Trei persoane, intre care si primarul comunei Prunisor, Nandi Covlea, au fost retinute pana in prezent de procurorii DIICOT, in urma perchezitiilor din judetele Mehedinti, Timis si Gorj, pentru destructurarea unei grupari de evaziune fiscala care a produs un prejudiciu de sase milioane de lei.

Marti, pana la ora 19.20, fusesera audiate sapte din cele 22 de persoane ridicate in urma perchezitiilor din Mehedinti, Gorj si Timis, transmite Mediafax.

Primarul comunei mehedintene Prunisor, Nandi Covlea (PSD), a fost scos din sediul DIICOT marti seara, avand catuse la maini. El a fost dus apoi in arestul Politiei Judetene Mehedinti.

De asemenea, alte doua persoane au fost retinute pana in prezent in acest caz.

Un numar de 22 de persoane suspectate ca fac parte din gruparea de evaziune fiscala care a produs un prejudiciu de sase milioane de lei au fost ridicate de anchetatori in urma perchezitiilor din Mehedinti, Gorj si Timis, printre cei dusi la audieri fiind si primarul din Prunisor, Nandi Covlea, precum si sotia acestuia.

Primarul a fost ridicat de la locuinta sa de catre politisti si intrebat de jurnalisti daca are vreo implicare in dosarul de evaziune fiscala in care sunt cercetati si mai multi romi din Strehaia, Covlea a spus ca procurorii urmeaza sa stabileasca daca este vinovat.

Ulterior, politistii de la Serviciul de Combaterea Criminalitatii Organizate Mehedinti au descins si la sediul firmei de constructii si transporturi LORI COM SRL, administrata de Elena Covlea, sotia primarului, aceasta fiind si ea dusa la audieri.

Nandi Covlea este la al treilea mandat de primar in comuna Prunisor si ocupa functia de vicepresedinte al PSD Mehedinti. Acesta detine in localitatea Prunisor un domeniu impresionant - o vila cu 11 camere, mai multe piscine, surse apropiate spunand ca in interior se afla chiar o capela de rugaciuni. De-a lungul timpului, Covlea a avut doua restaurante in Drobeta Turnu Severin, pe care ulterior le-a vandut, dar si un motel situat pe DN6, in apropiere de Prunisor.

Principala sursa de venit a familiei este firma de constructii LORI COM, SRL, administrata Elena Covlea, care de-a lungul anilor a derulat mai multe contracte pe bani publici, multe dintre ele cu alte primarii din judet.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, in acest dosar au fost facute, marti dimineata, 22 de perchezitii domiciliarein Mehedinti, Timis si Gorj, vizand destructurarea unei grupari infractionale organizate specializata in infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani.

"Exista suspiciunea ca liderii gruparii au identificat agenti economici interesati sa-si diminueze ilegal baza impozabila prin inregistrarea in documentele contabile a unor operatiuni comerciale nereale, dupa care, prin firmele controlate de catre ei prin interpusi, au emis facturi aferente operatiunilor fictive derulate cu societatile comerciale respective", spuneau procurorii DIICOT.

Conform acestora, grupul infractional organizat a furnizat facturi fiscale in schimbul unor comisioane cuprinse intre 3 - 10% din valoarea inscrisa pe acestea, iar contravaloarea lor era achitata in principal prin transferuri bancare in conturile firmelor emitente, dar si cu chitante de plata in numerar. Ulterior, dupa retragerea in numerar a sumelor respective si dupa retinerea comisioanelor stabilite, liderii gruparii inapoiau banii partenerilor de afaceri care ii reintroduceau in patrimoniul firmelor detinute.

In cursul anilor 2009 - 2013, firmele controlate de liderii gruparii au efectuat livrari nereale de marfuri catre mai multe firme, care in acest mod si-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, prejudiciind totodata bugetul statului cu suma de peste 6.000.000 de lei, constand in TVA si impozit pe profit deduse in mod nelegal.

DIICOT mai arata ca in perioada 2009 - 2013, in scopul ingreunarii cercetarilor fiscale si penale, beneficiarii facturilor care nu reflecta operatiuni economice reale au inregistrat in evidentele contabile facturi emise si de alte societati, infiintate de membrii grupului infractional organizat pe numele lor sau al unor persoane interpuse.

"Au fost identificate astfel, ca fiind folosite in activitatea infractionala, mai multe societati cu comportament de tip "fantoma", in numele carora au fost emise facturi care nu reflecta operatiuni economice reale. Reprezentantii legali si persoanele imputernicite pe conturile societatilor comerciale de unde au fost efectuate retragerile masive de numerar, in intelegere cu reprezentantii legali ai societatilor comerciale care au avut calitatea de ordonator pentru tranzactiile financiare respective, au disimulat adevarata natura a circulatiei acestor fonduri, cunoscand ca banii provin din savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala", adaugau procurorii DIICOT.