Recentele evenimente din Ucraina si Crimeea denota ca este nevoie de o noua strategie si o adaptare a tarilor membre NATO la ceea ce s-a intamplat si "la ceea ce urmeaza sa se intample in perioada imediat urmatoare", fiind o oportunitate pentru o colaborare mai buna UE-NATO, a spus premierul Ponta, potrivit Mediafax.

Premierul a sustinut declaratia la Parlament, la o dezbatere pe tema NATO, dupa ce a avut, la Guvern, o intalnire cu Insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, Duane Butcher.

Discutia cu oficialul american a avut loc in contextul in care Statele Unite ale Americii au solicitat Romaniei extinderea operatiunilor de la baza Kogalniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unitati de infanterie marina si a unui numar de aeronave militare, astfel incat numarul militarilor americani dislocati va fi de maximum 1.600.

In discursul sustinut la Parlament, Ponta a aratat ca recentele evenimente din Ucraina si Crimeea au demonstrat ca in regiune exista inca potentale focare de insecuritate si ca, de fapt, nimic nu este absolut sigur in ceea ce priveste securitatea regiunii, fiind astfel nevoie de o noua strategie si o adaptare a statelor membre NATO la ceea ce s-a intamplat si "la ceea ce urmeaza sa se intample in perioada imediat urmatoare".

"De fiecare data incerc sa vad orice stare de pericol si ca pe o oportunitate si as vrea sa spun ca aceasta criza fara precedent in ultimii ani trebuie sa fie folosita de noi toti pentru a vedea ce avem de facut in perioada imediat urmatoare. In primul rand, vad aceasta criza ca pe o oportunitate ca relatiile intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii sa redevina un pivot fundamental al colaborarii si securitatii mondiale", a spus Ponta.

Premierul a apreciat ca neintelegerile pe diferite teme intre Europa si SUA vor disparea rapid in aceasta perioada, urmand sa fie dezvoltata o noua strategie de dezvoltare a colaborarii intre cele doua parti, inclusiv din punct de vedere economic si comercial.

El a adaugat ca atentia politica a lumii a revenit asupra acestei regiuni a Europei si, implicit, asupra Republicii Moldova, Georgiei si Ucrainei, tari care au nevoie din partea NATO si UE de o perspectiva si un calendar clar de integrare.

In opinia sefului Guvernului, Romania isi reafirma in acest moment rolul strategic in regiune.