VIDEO Traian Basescu: Romania are drept obiectiv intrarea in zona euro in 2018-2019/ Inca avem probleme in selectarea oamenilor politici care ajung in Parlament/ Contrazic afirmatii nefericite potrivit carora coruptia in Romania este sistemica, endemica

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 31 ianuarie 2014, 14:57 Actualitate | Esenţial


Traian Basescu
Foto: HotNews / DP
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, intr-o conferinta federala de presa cu jurnalistii acreditati la Bundestag, ca Romania si-a propus sa intre in zona euro in 2018-2019, desi indeplineste in momentul de fata 3 din cele 5 criterii de la Maastricht, urmatoarele doua urmand sa fie indeplinite in cursul acestui an. Motivul acestei amanari tine de faptul ca, a subliniat seful statului, "nu este suficient sa indeplinesti criterile pentru a fi performant in eurozona. Este obligatoriu sa ai o economie performanta, competitiva", or sectorul de stat a ramas necompetitiv si cu management defectuos, strategia Guvernului in aceasta privinta fiind de a accelera procesele de privatizare si de a trece la management privat acolo unde privatizarea nu este posibila.

Totodata, presedintele a precizat ca Romania doreste "inceperea apropierii de intrarea in Schengen, fie si pe etape".

Presedintele a vorbit si despre discutia la nivel european privind statul de drept, aratand ca au existat doua incercari de nerespectare a statului de drept, in vara anului 2012 si in decembrie 2013, insa este semnificativ faptul ca institutiile statului au oprit "incercarile de a nesocoti statul de drept, fie ca discutam de decizii ale CCR , decizii ale ICCJ sau actiuni ale Parchetului General."

Basescu a adaugat ca Romania continua sa aiba o problema in selectarea oamenilor politici care ajung in Parlament, partidele neavand inca responsabilitatea selectiei celor mai buni oameni de care dispun. Seful statului a precizat ca, in opinia sa, "lectiile ultimilor doi ani pentru actuala majoritate parlamentara vor duce la o revolutionare a modului de selectarea a oamenilor politici."

La finalul interventiei, Traian Basescu a amintit de lupta anticoruptie din Romania. El a contrazis "formulari de multe ori nefericite" potrivit carora "coruptia in Romania este sistemica, endemica", aratand ca "institutiile statului roman au inceput sa lupte fara menajamente cu coruptia si, daca vreti, este o bucurie a mandatului meu ca am reusit sa tin justitia departe de influenta politica prin atributiile pe care un presedinte ales direct le are."

Presedintele a prezentat statistica condamnarilor in randul clasei politice, afirmand ca "institutiile statului roman nu se mai joaca cu politicienii corupti. Aceasta perioada in care s-a reusit izolarea justitiei de influenta politica a facut ca judecatorii, procurorii din Romania sa nu mai aiba complexe fata de oamenii politici ceea ce este un bun castigat. Cred ca aceste decizii ale instantelor ii vor convinge, daca nu prin educatie macar de frica, pe politicieni ca vremea in care administrau avutia nationala, prin natura functiilor pe care le au, in folosul lor este o vreme trecuta in Romania. Mai avem de facut suficiente lucruri in aceste lucruri, dar am convingerea ca suntem pe un drum bun."

Principalele declaratii facute de Traian Basescu:
 • Va multumesc pentru invitatia de a fi la o conferinta de presa cu presa germana. Este o onoare si o oportunitate.
 • Inainte de a intra in subiect as vrea sa va spun cateva cuvinte despre activitatea mea politica. Am fost ministru al Transporturilor in 5 guverne ale Romaniei, am fost de 2 ori ales in functia de primar general al Capitalei, Bucuresti, si 2 mandate consecutive de presedinte al Romaniei.
 • Politica ramane totusi o activitate pentru care pot fi calificat pozitiv sau negativ de electorat, de romani. Meseria mea de baza este acea de ofiter de marina. Am fost comandant pe petroliere de mare tonaj, ceea ce a facut ca adesea in activitatea mea politica sa existe lipsa de diplomatie. Poate nu a fost cel mai rau lucru.
 • Revenind la tema propusa pentru dezbatere, voi incepe cu cateva cuvinte despre Romania.
 • Romania a devenit membra a UE la 1 ianuarie 2007. Efortul major de la acea data si pana in prezent a fost acela de integrare in structurile europene. Nu suntem la faza unei complete integrari insa tendinta continua este sa fim parte a acestui intreg care poate deveni in cele din urma UE. Inca suntem in afara zonei euro si in afara zonei Schengen ceea ce arata procesul de integrare este unul in devenire, in evolutie.
 • Romania a fost si suporter dar si partener al tuturor deciziilor care aveau ca obiectiv sa creasca nivelul de integrare economica si sociala la nivelul UE.
 • Suntem parte a Acordului Euro-plus, Romania a ratificat Tratatul Fiscal si a devenit parte a legislatiei interne, Romania va deveni parte a uniunii bancare prin propria ei optiune si asta pentru ca cea mai mare parte a bancilor din Romania sunt banci care provin din zona euro.
 • Romania a trecut printr-o perioada de criza extrem de dificila si directia urmata pentru a iesi din criza a fost cea stabilita la nivel european, adica optimizarea propriilor sale costuri. Am fost nevoiti in 2010 sa luam masuri extrem de dificile pentru populatie pentru a iesi din deficit excesiv: reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 25%, diminuarea numarului de angajati in sectorul public la nivel central si local cu 300.000 de salariati, am marit varsta de pensionare cu 5 ani pentru barbati si cu 7 ani pentru femei ajungang la 65 de ani varsta de pensionare in Romania. Nu mai putin importante au fost masurile luate legate de piata fortei de  munca, puata care a fost liberalizata in Romania. Enunt o ultima masura; pentru a creste veniturile la buget, am marit TVA de la 19% la 24%.
 • Pe fond, ideea iesirii din criza a fost optimizarea cheltuielilor bugetului de stat si nu introducerea de noi taxe directe care in perioada de criza ar fi afectat puternic companiile. Astfel, in perioada 2009-2010-2011 am reusit sa mentinem somajul la un nivel acceptabil fata de media europeana, adica un somaj de 6,7%. Paradoxal avem o usoara crestere a somajului dupa iesirea din procedura de deficit excesiv si, spunem noi, dupa reechilibarea finantelor publice si consolidarea macroeconomica.
 • In ceea ce priveste relatia romana-germana, politic este o relatie excelenta, prin comportamentul pe care l-am avut atat in relatia bilaterala cat si prin relatia in cadrul structurilor europene.
 • Masuri extrem de severe care au fost luare de Guvernul Romaniei in 2010 au dus la pierderea consistenta a alegerilor de catre guvernul de centru dreapta. In acelasi timp insa, partea pozitiva este ca in anul imediat urmator Romania a trecut pe crestere economica ceea ce arata ca masurile economice as spune relativ neutre pentru economie, dar care s-au indreptata catre zona care generase marele deficite au reprezentat solutiile corecte.
 • Venind in zona economica a relatiei bilaterale as vrea sa subliniez cateva elemente. Investitiile straine directe germane ale firmelor germane in Romania sunt de 4,6 mld de euro, sunt investitii orietate in primul rand catre industrie, si in mod deosebit industria de echipamente pentru constructia de automobile, care au generat un mare numar de locuri de munca in Romania. O alta zona de interes pentru investitorii germani a fost zona energiei, dar si zona serviciilor si a comertului.
 • Am avut tot timpul un dialog cu comunitatea de afaceri germana din Romania in cadrul Camerei Romano-Germana si vreau sa va spun ca sugestii ale oamenilor de afaceri germani au fost introduse in legislatia Romaniei. Cum ar fi, spre exemplu, la introducerea a noii legi a educatiei in 2010 s-a tinut cont de recomandarea si sugestia de a introduce sistemul dual de invatamant. Nu mai putin importanta a fost opinia oamenilor de afaceri germani care au sugerat o relaxare a pietei muncii iar noi am facut pasul mai departe mergand pana la o liberalizare aproape completa a pietii muncii.
 • Ne propunem ca in continuare sa fim parteneri a comunitatii de afaceri germane, pentru ca acest lucru a garantat un transfer de inalta tehnologie in Romania si a adus principii de eficienta manageriala pe care Romania nu le avea.
 • Relatia cu Germania este foarte importanta si din punctul de vedere al comertului bilateral. In 2012, exporturile romanesti in Germania au fost de 8,4 mld iar importurile de 9,3 mld, iar anul acesta estimam o crestere de cel putin 8%, ceea ce inseaman ca vom fi foarte aproape de un volum al schimburile comerciale de 20 mld de euro.
 • In ceea ce priveste statul de drept, stiu ca este o problema larg discutata in UE. Au fost majoritati parlamentare care au incercat sa nesocoteasca faptul ca Romania a indeplinit demult criteriile de la Copenhaga care vizeaza statul de drept. Au fost incercari de nerespectare a statului de drept in vara anului 2012 ca de altfel si in luna decembrie 2013. Ce este semnificativ, si este relevat si in raportul MCV, semnificativ este ca institutiile statului au oprit incercarile de a nesocoti statul de drept, fie ca discutam de decizii ale CCR , decizii ale ICCJ sau actiuni ale Parchetului General.
 • Inca avem probleme in selectarea oamenilor politici care ajung in Parlament, partidele inca nu au responsabilitatea selectiei celor mai buni oameni pe care ii au la dispozitie, dar convingerea mea este ca lectiile ultimilor doi ani pentru actuala majoritate parlamentara vor duce la o revolutionare a modului de selectarea a oamenilor politici.
 • As trece la problematica legata de perspectivele de integrare mai profunda ale Romaniei in spatiul UE. Eu personal ca om de centru-dreapta sunt un sustinator al crearii candva, candva, a Uniunii Statelor Europene ca solutie de a ramane eficienti si foarte puternici in competitia globala. Nu vom putea fiecare in parte sa stam in competitie cu China, poate cu India, tari care au populatii extrem de mari si forte de munca foarte ieftina. Probabil o politica economica unica la nivelul uniunii, probabil o mai puternica integrare si de ce o comanda unica pe prinicipale directii de dezvoltare vor fi solutia  de a sta in aceasts competitie extrem de puternica. Sunt, de asemenea, un adept al gasirii solutiilor de reindustriazare a UE, viata demonstrandu-ne ca nu putem trai avand o economie care se adreseaza intr-o proportie foarte mare serviciilor. Avem nevoie si de productie la noi, in UE.
 • In ce ne priveste, dincolo de a nota cu satisfactie ca de la 1 ianuarie suntem total integrati in piata muncii prin liberatlizarea completa a drepturilor de munca a romanilor pe teritoriul UE, un pas pe care ni-l dorim este inceperea apropierii de intrarea in Schengen, fie si pe etape, si, de asemena, vizam intrarea in euro. Romania indeplineste in momentul de fata 3 din cele 5 criterii de la Maastricht. Celelalte 2 vor fi, foarte probabil, indeplinite anul acesta.
 • Avem insa o mare problema pe care am constatat-o cu ocazia crizei si anume aceea ca nu este suficient sa indeplinesti criterile pentru a fi performant in eurozona. Este obligatoriu sa ai o economie performanta, competitiva, ori din acest punct de vedere Romania are economia impartita in doua segmente foarte clare: sectorul privat in care investitorii germani contribuie consistent, care este performant si care asigura Romaniei exporturi de peste 50 mld de euro - este cifra anului trecut -, si sectorul de stat care a ramas necompetitiv si cu management defectuos. De aceea, decizia Guvernului este sa accelereze procesele de privatizare, si acolo unde privatizarile nu sunt posibile, sa treaca la management privat.
 • Al treilea subiect - situatia regionala. Eu nu o pot judeca in principal decat prin ceea ce s-a intamplat la Vilnius cu ocazia Summitului UE - Parteneriatul estic. Acolo ar fi trebuit sa fie 4 tari care sa parafeze sau sa semneze atat acordul de asociere cat si acordul de liber schimb. In cele din urma au ramas doar doua care doar au parafat cele 2 acorduri, Armenia si Ucraina facand pasul inapoi. Este un esec al UE si esecul vine si din faptul ca noi nu am avut intelegerea deplina a ce inseamna procesul de apropiere a statelor din fosta URSS de UE. Sigur, pentru noi, ca romani, avem bucuria faptului ca Republica Moldova nu a facut pasul inapoi si isi continua drumul de apropiere de UE, dar marea pierdere a Europei, si aici nu suntem doar romani suntem si europeni, este pasul inapoi facut de Ucraina.
 • De ce acest lucru? Cu certitudine, Federatia Rusa doreste sa isi mentina influenta in spatiul fostei Uniuni Sovietice. Acest lucru cred ca a fost bine inteles la nivelul UE, ce n-am inteles insa, unde a fost confuzia, a fost legata de abordarea acestor tari din fosta URSS in acelasi mod in care au fost abordate fostele tari comuniste dar care nu au fost parte a fostei Uniuni Sovietice: Romania, Polonia, Ungaria, fosta Cehoslovacia, acum Cehia a si Slovacia etc. Ce nu s-a inteles e ca in fostele tari comuniste care acum sunt membre UE nu a existat o opozitie la drumul spre UE si spre NATO. Acolo nu au existat partide de opozitoie care sa vrea altceva decat UE, NATO. Chiar si partidele extremiste - Romania a avut in Parlament la vremea aceea un partid extremist, si acela a fost un mare sustinator al drumului euro-atlantic, si acest lucru s-a intaplat in toate tarile fost comuniste.
 • Marea problema cu statele foste membre ale Uniunii Sovietice, in toate aceste tari exista si o puternica opozitie in parlamente si in randul populatiei cu privire la drumul spre integrare europeana. Este cazul Ucrainei, Republicii Moldova, a Armeniei, observ ca acest curent e mai putin intens in cazul Georgiei.
 • Revenind la Romania, poate ar trebui sa va mai spun cateva cuvinte despre lupta anticoruptie. Am vazut formulari de multe ori nefericite spunand "coruptia in Romania este sistemica, endemica". Contrazic aceste afirmatii. Institutiile statului roman au inceput sa lupte fara menajamente cu coruptia si, daca vreti, este o bucurie a mandatului meu ca am reusit sa tin justitia departe de influenta politica prin atributiile pe care un presedinte ales direct le are.
 • In momentul de fata, in Romania au fost condamnati definitiv 7 ministri si 18 membri ai parlamentului. In acelasi timp, deja au condamnari in prima instanta alti 5 ministri si alti circa 20 de parlamentari. Institutiile statului roman nu se mai joaca cu politicienii corupti. Aceasta perioada in care s-a reusit izolarea justitiei de influenta politica a facut ca judecatorii, procurorii din Romania sa nu mai aiba complexe fata de oamenii politici ceea ce este un bun castigat. Cred ca aceste decizii ale instantelor ii vor convinge, daca nu prin educatie macar de frica, pe politicieni ca vremea in care administrau avutia nationala, prin natura functiilor pe care le au, in folosul lor este o vreme trecuta in Romania. Mai avem de facut suficiente lucruri in aceste lucruri, dar am convingerea ca suntem pe un drum bun.


Intrebari:

1. Cand va Romania gata sa intre in zona euro? Cum vedeti eforturile Guvernului german de a atrage mana de munca calificata din Romania?

T. Basescu: Obiectivul nostru este sa intram in zona euro in 2018-2019. Cu certitudine criteriile de la Masstricht vor fi indepliniet anul acesta. Ce realizam insa? Ca economia de stat care nu a fost privatizata - app 45% din economia romaneasca - nu este la un nivel de competitivitate eficient.

Apropo, am fi foarte interesati daca, spre exemplu, Deutsche Bahn ar privi catre licitatia care se organizeaza pentru privatizarea CFR Marfa. Vom privatiza marile companii de stat pentru ca ni se pare ca aici este cheia cresterii competitivitatii sectorului de stat. De aceea ne propunem ca obiectiv 2018-2019 chiar daca in 2014 vom indeplini cele 5 criterii de la Maastricht.

Nu putem sa privim cu placere aceasta drenare de creiere catre Germania, Franta, Spania, Olanda, Italia etc, insa nu ne putem opune ei si nici nu putem. Romania a dorit sa aiba forta de munca integrata in piata fortei de munca la nivelul UE. Din Romania au plecat in ultimii 10 ani 14.000 de medici. Este o lovitura grea data sistemului de sanatate, costurile pregatirii unui medic sunt foarte mari, insa nu am reprosat niciodata vreunei tari ca accepta medici romani.

Au plecat cateva zeci de mii de specialisti in IT. N-am reprosat acest lucru, si moral, atata timp cat noi nu le putem oferi salariile care sunt in Germania, in Marea Britanie, in Italia sau in Olanda, nu pot sa ii spui omului "stai in Romania".

Am vrea ca acest fenomen sa aiba si reversul atunci cand vorbim de oameni cu pregatire mai slaba sau de minoritatea roma din Romania care adesea creaza inconveniente de imagine si Romaniei si inconveniente de convietuire tarilor in care se deplaseaza.

Am vrea acel echilibru si nu am mai vrea sa auzim politicieni din unele tari care ne reproseaza doar faptul ca vin cetateni de etnie roma in tarile lor. Pana la urma am putea sa auzim si acest lucru daca simultan ni s-ar multumi si pentru banii pe care statul rioman i-a cheltuit sa pregateasca medici ingineri it si alte specialitati cu inalta calificare

Nu blamam si nu acuzam statele care primesc forta de munca inalt calificata in Romania.


2. Credeti ca e nedrept ca s-a vorbit de invazia muncitorilor necalificati si de romi? Veti avea ocazia sa va intalniti in Berlin cu oameni mai importanti decat noi, jurnalistii, de pe scena politica?

T. Basescu: Doamna, de multe ori va considera pe dvs., jurnalistii. mai importanti decat multi oameni politici, sigur nu decat presedintele Germaniei sau cancelarul Mekel. Ma voi intalni cu presedintele federal in cursul acestei zile, la Munchen, si cu parlamentari imediat ce terminam conferinta de presa.

In ceea ce priveste problema roma, nu blamam faptul ca jurnalistii din alte tari semnaleaza problemele generate de minoritatea roma. Ne deranjeaza insa numai enuntarea problemei, nu si rezolvarea ei. Romania a avut si are o politica de integrarea a minoritatii roma destul de puternica. Ceea ce vedeti dvs. in Europa este expresia partii de esec a politicii de integrare a minoritatii roma la noi acasa. Este o categorie speciala, sunt romii nomazi care, prin valorile lor culturale, circula. Sigur, nu vrea sa zic ca numai romii nomazi vin in Germania.

Ce cred eu ca este bine sa facem, spre exemplu statul roman s-a implicat ori de cate ori i s-a permis. Am reusit sa diminuam impactul acestei comunitati in Italia, la Roma, am trimis politisti acolo. La fel am procedat in Marea Britanie, in Franta. Am inceput primii pasi si cu Germania. Insa nu este suficient doar sa ii identificam si sa diminuam actiunile care deranjeaza populatia, pentru ca aici e problema romilor, ei sunt extrem de vizibili, deranjeaza si as spune ca deranjeaza mult mai mult decat un bancher care face sa dispara dintr-o banca 10 mld. de euro. Ei vin, trag de cetateni, cer bani, de mancare. Oamenii din banci nu deranjeaza, doar vin guverenelsa plateasca miliarde pentru ei.

Trebuie sa cooperam cu statele membre pentru ca nu le putem restrictiona iesirea de pe teritoriul Romaniei daca nu au o ointerdiectie data de un judecator intr-un stat precum Germania, Franta, etc.

Mai putem face ceva, si la nivelul Comisiei Europene exista resurse pentru asta, putem sa ii ajutam sa se educe. Suntem gata sa trimitem dascali, profesori, educatori, oriunde pe langa orasele unde se stabilesc.

Nu ne deranjeaza semnalarea unui adevar. Ne deranjeaza daca toti romanii sunt catalogati ca fiind asa.

Nu sunt solutii acestea care afecteaza libertatea de miscare a cetatenilor europeni pentru ca, vreau sa ne intelegem, Romania a intrat cu tot cu romi in UE. Noi nu avem nici un articol in tratat in care spunem ca intram, dar fara romi, cei care ne-au primit stiu ca am intrat cu o comunitate roma. Atentie, ma refer la partea neintegrata a acestei minoritati pentru ca cea mai mare parte a minoritatii roma in Romania este integrata. Din pacate, dupa ce se integreaza nu isi mai recunosc originea si este greu sa ii utilizam ca exemplu pentru cei neintegrati inca.


3. Aveti vreu mesaj pentru politicienii bavarezi in ce priveste campania electorala pentru europarlamentare?

T. Basescu: Nu as vrea sa fac sugestii cu privire la cum ar trebui sa se desfasoare o campanie electorala.

Inteleg ingrijorarile unor guverne legate de eventuala afectare a resurselor destinate pentru protectie sociala, ce respingem insa categoric este aplicare unor masuri strict pentru cetatenii proveniti din Romania sau Bulgaria. Daca se aplica unele restrictii privind alocarea banilor care vizeaza sustinerea sociala a celor care nu au resurse, sa se aplice pentru toti cetatenii UE in mod egal.

Aceasta abordare vizeaza ingrijorarea ca cei veniti din alte tari - nu folosesc cuvantul migrant pentru ca nu il inteleg cand vine vorba de Uniunea Europeana - cred ca reglementarile UE pot da tuturor statelor confortul ca cei veniti din alte tari nu le vor prabusi sistemele de securitate sociala. Mi se pare putin "unfair" sa utilizezi problema unor oameni de multe ori amarati ca fiind o tema de campanie. Toti semnaleaza problema, pentru un politician responsabil fraza urmatoare trebuie sa fie "aceasta este solutia".

Voi avea intalniri cu politicieni bavarezi.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4848 vizualizari

 • -19 (23 voturi)    
  mai bine nu (Vineri, 31 ianuarie 2014, 15:10)

  evoque [utilizator]

  de ce naiba tot tine presedintele sa bage tara asta in probleme, istoria recenta ne arata ce probleme imense au avut cetatenii italiei, spaniei, portugaliei,etc la momentul adoptarii monedei unice, parca nu au fost de ajuns momentele de taierii impuse de presedinte, parca nu era suficient acordul cu fmi impus de presedinte, acu mai vrea si euro, bine ca nu mai poate candida si bine ca scaunul de la cotroceni nu se lasa mostenire.
  • +6 (16 voturi)    
   Cum de ce? (Vineri, 31 ianuarie 2014, 15:47)

   Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui evoque

   Pentru ca Basescu = raul suprem. Ai vazut si tu cat de rau o duc Italia, Spania si Portugalia, nu? Aia mor de foame, doamne fereste sa ajungem ca ei.
   • -14 (18 voturi)    
    vorbeste (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:02)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

    mai bine cu italienii si restu' apoi ai sa intelegi. dute in italia azi si vezi in ce dezastru traiesc, nu ii compatimesc pentru ca au avut si ei un pdl la guvernare. si da in acest moment basescu este raul suprem.
    • +8 (12 voturi)    
     Am fost acum 2 ani. (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:26)

     Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui evoque

     O duc atat de rau incat chiar ma intrebam cum de nu mor de foame. Nu cumva Basescu a aranjat jocurile si pe acolo?
     • 0 (2 voturi)    
      mai dute (Vineri, 31 ianuarie 2014, 18:18)

      evoque [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

      si acum si apoi fa diferenta, insa era bine daca erai acolo in momentul in care au facut conversia de la lira la euro. Daca nu traiesti niste lucruri nu prea ai cum sa vorbesti despre ele.
      Eu nu spun ca in cadrul ue romania nu ar face bine sa treaca la moneda unica, important este momentul si daca erai atent la mesajul lui isarescu ai fi inteles, insa unii daca spune tata basescu o nerozie o credeti fara sa verificati.
      • -1 (1 vot)    
       mai greu acum cu noile taxe (Vineri, 31 ianuarie 2014, 22:48)

       Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui evoque

       Mai greu de mers prin vacante avand in vedere bunastarea adusa de guvernul Ponta. Sa ma jur ca am vazut pe la gara niste italieni cersind.
       • +1 (1 vot)    
        deci (Vineri, 31 ianuarie 2014, 23:05)

        evoque [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

        urmatoarea vacanta o primesti dupa ce ajung ai tai la putere, sa intelegem ca atunci nu plateai taxe sau erai abonat la contracte :))
    • +12 (14 voturi)    
     E clar, trecerea la rubla e solutia (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:27)

     Savitar [utilizator] i-a raspuns lui evoque

     'Talienii si spanielii au probleme datorita coruptiei si muncii putine...nu din cauza banilor, poa sa fie aia si din burkina fasso, daca esti putoare e doar o problema de timp pana te iau datoriile de gat.
    • +8 (10 voturi)    
     Mi/e dor dupa vremurile in care (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:29)

     , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui evoque

     daca vorbeai, te pastea cate un Armaggedon!
     Ciuvica, stie!
     Poate si Panait!
     Aici, cred ca ponta stie!
     Ce bine era sub nascase!
     Dimineata painea avea un pret si seara altul!
     Plateam pret la energy electrica la un curs pe care dolarul nu l/a atins niciodata!
     Dupa care au venit astia si au stricat distractia.
     Acum ai voie sa vorbesti, ai voie sa injuri si in schimb ti se intoarce de la tv, un misto de spatele blocului, minciuni, plagiate, ...
     Ce bine este acum!
     Mersi, usele si tie, si postacilor tai... grobieni?!
    • +4 (6 voturi)    
     mai postacila (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:36)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui evoque

     Deci tu vrei sa ne convingi ca urmeaza un val masiv de imigrare spre Romania de italieni, portughezi si spanioli. Si probabil ai si pretentia sa te credem.
     • -2 (4 voturi)    
      mai (Vineri, 31 ianuarie 2014, 18:15)

      evoque [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      esti cu neamurile tale, cu mine nu, insa iesi un pic pe strada si ai sa vezi ca tara este plina de asa numiti investitori sau cautatori de eldorado.
      • 0 (0 voturi)    
       domnu' mai (Luni, 3 februarie 2014, 16:57)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui evoque

       mai domnu mai, nush pe ce strada stai tu, da' la mine pe strada nu prea ma impiedic de cautatori de eldorado. Inca n-a ajuns invazia de spanioli, portughezi si italieni. Dimpotriva, stiu o gramada de romani plecati prin spania sau italia.
   • -7 (11 voturi)    
    lol (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:13)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul_Mos_Craciun

    Tu ai fost in Spania, Italia sau Portugalia in ultimii ani ?

    Sunt in cvasi-colaps economic. Pe ce planeta traiesti ?

    Totul datorita masurilor de austeritate.
    • +6 (10 voturi)    
     asa e (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:36)

     Tovarasul_Mos_Craciun [utilizator] i-a raspuns lui HP

     vorba cuiva: "in tramvaiul 5 am vazut doi italieni cersind"
    • +6 (10 voturi)    
     Ihi (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:38)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui HP

     se pregatesc toti sa dea navala in Romania, ca au auzit ca e unu Ponta la conducere care are numai realizari marete.
 • +1 (11 voturi)    
  probabil (Vineri, 31 ianuarie 2014, 15:15)

  SRA [utilizator]

  2018 - 2019 este foarte târziu !
  Probabil 2016 era mai plauzibil !

  Intrarea mai rapida duce la PROSPERITATE decât ASTEPTAREA 2018 - 2019 ¨¨
  • +7 (11 voturi)    
   Are nevoie (Vineri, 31 ianuarie 2014, 15:28)

   SRA [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   ROMANIA poate exploata si corija greselile comise si pot fi compensate prin ORDINE si DISCIPLINA.

   In ROMANIA lipseste cu desavarsire ORDINEA, DISCIPLINA si PROFESIONALISMUL !

   Intrarea in zona EURO este o etapa noua de integrarea profunda in ELITA EUROPEI !

   ROMANIA are nevoie de ELITA si MESERIASI nu de colectionatori de diplôme si doctorate plagiate !
   • -10 (14 voturi)    
    Raspunsul e baseeee!!! (Vineri, 31 ianuarie 2014, 15:52)

    cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui SRA

    Este cu siguranta intai marinar,apoi capitan..asa ca..studii temeinice in domeniu..
    Este cu siguranta combinator...intai la blugi apoi la holde...uliuuu profesionist!
    La "Moneda si Credit" jignesc lumea care mai stie ceva, deci ma abtin...
  • +1 (3 voturi)    
   Sunt niste criterii de indeplinit... (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:41)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   ...printre care 3 ani la rind cu inflatie sub 3%. Iar la noi, dupa noile taxe/accize marite, si avind in vedere ca ne paste un an cu 2 rinduri de alegeri, inflatia va depasi sigur 3% in 2014. Deci in cel mai roz scenariu, abia in 2018 ar putea sa se discute de integrare. A spune ca vrei in 2014 e dovada de necunoastere a conditiilor
 • +6 (8 voturi)    
  selectarea oamenilor politici (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:14)

  chiuariu [utilizator]

  se face foarte simplu. cine cotizeaza mai mult - bani, trafic de influenta, santaj, neamuri, relatii. nu este niciun mister.
  • +3 (5 voturi)    
   Pai de (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:43)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui chiuariu

   Asta-i Romania, tara formelor fara fond in care orice concurs, alegere, examen, etc se evalueaza prin spaga, nu prin meritocratie.
   Cind cel mai de incredere politician Roman e Ponta, plagiator, mitoman, neserios, etc, etc, ce poti sa mai zici?
   Pin la urma fiecare popor are conducatorii pe care-i merita.
 • +2 (6 voturi)    
  La productivitate e buba (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:15)

  MalaEducacion [utilizator]

  Cand intri in Zona Euro e bine sa ai productivitatea cat mai mare (cat mai apropiata de media zonei macar),
  In Romania mai e mult de lucrat la acest capitol asa ca cel mai bine e sa intre mai tarziu decat mai devreme, poate chiar dupa 2020.
  • 0 (2 voturi)    
   mmm (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:45)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui MalaEducacion

   ce te face sa crezi ca productivitatea va creste in afara zonei euro?
   Mai degraba as zice ca ajungind in zona euro, firmele romanesti vor fi fortate sa isi creasca productivitatea ca sa nu moara.
 • +2 (4 voturi)    
  Dumnezeu l-a trimes pe Basescu! (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:37)

  mucenic [utilizator]

  Intratul in Uniunea European este o etapa superioara de civilizatie pentru Romania care impune un control riguros al activitatii economice si politice. Nu afecteaza in nici un fel entitatea nationala insa o influenteaza pozitiv asa cum ar fi trebuit s-o afecteze daca tara ar fi devenit catolica sau protestanta. Cei care fac propaganda contrarie ori nu mai pot fura din avutul obstesc ori au ori au creerul spalat de un fals nationalism sau comunisti. Nu cred cel care crede ca ne tragem din daci este mai patriot decat cel care crede ca ne tragem din Traian (cezarul)
 • +3 (5 voturi)    
  As vrea sa comentez.... (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:49)

  Ion B [utilizator]

  la ce spunea Basescu:
  "Inca avem probleme in selectarea oamenilor politici" As spune ca aici problema nu este ne'aparat a partidelor ci a poporului. Lipsa programelor politice ale partidelor grefata si pe lipsa de educatie politica a romanilor face ca in Parlament, Senat dar mai ales in Guvern sa ajunga oameni cu o pregatire asa de precara.
  Intr-un final as zice ca lipsa de educatie civica poate chiar lipsa educatiei serioase (care se facea prin anii 60-80, de exemplu) a dus la aparitia unui electorat ne-educat. Plecarea a sute de mii de romani, fie definitiv, fie doar sa munceasca aiurea, a scazut si mai mult numarul electorilor care poate chiar stiu ce vor (si pot face) in viata.
  Nu as vrea sa par ca blamez romanii ramasi, incerc doar sa-mi explic cum de au ajuns sa conduca Romania o adunatura de trogloditi.
  • 0 (2 voturi)    
   de ce ... (Vineri, 31 ianuarie 2014, 17:12)

   PhaneX [utilizator] i-a raspuns lui Ion B

   Pai e simplu de explicat de ce conduce Romania o adunatura de trogloditi. Sunt doua motive.

   Primul motiv este ca legislatia partidelor este extrem de restrictiva - este practic imposibil sa-ti faci un partid nou in Romania; necesita fonduri importante si o logistica exinsa. Practic, esalonul 2 din PCR, ajuns la putere dupa Revolutie, s-a asigurat ca nu mai vin altii sa le faca concurenta. De aceea suntem obligati mereu sa alegem dintre aceleasi personaje.

   Al doilea motiv este ca in interiorul partidelor se practica "conducerea prin sclavi" - cautati, a fost un articol foarte interesant pe Contributors mai demult. Practic, personajele cele mai josnice sunt promovate in pozitiile de conducere ale partidelor - pentru ca sunt santajabile, pentru a nu face concurenta papusarilor din umbra (baronii).

   Primul pas spre o adevarata democratizare a Romaniei ar fi schimbarea legii partidelor politice - dar nu vrea nimeni sa faca asa ceva. Cine vrea sa-si taie craca de sub picioare?
 • 0 (4 voturi)    
  tinere de minte (Vineri, 31 ianuarie 2014, 17:23)

  sorin3 [utilizator]

  parca ieri basescu il acuza pe Ponta, avind dreptate, ca, lasind codul penal sa intre in vigoare nemodificat, face un zid in jurul infractorilor care nu mai pot fi atinsi de justitie. Asta nu insemna o tara corupta de la cele mai mici la cele mai mari nivele?

  La drept vorbind nic Basescu nu a pus prea mult suflet in chestiunea codurilor, probabil si cei din tabara lui tocmai scapa de o serie de probleme, ce se prescriu. A lasat totul pe ultima clipa, facind de fapt mai mult show pt TV decit ceva concret.
  Ieri ma bucuram pt Fenechiu, azi ne intristam datorita scarboseniei morale a unor romani.
 • 0 (0 voturi)    
  Dle presedinte crezi ca intereseaza pe cineva ! (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 3:49)

  andreesanu [utilizator]

  Nu cred ca intereseaza pe cineva obiectivele dlui presedinte Basescu pentru 2018 !,nu stiu cum le puteti influienta cu atit mai mult cu cit influienta dvs politica in viitor va fi zero.Nu o spun cu rautate o spun cum simte orce roman cu picioarele pe pamint.
  Nu ma intereseaza o intrare in zona euro !!!,sunt deja in ea si vad ce se intimpla cu tari din UE care nu au economii consolidate ,viabile,pina si Franta si-a pierdut raitingul,Italia si Spania trag din greu si nu o vad pe Romania decit cu pantalonii rupti in cur,datoare,cu agricultura de subzistenta,cu industrie la pamint,fara flota,cu armata dotata secondhand depopulata de 4 milioane de brata de munca,imbatrinita fara vreme,corupta pina in maduva,cu gasti de derbedei pe post de politicieni
  si parlament de puscariabili.
  Eu unul mi-ii sila cind aud povesti ,gargara politica ,e timpul sa se trezeasca romanii daca vor sa mai existe ca natie.
 • 0 (0 voturi)    
  coruptia in Romania (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 10:18)

  Mihai IonTurcu [anonim]

  Presedintele nostru argumenteaza pentru a respinge faptul ca in Romania coruptia la nivel inalt ar exista enumerind o serie de inalti demnitari si parlamentari condamnati pentru coruptie. Logica paradoxala !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by