Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca vineri contestatia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) impotriva deciziei instantei de lasare in libertate a primarului Constantei, Radu Mazare, cercetat penal pentru luare de mita si fals in declaratii, scrie Agerpres.

Pe 9 aprilie, judecatoarea Rodica Cosma de la ICCJ a respins propunerea DNA de arestare preventiva a lui Radu Mazare pe motiv ca procurorii nu au adus probe care sa demonstreze ca primarul municipiului Constanta ar fi primit mita de la omul de afaceri Morgenstern Avraham in schimbul facilitarii castigarii unui contract privind construirea de locuinte sociale.

DNA a facut contestatie, care se va judeca vineri la ICCJ. Radu Mazare si Avraham Morgenstern au fost retinuti saptamana trecuta de procurorii DNA pentru fapte de coruptie.

Procurorii sustin ca, in anul 2011, omul de afaceri Morgenstern Avraham, reprezentantul SC Shapir Structures SRL, i-a oferit lui Radu Mazare, prin intermediul lui Elan Schwartzenberg, suma totala de 175.000 de euro pentru a facilita castigarea de catre acea societate, in conditii avantajoase, a licitatiei avand ca obiect contractul de construire a Campusului social 'Henri Coanda' in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii au fost trecuti prin conturile mai multor societati offshore si au ajuns in final la Radu Mazare si fratele acestuia, Alexandru Mazare, potrivit DNA.

"Traseul mitei a fost urmatorul: Societatea offshore Larton Consultants Ltd (unic asociat al SC Shapir Structures SRL) transfera in contul societatii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 si suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011; Societatea Melici Management Inc. transfera in contul personal al primarului Mazare Radu Stefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 si in contul personal al lui Mazare Alexandru deschis la aceeasi banca - Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro in aceeasi data; tot in contul personal al lui Mazare Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro in data de 06.12.2011. Operatiunile prin care fratii Mazare au primit sumele de bani sus-mentionate au avut ca justificare 'fees' - onorariu", se arata in referatul DNA.

Potrivit DNA, aceste sume de bani au fost oferite primarului Radu Mazare pentru ca acesta sa efectueze o serie de demersuri, unele intrand in atributiile sale de serviciu - initierea unor hotarari de consiliu local -, altele in afara atributiilor de serviciu, cum ar fi consilierea reprezentantului Shapir Structures, Morgenstern Avraham, in cadrul a numeroase intalniri avute de cei doi pe parcursul desfasurarii procedurii de achizitie.