume murdare)Hotia la anre este de domeniul fantasticului.In loc sa ne apere pe noi de hotii din ue ii apara pe ei contra noastra,culmea cu salarii babane din banii nostri. Cand ne vom trezi?
 • +8 (8 voturi)    
  despagubirea consumatorilor! (Vineri, 6 iunie 2014, 13:41)

  misa2002_2006 [utilizator]

  ok, s-a descoperit,! de ce abia acum?
  si daca s-a descoperit, cum ne vor fi returnati banii furati ilegal, inapoi?
  de unde vom sti ca banii furati sunt cei care ni se indica si nu sunt nici acum gresite calculele, ca sa nu piarda prea mult Enel?
  De ce tb sa platesc eu certificate verzi, pt unii care vor sa construiasca instalatiile acelea din care apoi sa isi faca afacere? Nu trebuia sa suporte costurile Enel, singur, dezvoltarea tehnologiei ?
  Care intreprindere privata,pt dezvoltarea propriei tehnologii, primeste bani de la populatie?
  si apoi daca suntem producatori de energie, si nu suntem la mana altora, de ce cresc continuu preturile?????
  pe cine incercati sa pacaliti? ne credeti chiar asa de prosti? nu avem nevoie sa ne aliniem la nici un pret UE, atata vreme cat combustibilul si energia este produsa la noi in tara!
  si in loc de discounturi pt celelalte tari carora le furnizam energie si carburanti, ar tb sa avem si noi preturi..asa cum procedeaza si rusii cu clientii lor..din ce sa ne mearga economia, daca noi dam pe nimic, ce producem?
  UUUUUAAAAAAAAA! nenorocitilor!
  Jos mafia si furaciunea din Romania, din toate nivelele economice si politice!
  La puscarie cu toti..sa munceasca in folosul poporului, la munca de jos, la autostrazi, pe posturile alea frumoase, care sunt puse ca joburi pt romanii de rand.
  • +9 (9 voturi)    
   Asa e (Vineri, 6 iunie 2014, 14:39)

   M.aura [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

   Nici eu nu pricep de ce trebuie sa subventionez entitati private pentru a-si dezvolta afacerea? Ce fel de capitalism e asta? Certificatele verzi sint un furt organizat de stat+privat.
 • +7 (7 voturi)    
  asteptam... (Vineri, 6 iunie 2014, 13:43)

  gigikent08 [utilizator]

  Asteptam si niste controale la Apa Nova...niste purcelusi, care maresc pretul metrului cub, dupa cum bate vantul...dar de....sunt mana in mana cu dl. Oprescu...nu se ia nimeni de ei...
 • +6 (6 voturi)    
  Salarii ANRE (Vineri, 6 iunie 2014, 14:36)

  M.aura [utilizator]

  "Preşedintele ANRE ar urma să aibă un salariu de bază de aproape 8.500 de lei, iar vicepreşedintele 8.340 de lei. Fiecare dintre membrii Comitetului de Reglementare va avea un salariu de bază de 8.070 de lei iar directorii din instituţie vor avea un salariu de bază de 7.086 de lei.

  Trecând la funcţiile de execuţie, un consilier de reglementare cu grad superior va avea un salariu de bază de 5.016 lei, un consilier juridic principal 4.776 de lei iar un consilier juridic debutant de 2.574 de lei.

  Angajaţii ANRE mai beneficiază de un spor de confidenţialitate de până la 15%."(money.ro)

  Asta in 2012!
 • -7 (7 voturi)    
  Interese (Vineri, 6 iunie 2014, 14:42)

  dorinab [utilizator]

  Asocierea acestui scandal cu numele Electroalfa este fortata si rau-intentionata. Se va dovedi
 • +4 (4 voturi)    
  Mai bine facem ceva (Vineri, 6 iunie 2014, 17:44)

  Ipocritu [utilizator]

  Hai sa-i dam in judecata sa ne luam banii inapoi!

  E vre-un avocat p'aici? Dau 25% din ce recuperez.
 • +2 (2 voturi)    
  Electroalfa (Vineri, 6 iunie 2014, 23:09)

  Maimuka [utilizator]

  e pe moarte, pacat de angajatii si asa prost platiti de acolo. in botosani oricum nu sunt prea multi angajatori...
 • 0 (0 voturi)    
  TVA (Joi, 17 decembrie 2015, 0:44)

  pantzi [utilizator]

  Enel mai are o modalitate prin care isi inseala clientii .Nu stiu cat e de legal sa se incaseze tva la o taxa.
  Daca va uitati pe facturi veti observa ca pentru taxa de congenerare ,certificate verzi si acciza (toate sunt taxe percepute de statul Roman) se percepe tva .Nu cred ca e tocmai legal ...Astept si alte pareri dar eu consider ca e un abuz .si atata timp cat consumatorii nu sunt despagubiti pentru abuzurile din facturi aceste arestari nu ne incalzesc cu nimic .doar ni se spune ca am fost furati,nimic mai mult.
 • 0 (0 voturi)    
  Așa aș vede eu ce trebuie să conțină factura. (Joi, 14 aprilie 2016, 9:35)

  NicolaeMatei [anonim]

  Apa, gazele naturale, combustibilii lichizi și solizi din subsol, vântul și lumina soarelui sunt materii prime din care se fabrică energia, este un bun natural al tuturor și fiecare să beneficieze în mod gratuit și la factură nu trebuiesc puse la socoteală. Procesarea pentru producerea energiei de orice tip ar fi ea, se face cu anumite utilaje, mașinării sau dispozitive cât și serviciile de instalare și întreținere. Acestea trebuiesc amortizate prin plată în funcție de nevoile și producția fiecăruia. Acestea să se regăsească în valoarea facturii excepție fac materiile prime care sete un bun al tuturor pe care le moștenim cu toții de mii de ani și nu poate fi o proprietate a nimănui.
 • +1 (1 vot)    
  Asta e capitalismul (Vineri, 15 aprilie 2016, 10:54)

  DanRotariu1 [anonim]

  Peste tot in lumea capitalista se fac afaceri. Aceasta este una dintre afaceri. Nici o afacere nu e facuta in interesul poporului ci doar in intereseul hotilor poporului. Aici aveti un exemplu dintre milioane de alte exemple. Traiasca comunismul care elibereaza popoarele si poporenii de jaful economic capitalist!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by