Debitul Dunarii va atinge un nivel maxim de 13.500 metricubi pe secunda pana pe 22 mai, iar viitura va stationa 4-5 saptamani in Romania, existand un risc nu de depasire a digurilor, ci legat de rezistenta acestora, a anuntat ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, la Comandamentul pentru Situatii de Urgenta convocat la Guvern, potrivit Mediafax.

El a precizat ca nu se pune problema evacuarii de localitati si ca autoritatile sunt pregatite sa intervina cu un milion saci de nisipi si personal si echipamente inclusiv din judetele limitrofe celor dunarene.

Dragnea a aratat ca, in ultimele zile, autoritatile romane au primit foarte multe informatii contradictorii din Serbia si Bosnia, generate de faptul ca evolutia fenomenelor meteorologice a fost "salbatica", cu intemperii nemaiintalnite, iar datele transmise nu puteau convinge ca sunt reale.

"Am avut mai multe scenarii realizate, in functie de debitele prognozate, iar la un moment dat aparuse ca scenariu posibil un debit de peste 17.200 metri cubi pe secunda, ceea ce ar fi insemnat ca Dunarea ar fi depasit digurile si trebuia sa evacuam zeci de localitati. Astazi, avem date certe sa debitele prognozate ca si maxime sunt in jurul a 13.500 metri cubi pe secunda in 22 mai si nu mai avem varianta de a se depasi digul, in schimb avem aceasta viittura care va stationa pe teritoriul romanesc intre 4 si 5 saptamani. Nu mai avem riscul sa depaseasca digul, in schimb avem niste riscuri generate de rezistenta digului. Digurile de-a lungul Dunarii sunt de doua zile sub observatie pe toata lungimea din Romania, pentru a se afla daca apar eroziuni", a spus Dragnea.

El a anuntat ca Romania va trimite Serbiei si, daca este nevoie, Bosniei ajutoare materiale pentru inundatii.

"Digurile dunarene au fost preluate de Apele Romane in urma cu trei ani, pana atunci au fost la ANIF. Nu stim daca cei de la ANIF au intretinut si au exploatat cum trebuia digurile. Eu cred ca nu, pentru ca, de-a lungul anilor, am vazut cum se circula pe aceste diguri cu caruta, cu masini, cu utilaje desi trebuia interzis accesul (...) Nu se pune problema sa fie depsit digul intr-un loc sau altul, suntem atenti daca cumva apare o eroziune sau izvoraste apa undeva prin dig, sa putem interveni imediat. Nu sunt locuri vulnerabile, dar suntem pregatiti daca, Doamne fereste, apar eroziuni. Nu poate nimeni sa evalueze, la o perioada de 4, 5 sau 6 saptamani, pe o presiune constanta pe diguri si nu stim daca, in 20 si ceva de ani, in aceste diguri au aparut fisuri. Din ce ne spun cei de la Apele Romane, vizibil nu este nimic, dar ne pregatim pentru un scenariu mai prost, sa putem interveni rapid", a spus Dragnea.

El a aratat totodata ca, in stituatii de acest fel, exista un protocol convenit intre Apele Romane si Hirdoelectrica, in asa fel incat compania Hidroelectrica, prin hidrocentralele de pe Dunare, sa poata sa regleze debitul la un nivel care sa fie suportat de canalul Dunarii.

Dunarea se afla, de sambata la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundatii, in judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, potrivit actualizarii unei avertizari emise de INHGA.

Avertizarea este valabila pana in 26 mai.

Membrii comandamentului pentru situatii de urgenta s-au reunit la Palatul Victoria, la ora 14.00.