Curtea Constitutionala a respins miercuri sesizarea presedintelui Traian Basescu in care acesta reclama faptul ca premierul Victor Ponta nu a motivat refuzul de a contrasemna o serie de decrete de decorare a fostei conduceri a Institutului Cultural Roman.

"Daca am fi spus altceva decat sa indemnam puterile statului sa isi exercite atributiile constitutionale cu loialitate, am fi adaugat la Constitutie, Curtea neavand asemenea atributii. Numai Parlamentul este cel care trebuie sa reglementeze, inclusiv prin Constitutie, care este rolul contrasemnarii unor decrete de catre prim-ministru, care este valoarea lor juridica, ce se intampla in cazul in care refuzul este pur si simplu sau motivat. Toate acestea le veti regasi in dispozitie", a declarat miercuri seara judecatorul CCR Toni Grebla.

Toni Grebla a precizat ca decizia a fost luata a cu majoritate de voturi.

Curtea Constitutionala a discutat miercuri sesizarea presedintelui Traian Basescu legata de faptul ca premierul Victor Ponta nu a motivat refuzul de a contrasemna o serie de decrete de decorare care vizau "inalte personalitati ce au asigurat conducerea ICR in perioada 2005-2012". Sesizarea a fost inregistrata pe 6 mai, ca un conflict juridic de natura constitutionala intre presedinte si primul ministru.

Seful statului a aratat in sesizare ca premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat sa contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihaies si Dan Croitoru, din fosta conducere a Institutului Cultural Roman (ICR). Basescu a mentionat ca presedintele confera decoratii si titluri de onoare, iar decretele emise de seful statului in exercitarea unor atributiilor ale sale se contrasemneaza de primul ministru.