Mai multe trenuri au fost anulate, potrivit informatiilor CFR. Aproape toate trenurile ce trebuiau sa soseasca in Gara de Nord din Bucuresti, sambata dimineata, au intarzieri mari, unele de peste 200 minute. Mai multe garnituri sunt blocate de ore bune la semnal foarte aproape de Bucuresti, in gara Chitila. Alte trenuri sunt oprite la plecare in Gara de Nord.

Gara nordFoto: Hotnews

Ora 19.00 Arges: Trenul inzapezit cu 20 de calatori a fost deblocat.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Arges, toti cei 20 de calatori care se aflau in tren sunt in afara oricarui pericol. Cinci dintre ei, care locuiau in apropiere, au fost transportati cu autospecialele de interventie, iar ceilalti 15 si-au putut continua drumul cu trenul.

Ora 17.30 Un tren de persoane in care se afla 20 de calatori a ramas inzapezit, sambata, in satul Coltu din comuna Ungheni, in zona de sud-vest a judetului Arges, informeaza Agerpres. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges, la fata locului intervin pompierii militari si jandarmii, sprijiniti de voluntarii de la serviciul local pentru situatii de urgenta.

Ora 16.00 Doua trenuri cu aproape 130 de calatori au fost oprite sambata dupa-amiaza in Gara Buzau dupa ce sinele de cale ferata s-au rupt in dreptul localitatii buzoiene Cilibia.

"Cursa 5105 Buzau - Faurei, cu 30 de calatori, si IR 1571 Bucuresti - Faurei - Galati, cu aproximativ 100 de calatori, au fost oprite in Gara Buzau, dupa ce doua sine de cale ferate au fost rupte in dreptul localitatii buzoiene Cilibia", a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al ISU Buzau, Marius Sarbescu.

Ora 13.40 Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a introdus limitari de viteza de 50km/h pe tronsoanele Bucuresti - Ploiesti si Bucuresti - Fetesti din cauza ninsorii viscolite, a anuntat compania intr-un comunicat, citat de Agerpres.

De asemenea, CFR precizeaza ca pe sectiile de circulatie Bucuresti Baneasa - Lehliu - Fetesti, Faurei - Urziceni si Ploiesti Sud - Urziceni - Ciulnita - Calarasi trenurile sunt tractate cu locomotive Diesel, din cauza vantului foarte puternic.

Circulatia feroviara la nivel national se desfasoara in conditii de iarna, iar in jumatatea de sud a tarii trenurile circula in conditii de viscol si ninsoare abundenta.

"La intrare in Complexul Bucuresti Nord, personalul feroviar intervine pentru curatarea si verificarea macazurilor care sunt acoperite de zapada viscolita. Intarzierile inregistrate de trenurile care sosesc si pleaca in/din Gara de Nord sunt generate de circulatia cu limitare de viteza de 50 km/h pe anumite sectii de circulatie din parcurs si de intervalele de timp necesare pentru interventia personalului feroviar in linie curenta pentru curatarea si verificarea macazurilor. In conditii normale de trafic, trenurile intra in Gara de Nord la un interval de 6 minute insa, in prezent, din cauza zapezii viscolite care acopera macazurile, trenurile intra la un interval de 30-40 de minute, deoarece este necesara interventia personalului pentru a deszapezi macazurile pentru fiecare tren in parte", se mai spune in comunicatul CFR.

De asemenea, CFR informeaza ca in functie de evolutia fenomenelor meteorologice se va reduce numarul garniturilor pe anumite tronsoane feroviare din jumatatea de sud a tarii, fiind mentinut in grafic un numar de trenuri necesar adaptat la conditiile meteo nevaforabile si la solicitarile publicului calator.

Potrivit CFR, pasagerii care au achizitionat bilete la trenurile anulate vor fi redirectionati catre trenurile aflate in circulatie conform graficului. Solicitarile de restituire a contravalorii biletelor pentru perioada 24 - 27 ianuarie se vor derula astfel: - se va restitui intreaga contravaloare a biletelor la solicitarea pasagerilor (pentru parcursul neefecutat) la trenurile care inregistreaza intarzieri; - in situatia in care apar modificari in circulatia trenurilor la care pasagerii au bilete valabile, se pot efectua calatorii la alte trenuri sau pe alte rute fara plata diferentelor tarifare. De asemenea, in situatia anularii unui tren, pasagerii vor fi redirectionati catre alte trenuri care au aceleasi destinatii. In trenuri se pot cumpara bilete la tariful de la casele de bilete, in situatia in care pasagerii nu au timp sa-si cumpere din cauza modificarilor de circulatie.

"Intrucat exista in continuare posibilitatea aparitiei de modificari/perturbari in circulatia trenurilor, rugam pasagerii ca, inainte de calatorie, sa se informeze despre conditiile meteo si sa apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informatii actualizate despre mersul trenului cu care intentioneaza sa calatoreasca", se mai spune in comunicat.

Potrivit CFR, companiile feroviare tin legatura operativ si centralizat astfel incat personalul de serviciu din trenurile aflate in parcurs si cel din gari sa colaboreze in luarea celor mai potrivite masuri pentru prevenirea situatiilor neplacute pentru calatori.

Ora 12.00 Potrivit CFR, citat de Agerpres, trenul R 8012 care circula in relatia Fetesti - Bucuresti Obor a fost anulat pe sectia Ciulnita - Bucuresti Obor, trenul 8011 care circula intre Bucuresti Obor si Constanta a fost anulat pe intreaga relatie, iar trenul 8014, care circula pe relatia Fetesti - Bucuresti Obor a fost anulat pe tronsonul Ciulnita - Bucuresti Obor.

Calatorii care aveau bilete pentru trenurile Regio anulate vor fi preluati de trenurile Interregio aflate in circulatie, precizeaza CFR.

De asemenea, din cauza ninsorii viscolite au fost introduse limitari de viteza de 50km/h pe relatiile Chitila - Peris si Crivina - Brazi, iar pe sectia de circulatie Bucuresti Baneasa - Lehliu - Fetesti trenurile sunt tractate cu locomotiva Diesel.

Operatorul feroviar recomanda calatorilor sa se informeze despre conditiile meteo si sa apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informatii actualizate despre mersul trenului cu care intentioneaza sa calatoreasca intrucat exista in continuare posibilitatea aparitiei de perturbari in circulatia trenurilor, mai ales in jumatatea de sud a tarii unde circulatia feroviara se desfasoara in conditii de iarna.