Consiliul pentru Combaterea Discriminarii: Pensionarea fortata a asistentelor medicale inainte de 65 ani poate fi amendata cu 100.000 lei
O lege data la inceputul acestui an (Legea 63/2014) elimina prevederea din OUG nr. 144/2008 privind exercitarea profesiilor de asistent medical generalist, asistent medical si moasa potrivit careia aceste categorii se pensioneaza la varsta de 65 de ani, indiferent de sex. Legea stipula ca asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali sa se pensioneaze conform reglementarilor in vigoare, adica femeile cu doi ani inaintea barbatilor, ceea ce, potrivit Ministerului Sanatatii, ar fi dus la pensionarea obligatorie a 4.000 de asistenti si moase in contextul unui deficit major de personal.
Ulterior, Guvernul a adoptat OUG nr 23/2014, care prevede ca "asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se pensioneaza la varsta de 65 de ani, indiferent de sex".
Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii i-au fost insa semnalate mai multe cazuri de concediere a asistentelor medicale care implinisera varsta standard de pensionare, diferita de cea a barbatilor.
"Solicitam in mod imperativ incetarea acestei practici de discriminare pe criteriu de sex. Concedierea obligatorie a femeilor din simplul motiv ca au atins sau depasit varsta legala de pensionare, atunci cand aceasta este diferita pentru barbati si pentru femei, constituie o discriminare pe criteriu de sex, potrivit jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat al CNCD.
Consiliul arata ca CJUE, prin hotararea din 26.02.1986 in cazul M.H. Marshall C.T. and T. - E.I. Area I.B. nr. 152/84, a decis ca articolul 5, paragraful 1, din Directiva 76/207 a Consiliului din 1976 (privind egalitatea de tratament intre barbati si femei in ceea ce priveste accesul la incadrarea in munca, la formarea si la promovarea profesionala, precum si conditiile de munca) trebuie interpretat in sensul ca o politica generala de concediere, implicand concedierea unei femei pentru simplul motiv ca ea a atins sau depasit varsta la care are dreptul la o pensie de stat si care este diferita pentru barbati si pentru femei in virtutea legislatiei nationale, constituie o discriminare pe criteriu de sex, interzisa de aceasta directiva.
Hotararea CJUE privind interpretarea actului comunitar este valabila pentru toate instantele nationale in masura in care solutioneaza probleme de drept, potrivit Deciziei din 27.03.1963 Da D. a CJUE.
Raportat la Romania, prevederile art. 53 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 stabilesc limita varstei de pensionare la 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, insa aceste limite se ating gradual, in functie de perioada de cotizare. Potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) din Codul Muncii, incetarea de drept a contractului individual de munca intervine la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, aminteste CNCD.
"Prevederile legale mai sus citate trebuie interpretate in sensul in care femeile au dreptul sa opteze, fie pentru pensionarea cu doi ani mai devreme decat barbatii, fie pentru a lucra pana la varsta legala de pensionare a barbatilor. Decizia apartine exclusiv angajatului, femeie, in mod individual, iar ea trebuie sa fie respectata de catre angajator", arata CNCD.
Astfel, Consiliul solicita in mod expres tuturor angajatorilor din sistemul public de sanatate sa aiba in vedere aceasta interpretare a legii si, unde este cazul, sa revina asupra deciziilor ilegale si discriminatorii de concediere a femeilor pentru simplul motiv ca au atins limita varstei de pensionare, diferita de cea a barbatilor.
CNCD solicita si Ministerului Sanatatii sa emita o circulara cu privire la aceasta interpetare si sa interprinda masuri pentru eliminarea abuzurilor si prevenirea altor concedieri discriminatorii.
Consiliul atrage atentia ca, in cazul in care angajatorii din sistemul public nu se conformeaza jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a legislatiei UE si a legislatiei nationale antidiscriminare, va demara proceduri din oficiu pentru sanctionarea concedierii femeilor, pe motiv de savarsire a unor fapte de discriminare directa, caz in care va proceda la aplicarea de amenzi contraventionale intre 2.000 si 100.000 de lei.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate