Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a dat asigurari, marti, intr-o conferinta de presa, ca scenariul evenimentelor din Crimeea nu se va repeta in estul si in sudul Ucrainei, informeaza Agerpres.

"Va pot asigura ca in estul si sudul Ucrainei scenariul din Crimeea nu se va repeta, deoarece ceea ce s-a intamplat in Crimeea a avut loc chiar in momentul in care avea loc schimbarea de putere de la Kiev si autoritatile noi, care de abia si-au intrat in functiune, nu au putut sa reactioneze adecvat. (...) In momentul de fata, autoritatile Ucrainei fac tot ce este posibil pentru a impiedica realizarea acestui scenariu, indiferent de faptul ca la granitele noastre de est avem o mare grupare de trupe rusesti. Ucraina are ca scop sa-si apere integritatea teritoriala si suveranitatea, exclusiv cu metode politico-diplomatice. Sunt convins ca prin aceste mijloace o sa intoarcem Crimeea in componenta statului ucrainean. Dar, inca o data, vreau sa va asigur ca la est si la sud repetarea scenariului din Crimeea nu o sa fie posibil", a sustinut oficialul.

Teofil Bauer a explicat ca in zona de est a Ucrainei este in desfasurare o operatiune antiterorista, care are scopul "de a elimina de pe teritoriul ucrainean acele trupe de diversionisti, care stim de unde au venit". De asemenea, ambasadorul a adaugat ca se are in vedere o concentrare de trupe ucrainene in zona respectiva si ca a fost intensificat controlul la frontiera cu Federatia Rusa.

Oficialul a subliniat si faptul ca Ucraina a fost intotdeauna un stat pasnic, care nu a promovat politica militarizata si care 'nu s-a pregatit niciodata pentru un razboi, cu atat mai mult cu vecinii', insa in urma crizei se ia in calcul o orientare a Ucrainei catre un sistem de aparare colectiva.

"Ceea ce se intampla acum, cu jumatate de an in urma nu putea sa ne vina in minte nici in timpul somnului. (...) Dar ceea ce s-a intamplat a pus mai multe semne de intrebare si referitor la diferite organisme internationale, europene, de cooperare s.a.m.d., ca atare, ar fi trebuit sa fie niste garantii ale integritatii statelor care sunt componente ale acestor organizatii. De aceea, cred si sper ca concluziile necesare vor fi facute, cat de bune au fost garantiile care le-am avut, si e posibil ca Ucraina, in perioada imediat urmatoare, sa faca o alegere in favoarea unui sistem de aparare colectiva", a mai precizat ambasadorul.

Intrebat daca atunci cand vorbeste despre un sistem de aparare colectiva se refera la NATO, acesta a explicat doar ca, in prezent, in Constitutie se precizeaza ca 'Ucraina este stat neutru, in afara oricaror sisteme militare', iar pentru a schimba acest statut este necesara o revizuire a Legii fundamentale a Ucrainei.

Ambasadorul si-a exprimat si recunostinta fata de acele state si organizatii europene care si-au manifestat sprijinul pentru respectarea drepturilor Ucrainei.

"Ucraina are un dialog foarte activ cu autoritatile europene si internationale referitor la situatia din Ucraina. Daca avem o oarecare schimbare a atitudinii Estului, a Moscovei, fata de ceea ce se intampla in Ucraina este si rezultatul acelor demersuri care se fac de catre partea europeana, incepand cu sanctiunile personalizate pentru unele persoane sau companii din Rusia. Sustinerea pe care o avem are si un caracter economic, financiar si de alta natura si le suntem recunoscatori statelor europene. In sustinerea respectiva, a fost semnat si Acordul cu FMI, care a trimis prima transa a imprumutului. De asemenea, o sa avem o linie de creditare si din partea Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare. Si alte institutii financiare au fost de acord, in conditii destul de bune, lejere, pentru noi, sa ne crediteze", a conchis acesta.