Compania Nationala de Autostrazi va aproba rezilierea contractului cu firma italieneasca Impregilo pentru realizarea lotului 3 din autostrada A1 Sibiu - Orastie, a anuntat ministrul Transporturilor Dan Sova la o emisiune la TVR. Rezilierea vine ca urmare a neintelegerilor dintre autoritati si constructori pe tema solutiilor pentru a rezolva zonele afectate de alunecari de teren. Contractul care are deja o intarziere de 18 luni va fi relicitat pana in toamna si, conform ministurlui Sova, ar urma sa fie terminat in 2015.

Alunecari de teren pe lotul 3 Sibiu - OrastieFoto: Captura YouTube

Lotul 3 (cca. 22 km) din autostrada Orastie - Sibiu este singurul lot aflat inca in constructie si despre care autoritatile anuntau ca va fi gata in toamna acestui an. Lotul 3 nu a fost inaugurat in decembrie 2013 alaturi de celelalte tronsoane din cauza alunecarilor de teren ce au aparut pe traseu.

"Nu au reusit (n. CNADNR si Impregilo) sa se inteleaga din punct de vedere tehnic si financiar", a declarat Dan Sova. "N-au reusit s-o rezolve (n. problema alunecarilor de teren)".

In privinta problemelor cauzate de alunecarile de teren s-au facut doua expertize independente, cu experti agreati de ambele parti - una tehnica si una financiara pe contract. "Ambele expertize au dat dreptate CNADNR-ului", a spus Sova.

Solutiile cerute de firma Impregilo sunt nelegale si nerecunoscute de experti, sustine Sova.

"Cand ai o asemenea situatie si un blocaj, reziliezi, relicitezi proiectul si il termini. Licitatia probabil va dura 5-6 luni. Cel care mai are de lucrat, mai are 6 luni maxim", a declarat ministrul de la Transporturi.

Contractul initial pentru lotul 3 avea termen oficial in aprilie 2013.

"Contractul este deja intarziat peste 18 luni", a declarat Sova. "Pana in toamana rezolvam licitatia".

Astfel, lotul 3 din autostrada Sibiu - Orastie ar urma sa fie terminat cel mai devreme in 2015, conform declaratiilor facute de Sova la televiziunea publica.

"Nu puteam accepta sa platim niste zeci de milioane de euro in plus pe chestiuni care nu se justificau", a spus Sova.

VIDEO cu lotul 3 aflat in constructie. Vezi zonele cu alunecari de teren

HotNews.ro a publicat luni o filmare aeriana cu lotul 3 din autostrada Sibiu-Orastie, filmare realizata de utilizatorii forumurilor dedicate subiectelor de infrastructura.

Filmarea a fost realizata deInter-Flyla comanda forumurilor de infrastructura.

Imaginile aeriene arata mai degraba o lipsa de mobilizare pe santier si un progres aproape inexistent fata de finele anului trecut.

Intarzierea pe acest lot vine in urma problemelor generate de alunecari de teren aparute in doua puncte in zona Apoldu.

Problemele majore au aparut tocmai de o parte si de alta a celei mai impresionante lucrari, viaductul de un kilometru de la Aciliu, cel mai inalt viaduct din tara. Problemele aparute nu au putut fi gestionate de antreprenorul italian Impregilo, iar lucrarile la acest lot au acumulat cele mai mari intarzieri.

Aici constructorii au sesizat CNADNR inca din noiembrie 2012 si au propus modificarea proiectului si construirea unui tunel prin deal. Autoritatile au acceptat noua solutie abia in aceasta vara lui 2013.

Astfel, la Aciliu, CNADNR acceptase initial propunerea constructorului de a realiza un tunel dublu in lungime de 250 de metri in zona dealului cu probleme, in continuarea dinspre est a viaductului.

Lotul 3 - Cunta - Saliste - km 43+855 - km 65+965

- 22,11 km, valoare 604,7 mil. lei fara TVA

- antreprenor general: Impregilo SpA

- trei poduri peste cursuri de apa, trei pasaje peste cai de comunicatie, un viaduct (cel de un km de la Aciliu), un nod rutier (Apoldu de Jos), un spatiu de parcare si servicii

- termen de finalizare (initial): aprilie 2013