Directorul Liceului Lucian Blaga cu predare in limba romana din Tiraspol, Ion Iovcev, contabilul si soferul institutiei au fost eliberati dupa ce au fost retinuti de militia de la Tiraspol, relateaza PRO TV Chisinau, citat de Mediafax.

Ei au fost retinuti la pranz de militia transnistreana, la punctul de intrare in regiune, in timp ce se intorceau de la Chisinau. Ion Iovcev a mers miercuri la Chisinau pentru a ridica salariile pentru angajatii liceului.

La intoarcere, el si ceilalti doi angajati ai institutiei au fost retinuti la punctul de trecere de la Tighina (Bender) si acuzati de contrabanda intruncat aveau asupra lor o suma de bani mai mare decat este permis. Directorul adjunct al liceului sustine insa ca ei nu puteau avea mai mult de 30.000 de lei moldovenesti (aproximativ 1.600 de euro).

Incidentul este monitorizat de organizatia neguvernamentala Promo-lex din Chisinau, care desfasoara mai multe programe in regiunea transnistreana, potrivit PRO TV Chisinau.

Incidentul are loc dupa ce, la inceputul lui ianuarie, autoritatile de la Tiraspol au blocat contunrile liceului care este subordonat Chisinaului, pentru ca administratia a refuzat sa prezinte actele de activitate si sa plateasca impozite la bugetul transnistrean. La inceputul lui decembrie, liceul a fost perchezitionat de catre angajatii procuraturii transnistrene.

Autoritatile de la Tiraspol au acuzat Chisinaul ca ii foloseste pe elevii scolilor cu predare in limba romana din stanga Nistrului ca "instrument de confruntare politica".

Recent, grupurile de lucru de la Chisinau si Tiraspol in domeniul educatiei au ajuns la un acord cu privire la verificarea situatiei scolilor cu predare in limba romana din stanga Nistrului.